Είναι ένας από τους ωραιότερους προορισμούς στην Ελλάδα. Όποια εποχή και αν επισκεφτείς την όμορφη και γεμάτη ιστορία Πύλο θα αποζημιωθείς και με το παραπάνω για την επιλογή σου. Αν έπρεπε να απαριθμήσουμε τους λόγους για τους οποίους αξίζει να τη βάλεις στην κορυφή της λίστας με τους top προορισμούς θα χρειαζόμασταν τουλάχιστον τρία αφιερώματα ακόμα.
Εκτός από τους προφανείς, λοιπόν, με τα σχεδόν νησιωτικά δρομάκια της και τις καρτποσταλικές παραλίες της υπάρχει και ένας ακόμα λόγος που η Πύλος ξεχωρίζει ως προορισμός.
Από την Όλγα Παρθενέα Γεωργάτσου
Στην περιοχή και πιο συγκεκριμένα στην λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας βρίσκεται το σπίτι του αφρικανικού χαμαιλέοντα. Πρόκειται για τη μοναδική περιοχή της Ευρώπης όπου ζει το συγκεκριμένο, σπανιότατο, πολύ ξεχωριστό και ιδιαίτερο είδος. Εκείνος μπορεί να σε δει, εσύ όχι. Κι αυτό γιατί το «λιοντάρι του εδάφους» έχει την ικανότητα να αλλάζει με ευκολία το χρώμα της επιδερμίδας του για να ακολουθεί εκείνο της επιφάνειας στην οποία βρίσκεται κάθε φορά.
Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας συμπεριλήφθη από την βρετανική Telegraph στη δεκάδα με τους ελληνικούς προορισμούς που είναι βέβαιο ότι θα εντυπωσιάσουν τον επισκέπτη που θα τους επιλέξει. Μιλάμε για έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους στην Ευρώπη που έχει γίνει το σπίτι και άλλων ζώων εκτός από τους χαμαιλέοντες. Περισσότερα από 250 είδη πουλιών έχουν καταγραφεί στην περιοχή η οποία αποτελεί τον κύριο αποδημητικό τους σταθμό.
Ωστόσο, μέχρι σήμερα είναι γνωστή για το σπανιότατο είδος χαμαιλέοντα που φιλοξενεί.
Τι το ιδιαίτερο έχει ο αφρικανικός χαμαιλέοντας;
Εκείνο που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι ο αφρικανικός χαμαιλέοντας δεν αλλάζει χρώμα μόνο για… καμουφλάζ. Η αλλαγή έχει σχέση αφενός με την ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, αφετέρου με την επικοινωνία του. Είναι και αυτός ένας τρόπος για να επικοινωνήσει με τους φίλους του, ακόμα και να φλερτάρει.
Ο αριθμός τους είναι πλέον πολύ μικρός. Δυστυχώς έχουν απομείνει περίπου 350 στο σύνολο. Πρόκειται όπως γίνεται αντιληπτό για σπάνιο είδος το οποίο στη χώρα μας είναι στη λίστα με τα κρισίμως κινδυνεύοντα. Ο αφρικανικός χαμαιλέων, βέβαια, κινδυνεύει κυρίως από την παράνομη συλλογή ζώων. Βλέπετε, κάποιοι τους θέλουν για κατοικίδια και δεν χάνουν την ευκαιρία να τους κυνηγήσουν. Κινδυνεύουν επίσης από τους εκδρομείς που οδηγούν τα αυτοκίνητά τους στην παραλία χωρίς να έχουν συναίσθηση του τι κάνουν, στις περιοχές όπου κινείται και φωλιάζει.
Η μεγάλη παγίδα του παράνομου camping
Μεγάλος είναι επίσης ο κίνδυνος από το παράνομο camping. Γι’ αυτό οι φιλοζωικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προσπαθούν να δώσουν στους εκδρομείς να καταλάβουν ότι μια δραστηριότητα που για εκείνους μπορεί να μοιάζει απλή και ακίνδυνη, μπορεί για τον αφρικανικό χαμαιλέοντα να γίνει κυριολεκτικά παγίδα θανάτου.
Οι χαμαιλέοντες σαν ετεροθερμικά ζώα, είναι δραστήρια κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι, όταν δηλαδή η θερμοκρασία ανεβαίνει και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου αποσύρονται στους θάμνους και ρίχνουν στο ναδίρ τους ρυθμούς τους.
Ο τρόπος με τον οποίο έφτασε ο αφρικανικός χαμαιλέων στην περιοχή της Πύλου παραμένει ένα μυστήριο που ακόμα δεν έχει λυθεί. Εικασίες μόνο μπορούν να γίνουν σαν αυτή που λέει ότι υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να τον έφεραν από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου οι Ρωμαίοι, που είναι γνωστό ότι διατηρούσαν αυτά τα ζώα ως κατοικίδια.
Η καταπράσινη, ιδιαίτερη και οικολογική Πύλος όταν τελειώσει ο εφιάλτης του κορωνοϊού, επιβάλλεται να μπει στη λίστα με τους καλοκαιρινούς προορισμούς σας. Αν την επιλέξετε να θυμάστε όταν φτάσετε στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας ότι ο σεβασμός στον χώρο, το τοπίο και το περιβάλλον της περιοχής μπορεί να σώσει ένα απ’ τα πιο σπάνια είδη στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Τον αφρικανικό χαμαιλέοντα…