ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΑ ΑΚΡΙΒΑΚΗ
Υπάρχουν αυτοί που κάνουν καταδύσεις και απολαμβάνουν την απόκοσμη θέα διάσημων και μη ναυαγίων και υπάρχουμε και εμείς που προτιμάμε να μένουμε στην επιφάνεια αλλά που πολύ θα θέλαμε να έχουμε μια παρόμοια εμπειρία.
Υπάρχουν πολλά ναυάγια στις ελληνικές θάλασσες, που παρά τη θλιβερή ιστορία που μπορεί να τα ακολουθεί, έχουν πλέον γίνει μέρος του εκάστοτε τοπίου και πόλος έλξης τουριστών. Ποια είναι λοιπόν τα ναυάγια που μπορούμε να δούμε χωρίς να βραχούμε;
Παναγιώτης
Είναι φυσικά το πιο διάσημο ναυάγιο της χώρας. Αυτό που κάθε τουρίστας, εγχώριος και μη, πρέπει να επισκεφθεί άμα τη παρουσία του στο νησί της Ζακύνθου. Δεν φτάνει που η συγκεκριμένη παραλία είναι απίστευτα εντυπωσιακή με τους κάθετους τεράστιους βράχους και τα καταγάλανα νερά, ήρθε και αυτό το ναυάγιο, χρόνια πριν φυσικά, να δώσει μια ακόμα πινελιά στον όμορφο πίνακα. Το όνομα του πλοίου «Παναγιώτης». Η δουλειά του ήταν να μεταφέρει λαθραία τσιγάρα από την Τουρκία ώσπου κάποια στιγμή το 1982 κατόπιν θαλασσοκυνηγητού από το λιμενικό εν μέσω τρικυμίας προσάραξε κακήν κακώς στην παραλία του Αϊγιώργη που σήμερα είναι γνωστή ως «Το ναυάγιο».
Αν θέλετε να το δείτε από ψηλά θα πάτε οδικώς μέχρι τη μονή του Αγίου Γεωργίου των Γκρεμνών, αν θέλετε να το επεξεργαστείτε, να διαβάσετε τα ονόματα και τα στιχάκια που είναι γραμμένα πάνω του από τους χιλιάδες επισκέπτες, τότε θα χρειαστεί να μπείτε σε καραβάκι και να βρέξετε λίγο τα ποδαράκια σας μέχρι να φτάσετε στην ακτή, άντε το πολύ δυο χεριές κολύμπι, βουτιά στο βυθό πάντως δεν θα χρειαστεί να κάνετε.
Mediterranean Sky
Πολύ κοντά στα ναυπηγεία της Ελευσίνας και αρκετά κοντά στη στεριά βρίσκεται το σκαρί του Mediterranean Sky. Μπορείτε να φτάσετε μέχρι εκεί είτε με σκάφος, είτε οδικώς από την παλιά Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου όπου θα βγείτε εκτός του κεντρικού δρόμου στο ύψος της Βίλας Ευταξία. Ένα μικρό περπατηματάκι θα το κάνετε για να έχετε καλύτερο αγνάντι. Το αρχικό του όνομα ήταν City of York και κατασκευάστηκε στο Νιουκάστλ της Αγγλίας το 1952 ενώ έκανε το πρώτο του ταξίδι τον Νοέμβριο του 1953. Δεκαοχτώ χρόνια αργότερα πουλήθηκε και τον Αύγουστο του 1996 έκανε το τελευταίο του δρομολόγιο Μπρίντιζι – Πάτρα.
Η ιστορία του όμως δεν σταματά εκεί. Το 1997 κατασχέθηκε λόγω οικονομικών προβλημάτων της πλοιοκτήτριας εταιρείας και δυο χρόνια μετά ρυμουλκήθηκε από την Πάτρα στην Ελευσίνα όπου το 2002 άρχισε να παίρνει κλήση και προκειμένου να αποφευχθεί η βύθισή του μεταφέρθηκε σε πιο ρηχά νερά, ωστόσο δεν γλίτωσε, καθώς πάρα πάνω από το μισό πλοίο έχει σκεπαστεί με νερό.
Ολυμπία
Το Ολυμπία βρίσκεται στην Αμοργό, στον όρμο Λίβερου μεταξύ των παραλιών Παραδείσια και Καλοταρίτισσας, εξαιρετικά κοντά στην ακτή. Πρόκειται για ένα παλιό εμπορικό πλοίο που ναυπηγήθηκε με το όνομα «Island» το 1950, το οποίο αρκετά χρόνια αργότερα, το 1979, πήρε το όνομα «Strymon» και το 1980 ταξίδευε με το όνομα «Ολυμπία».
Τον Φεβρουάριο, λοιπόν, του 1980 το πλοίο έπεσε σε μεγάλη καταιγίδα, το πλήρωμα το εγκατέλειψε, και εκείνο, που παρέμεινε ακυβέρνητο, βρήκε καταφύγιο μέχρι και σήμερα στον μικρό όρμο του Λίβερου, αποτελώντας πλέον ένα από τα βασικά αξιοθέατα του νησιού. Σκουριασμένο και μισοβυθισμένο συμπληρώνει το άγριο τοπίο της μικρής αυτής παραλίας. Θα φτάσετε σε αυτό είτε με σκάφος είτε περπατώντας μια διόλου εύκολη πλαγιά με πέτρες και θάμνους.
