Γαλαξίδι: Ένας εναλλακτικός προορισμός για αυτή την εποχή

Μπορεί το Γαλαξίδι να αποτελεί έναν δημοφιλή καλοκαιρινό προορισμό και έτσι να το έχουμε οι περισσότεροι από εμάς στο μυαλό μας, στην πραγματικότητα, όμως, είναι πολλά παραπάνω από αυτό, καθώς και τα χειμωνιάτικα Σαββατοκύριακα η περιοχή υποδέχεται πληθώρα επισκεπτών

100

Μπορεί το Γαλαξίδι να αποτελεί έναν δημοφιλή καλοκαιρινό προορισμό και έτσι να το έχουμε οι περισσότεροι από εμάς στο μυαλό μας, στην πραγματικότητα, όμως, είναι πολλά παραπάνω από αυτό, καθώς και τα χειμωνιάτικα Σαββατοκύριακα η περιοχή υποδέχεται πληθώρα επισκεπτών. Αποτέλεσμα; Μοιραία καταλήγει μία εναλλακτική πρόταση για ιδιαίτερα διήμερα.

Το Γαλαξίδι απέχει από την Αθήνα περίπου τρεις ώρες με το αυτοκίνητο και χαρίζει απλόχερα αέρα κι αίσθηση νησιού. Το μέρος επιλέγεται φανατικά από τους σκιέρ, τους παραθεριστές του χειμώνα και τους πεζοπόρους που βρίσκονται στην Αράχωβα και τον Παρνασσό για φαγητό, διαμονή και μονοήμερες εκδρομές.

Μία στάση στους Δελφούς ή στα γύρω χωριά επιβάλλεται, καθώς από εκεί θα περάσεις για να φτάσεις στο Γαλαξίδι.

Τα καντούνια και το λιμάνι

Με το που φτάσεις στο Γαλαξίδι το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να αφήσεις το αυτοκίνητο και να δώσεις ραντεβού  μαζί του όταν έρθει η ώρα του γυρισμού. Στο Γαλαξίδι, βλέπεις, αξίζει να περιπλανηθείς και να χαθείς στα γραφικά σοκάκια του. Μόνο τότε θα γνωρίσεις τον τόπο. Μετά από αυτό θα είναι πλέον ξεκάθαρο πως πρόκειται για έναν άκρως ιδιαίτερο και must-visit παραδοσιακό οικισμό, ο οποίος χαρακτηρίζεται ιστορικός και διατηρητέος, με τα καπετανόσπιτα να κλέβουν την παράσταση.

Η αρχιτεκτονική σε συστήνει παράλληλα με την μακρά ιστορία του μέρους, την περίοδο του 18ου και του 19ου αιώνα, όπου το Γαλαξίδι βρισκόταν στο κέντρο της εμπορικής ζωής της χώρας, καθώς αποτελούσε το εμπορικό λιμάνι.

Το λιμάνι του Γαλαξιδίου δεν έχει αλλάξει καθόλου τη μορφή του, γεγονός που το καθιστά πλέον ιστορικής αξίας, με την αίσθηση που σου αφήνει να είναι σαν να μπαίνεις σε ένα ανοιχτό μουσείο.

Τα ξακουστά καπετανόσπιτα

Αν ρωτήσεις κάποιον ντόπιο τι επιβάλλεται να κάνεις στη επίσκεψη σου στο Γαλαξίδι, θα σου πει πως μία επίσκεψη σε κάποιο καπετανόσπιτο, είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά που θα πάρεις μαζί σου φεύγοντας.

Σε κάποια εξ’ αυτών τα ταβάνια είναι σχεδιασμένα με καταπληκτικές τεχνοτροπίες από Ιταλούς ζωγράφος και καλλιτέχνες. Τα πιο ξακουστά καπετανόσπιτα είναι αυτά του Κατσούλη, του Δεδούση και του Τσούνα. Οι ντόπιοι θα σε κατατοπίσουν πλήρως για το πώς θα φτάσεις στην πόρτα τους, γι’ αυτό μην διαστάσεις να ζητήσεις πληροφορίες.

Εκτός από τους χορταστικούς περιπάτους σου στα σοκάκια και το λιμάνι, έχει στο νου σου ότι στο Γαλαξίδι αξίζει να νοικιάσεις ποδήλατο μιας και η πόλη είναι ό, τι πρέπει για ποδηλασία. Κάπως έτσι, θα γίνει ακόμα πιο διασκεδαστική η περιήγησή σου στην απέραντη ακτογραμμή, αλλά και την αγορά.

Τα αξιοθέατα

Η ιστορία του Γαλαξιδίου δεν βρίσκεται μόνο στο ιστορικό λιμάνι και τα καπετανόσπιτά του, αλλά και σε αρκετά ακόμα αξιοθέατα που θα σε φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στη μεγάλη ιστορία του. Αν έχεις παιδιά μαζί σου, το ταξίδι μπορεί αμέσως να μετατραπεί σε μία άκρως ενδιαφέρουσα σχολικού τύπου εκδρομή.

 

Ας δούμε τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Γαλαξιδίου:

  • Ναυτικό Μουσείο: Το μεγαλύτερο μουσείο της περιοχής βρίσκεται στο Γαλαξίδι από το 1870 και από το 1932 περιλαμβάνει τη ναυτική πινακοθήκη, σε ένα κτίριο που κόβει την ανάσα.  Η συλλογή συντηρείται από το Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος και είναι ανοιχτό τα πρωινά των καθημερινών.
  • Το παλιό σχολείο: Το παλιό σχολείο είναι διατηρητέο, καθώς είναι ένα από τα παλαιότερα της Ελλάδας ολόκληρης. Χτίστηκε επί Ιωάννη Καποδίστρια και έως το 1930 λειτουργούσε ως το σχολείο της περιοχής. Από τότε, λειτουργεί ως μουσειακός χώρος.
  • Το παρθεναγωγείο: Το σχολείο θηλέων του Γαλαξιδίου κατασκευάστηκε το 1880 και λειτουργούσε μέχρι το 1929. Πλέον το κτίριο -το οποίο θεωρείται διατηρητέο μνημείο- λειτουργεί σαν θέατρο.
Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις