Οι Κυκλάδες είναι γνωστές σε όλο τον κόσμο για τις παραλίες τους και τα παραθαλάσσια ψαροχώρια τους, την έντονη καλοκαιρινή νυχτερινή ζωή και τους ανεμόμυλους που «αγναντεύουν» τη θάλασσα.
Υπάρχει, όμως, ένα κυκλαδονήσι που ενώ τα έχει όλα αυτά, έχει και κάτι ακόμα. Ορεινά χωριά, με γραφικά σπίτια και σοκάκια, με πολιτιστικές επιλογές και ντόπιους παραγωγούς που φτιάχνουν εξαιρετικά τυριά και προϊόντα από κρέας. Η Νάξος. Και ίσως το πιο όμορφο από αυτά τα χωριά είναι η Απείρανθος.
Το χωριό με τα πετρόκτιστα σπίτια, με τις δικές του παραδόσεις, με τα δικά του προϊόντα, με τους σημαντικούς Έλληνες που γεννήθηκαν εδώ. «Τ’ Απεράθου» όπως το λένε οι ντόπιοι είναι το χωριό του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος υπήρξε και πρόεδρος της κοινότητας τη δεκαετία του 1980. Είναι, επίσης, γενέτειρα του Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη ο οποίος υπήρξε πρωθυπουργός της Ελλάδας και ένας από τους 6 εκτελεσθέντες στη Δίκη των Έξι, αμέσως μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Η Απείρανθος ήταν επίσης το πρώτο χωριό της Νάξου που ένιωσε για τα καλά το πέρασμα της κακοκαιρίας «Ελπίδα». Στο χωριό που βρίσκεται στα 600 μέτρα υψόμετρο, τα χιόνια δεν είναι κάτι πρωτοφανές, ωστόσο η πυκνότητα της χιονόπτωσης που ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής 23 Ιανουαρίου εντυπωσίασε.
Εμείς βρεθήκαμε στο «μαρμάρινο χωριό» που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Φανάρι, ανάμεσα σε δύο κοιλάδες με αμπέλια και περιβόλια, μία χειμωνιάτικη αλλά όχι χιονισμένη μέρα του Ιανουαρίου. Αυτό που εντυπωσιάζει στην Απείρανθο είναι ότι διατηρεί σχεδόν ανέπαφη την αρχιτεκτονική της μορφή, η οποία προέρχεται από την εποχής της Ενετοκρατίας. Άλλωστε όλο το χωριό είναι χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακός οικισμός. Μάλλον το καύχημα αυτής της αρχιτεκτονικής στην Απείρανθο είναι ο πύργος του Ζευγώλη. Αποκλείεται να μην τον δείτε αν έρθετε εδώ καθώς είναι χτισμένος στην είσοδο του χωριού. Ένα εντυπωσιακό οικοδόμημα του 17ου αιώνα φτιαγμένο πάνω σε βράχο. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό που θα σας εντυπωσιάσει, καθώς όλο το χωριό διασχίζουν μαρμάρινα καλντερίμια με αψιδωτές καμάρες, όμορφα πέτρινα σπίτια και πύργοι.