Δημήτριος
Στην παραλία Γλυφάδα λίγο έξω από το Γύθειο, εδώ και σαράντα περίπου χρόνια έχει προσαράξει το πλοίο «Δημήτριος», το οποίο μπορείτε άνετα να επισκεφθείτε περπατώντας, καθώς βρίσκεται σχεδόν πάνω στην αμμουδιά. Κατασκευάστηκε το 1950 και αρχικά έκανε καριέρα με το όνομα «Klintholm». Η ιστορία του είναι κάπως μπερδεμένη, οι φήμες κάνουν λόγο για μεταφορά λαθραίων τσιγάρων από την Τουρκία στην Ιταλία, φορτίο όμως το οποίο κατασχέθηκε από το λιμενικό του Γυθείου με το πλοίο να παραμένει φορτωμένο και δεμένο στο λιμάνι από όπου με κάποιο τρόπο κατάφερε να λυθεί και ακυβέρνητο να απομακρυνθεί ενώ κάποιοι έβαλαν φωτιά ώστε να εξαφανίσουν το λαθραίο εμπόρευμα. Υπάρχει όμως και μια πιο επίσημη εκδοχή η οποία αναφέρει πως το πλοίο άραξε στο λιμάνι του Γυθείου στις 4 Δεκεμβρίου του 1980 λόγω ανάγκης μεταφοράς του καπετάνιου σε νοσοκομείο. Στην πορεία ανέκυψαν προβλήματα, οικονομικής φύσης κυρίως, με το πλήρωμα να απολύεται και το πλοίο να παραμένει στο λιμάνι.
Τον Ιούνιο του 1981 αποφασίστηκε να μεταφερθεί για λόγους ασφαλείας του χώρου, καθώς είχε αρχίσει να μπάζει νερά και να παίρνει κλίση, ωστόσο, η έλλειψη ενδιαφέροντος για την τύχη του από πλευράς των ιδιοκτητών το άφησε στο έλεος της τύχης του και το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου αποκολλήθηκε λόγω καιρού και άραξε στην παραλία της Γλυφάδας. Το «Δημήτριος» πριν προσαράξει μόνιμα στην παραλία της Γλυφάδας είχε πολλές φορές παρασυρθεί από τη θάλασσα. Πλέον αποτελεί το hot spot της περιοχής και όχι άδικα, καθώς είναι πραγματικά εντυπωσιακό έτσι όπως ξεπροβάλλει στην άκρη αυτής της ομαλής αμμουδερής παραλίας.
Δημήτριος Π.
Αν φτάσει η χάρη σας μέχρι το μικρό ξερονήσι της Γραμβούσας δίπλα στο νομό Χανίων, εύκολα θα δείτε το ναυάγιο του «Δημήτριος Π.», μια ανάσα από τη στεριά. Αν και φαίνεται ένα μικρό κομμάτι του δεν παύει να είναι απόκοσμα εντυπωσιακό το σκουριασμένο σκαρί έτσι όπως ξεπροβάλλει από τη θάλασσα. Βρίσκεται στο σημείο αυτό από το 1968, όταν έφυγε από το λιμάνι της Χαλκίδας τέλη του 1967, γεμάτο τσιμέντο με τελικό προορισμό τη Βόρεια Αφρική, στην οποία προφανώς ποτέ δεν έφτασε. Τα Θεοφάνια του 1968 λόγω κακού καιρού έδεσε στα Κύθηρα, όταν όμως απέπλευσε πάλι για να συνεχίσει το ταξίδι του συνάντησε νέα κακοκαιρία και έβαλε πλώρη για την Κρήτη δένοντας στο νησάκι της Γραμβούσας.
Ωστόσο από τους ανέμους και τα κύματα κόπηκε η μια άγκυρα, το πλοίο προσάραξε με την αριστερή πλευρά με αποτέλεσμα το μηχανοστάσιο να γεμίσει νερά και το πλήρωμα να βρίσκει σωτηρία στη διπλανή Γραμβούσα, από όπου και το περισυνέλεξε το αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού «Ιέραξ». Θα φτάσετε ως εκεί είτε με καραβάκι από τον Κίσσαμο είτε με ιδιωτικό σκάφος.
Nordland
Εντυπωσιακό και το ναυάγιο του «Nordland» με την πλώρη του να εξέχει από τη θάλασσα στα Κύθηρα, για την ακρίβεια, στην βραχονησίδα απέναντι από το Διακόφτι. Πρόκειται για ένα ρωσικό φορτηγό πλοίο που προσέκρουσε στα βράχια τον Αύγουστο του 2000, το μηχανοστάσιο έβαλε νερό και η πρύμνη του πλοίου βυθίστηκε. Ο αστικός μύθος μιλάει για μεθυσμένο πλήρωμα που έχασε τον έλεγχο ωστόσο παραμένει μύθος χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί ποτέ.
Το «Nordland» αποτελεί μεγάλη ατραξιόν για τους δύτες και όχι μόνο. Θα το προσεγγίσετε μόνο με σκάφος.