Η Καρυά στη Λευκάδα, είναι από τα χωριά που συστήνουν στο άλλο πρόσωπο του δημοφιλούς νησιού του Ιονίου. Με γραφικές εικόνες μέσα στην πλούσια φύση, αποτελεί λόγο για να επισκεφτεί κανείς το νησί των Επτανήσων και κάποια άλλη στιγμή, πέρα από το καλοκαίρι.
Ενώ, λοιπόν, οι περισσότεροι έχουν συνδυάσει τη Λευκάδα, και όχι άδικα, με τις ακρογιαλιές του ονείρου, με τα χαρακτηριστικά γαλαζοπράσινα νερά, που μοιάζουν ψεύτικα σαν πισίνας, αξίζει κανείς να γνωρίζει ότι το νησί του Ιονίου διαθέτει και ένα άλλο πρόσωπο, εκείνο των ορεινών χωριών του. Ένα από αυτά και η Καρυά, το κεφαλοχώρι στην ενδοχώρα του νησιού, η οποία αποτελεί πραγματική έκπληξη για τους επισκέπτες της.
Καρυά: Το γραφικό χωριό στην ενδοχώρα της Λευκάδας
Το ορεινό κεφαλοχώρι της Λευκάδας συναντάται σε απόσταση μόλις 15 χλμ. από την πόλη της Λευκάδας και δημιουργεί την αίσθηση ότι δεν βρίσκεσαι σε νησί. Παραδομένη στην αγκαλιά ενός πράσινου τοπίου ολόγυρά της, συστήνει τους επισκέπτες της σε ένα άλλο πρόσωπο του νησιού, πιο παραδοσιακό, αλλά εξίσου όμορφο και ενδιαφέρον.
Η Καρυά είναι χτισμένη σε υψόμετρο 500 μέτρων και ξεχωρίζει για το άκρως γραφικό και παραδοσιακό σκηνικό της. Πλακόστρωτα σοκάκια, παλιά και ανακαινισμένα πέτρινα κτίρια με όμορφες αυλές και διάσπαρτα εκκλησάκια σε διάφορα σημεία του χωριού, συνθέτουν την όμορφη εικόνα του.
Σημείο αναφοράς της Καρυάς αποτελεί η κεντρική πλατεία του χωριού, όπου συναντάται και ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα με το χαρακτηριστικό, επιβλητικό καμπαναριό, που χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα. Εδώ, επίσης, βρίσκονται και κάποιες από τις πιο παραδοσιακές ταβέρνες ολόκληρου του νησιού, με τους φιλόξενους ιδιοκτήτες τους να σερβίρουν εκτός από νοστιμιές και απλόχερα τη φιλοξενία τους.
Το κεφαλοχώρι είναι ένα από τα μέρη του νησιού που διατηρούν ανέπαφο το παραδοσιακό στοιχείο στο πέρασμα των χρόνων, με το Λαογραφικό Μουσείο της Καρυάς να αποτελεί και τρανό παράδειγμα της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου. Από τα πιο διάσημα προϊόντα του χωριού τα χειροποίητα, παραδοσιακά υφαντά και κεντήματα, που εδώ και εκατοντάδες χρόνια φτιάχνουν οι γυναίκες του χωριού με την παραδοσιακή τεχνικής της «καρσάνικης βελονιάς».