Η Πηγή της Κυράς και ο θρύλος του κοριτσιού στην Αττική

Δείτε εικόνες από ψηλά...

715

Γεμάτη μυστικά και άγνωστες ιστορίες. Κρυφές γωνιές δίπλα μας ή και λίγο πιο μακριά μας. Εικόνες που θα συναντήσεις και άγνωστα γεγονότα που θα μάθεις και θα σε αφήσουν με το στόμα ανοιχτό. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και ένα μέρος στην Αττική και συγκεκριμένα στην Πάρνηθα. Ο λόγος για την Πηγή της Κυράς ή αλλιώς Κρύα Πηγή της Φυλής. Ένα πανέμορφο μέρος που εκτός της ομορφιάς του, συνοδεύεται από μια ιστορία και έναν δημοφιλή θρύλο. Τον θρύλο με ένα κορίτσι. Το πιθανότερο είναι ότι δεν το έχεις ακούσει ποτέ και τώρα είναι μια ευκαιρία να το γνωρίσεις. Μπορείς να κάνεις εκεί μια βόλτα με την πρώτη ευκαιρία.

Η Πηγή της Κυράς στην Πάρνηθα

Η πηγή της Κυράς στην Πάρνηθα αποκαλείται και αλλιώς πηγή Φυλής. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια πηγή στην κεντρική Πάρνηθα η οποία έχει μεγάλη και πολύ πλούσια ιστορία λαογραφική. Η Πηγή της Κυράς βρίσκεται πάνω στο δρόμο ο οποίος οδηγεί από τη Χασιά στα Δερβενοχώρια. Έχει διαφορετική μορφή σε σχέση με το παρελθόν. Η μορφή που έχει σήμερα βασίζεται στην αναμόρφωση που έγινε στον χώρο αργότερα. Κι αυτό γιατί πολλοί επισκέπτονταν το σημείο για αναψυχή και βόλτα.

Η συγκεκριμένη πηγή βρίσκεται σε ένα σημείο εξαιρετικής ομορφιάς γεμάτο πράσινο. Μπορείς να δεις το σημείο στο οποίο βρίσκεται για να κάνεις μια μελλοντική βόλτα, βλέποντας τους Google Maps. Η Πηγή της Κυράς φημίζεται μεταξύ άλλων για το μοναδικό κρυστάλλινο νερό της. Τα  ξεδιψάει τον επισκέπτη έπειτα απο την δύσκολη ανάβαση του βουνού, το οποίο αποτελεί κατα κάποιο τρόπο διασικασία μυήσεως κατά την παράδοση.
Κάνε μια ψηφιακή βόλτα στην περιοχή μέσα από το κανάλι n.p. production του Youtube…

Ο μύθος με το κορίτσι που συνοδεύει την Πηγή της Κυράς

Η πηγή που ξεδιψάει τον επισκέπτη μετά από την ανάβαση του βουνού είναι σημείο κατατεθέν για την περιοχή. Εκτός από το γεγονός ότι πρόκειται για ένα πανέμορφο σημείο, το βλέμμα τραβάει το αρχαιοπρεπές θεατράκι της πηγής το οποίο είναι φτιαγμένο μαζί με ερείπια αρχαίου ναού του Πανός.

Κοντά στο κάστρο βρίσκεται και το Φρούριο Φυλής το οποίο είναι περισσότερο γνωστό. Τι λέει, λοιπόν, ο μύθος με το κορίτσι; Η ιστορία που έχει μεταφερθεί στόμα με στόμα αναφέρει ότι τα απογεύματα του χειμώνα, όταν πέφτει ο ήλιος ο οδοιπόρος δεν πρέπει να βρεθεί κοντά εκεί. Κι αυτό γιατί θα συναντήσει το κοριτσάκι με τα άσπρα και την μητέρα του. Το κοριτσάκι ξεπροβάλλει ανάμεσα από τα σκοίνα αριστερά της πηγής. Φέρει φορεματάκι ολόασπρο, με μια γαλάζια κορδέλα γύρω από την μέση. Η εικόνα του κοριτσιού έρχεται προς το μέρος του οδοιπόρου με απλωμένα χέρια και δάκρυα στα μάτια. Και λένε ότι αυτή είναι μια εικόνα που κάποιον μπορεί να τον φοβίσει.

Κάθε μέρος έχει συνήθως το θρύλο του, κι αυτό τον δικό του…

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις