ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥΡΟΥΤΟΓΛΟΥ
Στην ανατολική πλευρά του δεύτερου ποδιού της Χαλκιδικής, στην καταπράσινη χερσόνησο της Σιθωνίας, θα συναντήσετε τις πιο εμβληματικές, ίσως, παραλίες σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή. Γνωστή με τη χαρακτηριστική ονομασία Καβουρότρυπες, μία θαυμάσια σειρά από παρθένους κόλπους, «χαμένους» μέσα σε ένα υπέροχο πευκοδάσος, καλυμμένους με ολόλευκη, μαλακή άμμο, αποτελεί πόλο έλξης για καλοκαιρινούς ταξιδιώτες που μαγεύονται από το εξωτικό τοπίο μοναδικής, ανέγγιχτης ομορφιάς.
Απέναντι, το επιβλητικό όρος Άθως έρχεται σε πλήρη αρμονία με τα μεγάλα, λευκά βράχια που ξεπροβάλλουν δεξιά και αριστερά πάνω στην ακτή, φτάνοντας μέχρι το σημείο που σκάνε τα γαλαζοπράσινα, πεντακάθαρα νερά. Ένα μέρος γαλήνιο που για χρόνια ολόκληρα παρέμενε μυστικό και πραγματικά απομακρυσμένο από την πολυκοσμία και τον κοσμοπολίτικο «θόρυβο» της υπόλοιπης Χαλκιδικής, μία σύνθετη ακτογραμμή όπου έφταναν μόνο οι γνώστες και όσοι ήταν ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τους γύρω οικισμούς.
Πλέον, δεν υπάρχει άνθρωπος στη Θεσσαλονίκη που να μην έχει ακούσει κάτι για τις Καβουρότρυπες της Χαλκιδικής (ή για το Πορτοκάλι, όπως αποκαλείται συχνά η ακτή). Το πανέμορφο τοπίο και τα μαγευτικά νερά περίπου 6 χιλιόμετρα μακριά από τον Αρμενιστή και 5 χιλιόμετρα βόρεια από το Πλατανίτσι έχουν κλέψει την καρδιά των κατοίκων της συμπρωτεύουσας, που περνούν τα Σαββατοκύριακα τους στη Σιθωνία, την δική τους εκδοχή ενός γειτονικού, εγγύς παραδείσου, μερικές ανάσες μακριά από την πόλη.
Πώς θα φτάσετε
Μπορεί πλέον σχεδόν οι πάντες να αναγνωρίζουν το όνομα «Καβουρότρυπες», αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα σας είναι πολύ εύκολο να τις εντοπίσετε. Κι αυτό γιατί παρά τη δημοφιλία τους, οι Καβουρότρυπες διατηρούν ακόμα κάτι από τον μύθο ενός «κρυμμένου παραδείσου». Αυτός είναι ο λόγος που στον κεντρικό δρόμο δεν τοποθετήθηκαν ποτέ πινακίδες που να δείχνουν την κατεύθυνση προς την παραλία. Έτσι, παραμένουν τα πράγματα μέχρι σήμερα. Αλλά αν ακολουθήσετε τον στριφογυριστό δρόμο από τη Σάρτη θα δείτε να απλώνονται στα αριστερά σας, ανάμεσα από ψηλά δέντρα, μικρά, καταγάλανα ανοίγματα, κομμάτια υπέροχης θάλασσας που εισβάλει στη στεριά με τη μορφή ανεξερεύνητων κολπίσκων. Απόλυτη γαλήνη και ηρεμία σε ένα σημείο της Χαλκιδικής όπου το μόνο που ακούγεται είναι ο ήχος από τα αυτοκίνητα που προσεγγίζουν προσεκτικά τον στενό χωματόδρομο και τα βήματα των επισκεπτών που κατηφορίζουν σιγά-σιγά προς τη θάλασσα. Η μουσική των τζιτζικιών και οι φωνές των παιδιών που αναπηδούν με γέλια στα κύματα.
View this post on Instagram
Η ακτή
Αν όλα τα παραπάνω δεν είναι αρκετά βοηθητικά τότε μπορείτε να βάλετε ένα χρήσιμο «σημάδι» στη διαδρομή σας. Το beach bar Portokali είναι το μοναδικό σε ολόκληρη την ακτή: απλά ακολουθήστε την σχετική πινακίδα από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που οδηγεί στο παραθαλάσσιο, μικρό μπαράκι και κατ’ επέκταση στη μεγαλύτερη παραλία που θα συναντήσετε στην Καβουρότρυπες. Λίγες ομπρελίτσες και μερικές ξαπλώστρες πάνω σε χρυσαφένια άμμο και πιο δίπλα ολόλευκα, λεία βράχια για ειδυλλιακές βουτιές σε παραδεισένια νερά. Νερά τόσο καθαρά που μοιάζουν σαν να βγήκαν από φωτογραφία επεξεργασμένη από υπολογιστή. Είναι, όμως, αληθινά.
View this post on Instagram
Αυτό είναι και το μοναδικό κομμάτι στις Καβουρότρυπες όπου θα βρείτε οργανωμένες υποδομές, αλλά οι λάτρεις της ηρεμίας και της απομόνωσης θα απολαύσουν στο έπακρο την εξερεύνηση στις τριγύρω, πιο μικρές παραλίες, σε μικρούς όρμους όπου θα φτάσετε διασχίζοντας δύσβατους χωματόδρομους ή γλιστερά βράχια με οργιώδη βλάστηση στο background.
Πολύ κοντά και η παραλία Πορτοκάλι, με το γλυκό, χαριτωμένο όνομα, με την οποία συγχαίονται συχνά οι Καβουρότρυπες, ακριβώς επειδή βρίσκεται μία ανάσα δρόμο.
Είναι σίγουρα ενδιαφέρον το πώς αυτό το πανέμορφο σύμπλεγμα παραλιών, ένα κοινό μυστικό ανάμεσα στους βορειοελλαδίτες, οι οποίοι αγαπούν να αποκαλούν της Καβουρότρυπες «Χαβάη της Ελλάδας», εξελίχθηκε ως μία από τις πιο διάσημες και εμβληματικές παραλίες της Χαλκιδικής. Κάθε καλοκαίρι θα δείτε όλο και περισσότερο κόσμο εδώ. Να παρκάρει το αμάξι στα πλαϊνά τμήματα των χωματόδρομων και να κατηφορίζει προς τις βραχώδεις ακτές, για να στρώσει τις πετσέτες του σε μικρά κομμάτια άμμου που ξεχωρίζουν ανάμεσα στην κρυστάλλινη θάλασσα, σαν πολλές-πολλές τρυπίτσες στον χάρτη της Μακεδονίας. Η τουριστική κίνηση δεν έχει αλλοιώσει, όμως, ακόμα αυτό τον μαγευτικό τόπο. Αξίζει να πάρετε την ψάθα σας, το νερό. το αντηλιακό και την ομπρέλα σας για να τον ανακαλύψετε όσο αυτή η παρθένα, ατελείωτη ομορφιά κατακλύζει ακόμα κάθε κολπίσκο και κάθε μικρό βραχάκι.