Κάθε εποχή έχει τα εστιατόριά της. Αυτά είναι που έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σήμερα σε Λονδίνο και Παρίσι.
Γεμάτες από τα τέλη Αυγούστου είναι οι πτήσεις αυτής της εβδομάδας για Λονδίνο και Παρίσι. Είναι πλέον σαφές ότι ο προγραμματισμός των ταξιδιών είναι μια μετa-covid νοοτροπία που φαίνεται πως ήρθε για να μείνει. Κάποτε, οι Ελληνες ταξιδιώτες ήταν οι άνθρωποι της τελευταίας στιγμής, αντίθετα με Βορειοευρωπαίους και Αμερικανούς που φημίζονταν πάντα ότι επέλεγαν, για παράδειγμα, πού θα κάνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές μεταξύ 25-31 Δεκεμβρίου όταν η κάθε οικογένεια συγκεντρωνόταν γύρω από τα εορταστικά τραπέζια.
Σήμερα, οι Ελληνες «καπαρώνουν» τις θέσεις των πτήσεων για τα τριήμερα-τετραήμερα των αργιών και τις περιόδους Χριστουγέννων και Πάσχα μήνες νωρίτερα. Ειδικά, μάλιστα, σε σχέση με τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, οι Ελληνες δείχνουν πλέον μια τάση να τις προγραμματίζουν από τον Σεπτέμβριο.
Πού αξίζει, όμως, να δειπνήσει κανείς σήμερα σε Λονδίνο και Παρίσι; Ξέχωρα από τα σταθερά, all-time classic εστιατόρια που συντηρούν την αξία τους μέσα στο χρόνο, υπάρχουν πάντα και αυτά όπου χτυπά ο παλμός της στιγμής.
Στο Λονδίνο:
– Στο ιταλικό Circolo Popolare το dinner είναι ένα είδος γενναιόδωρης ψυχαγωγίας. Εμπειρία!
– Στο ιαπωνικό Dinings ό,τι ώρα κι αν βρείτε τραπέζι, μην αφήσετε την ευκαιρία να πάει χαμένη.
– Το βάσκικης έμπνευσης Brat είναι πια ένα κλασικό pub-restaurant με πρωταγωνίστρια τη φωτιά και δεν μοιάζει με κανένα.
– Κρέας, ωμά και φωτιά με στυλ στο Le Petit Beef στο Τσέλσι.
– Στο πολύ στυλάτο Bar des pres, ένα μείγμα γαλλικού στυλ και ασιατικής επιρροής.
– Στο Manteca η ιταλική παραδοσιακή κουζίνα σε δυνατές δημιουργικές εκδοχές.
– Tο Harwood Arms, η μόνη gastro-pub με αστέρι Michelin, μενού με κυνήγι και αποθέωση της άγριας πρώτης ύλης.
– Εμπειρία και το signature burger στο μικροσκοπικό Patty and Bun.
– Στο Sunday in Brooklyn στο Noting Hill για το κορυφαίο brunch. Πρόκειται για το πρώτο ευρωπαϊκό «αδελφάκι» του ομώνυμου εστιατορίου που γράφει τη δική του ιστορία στο Williamsburg του Mπρούκλιν στη Νέα Υόρκη.
– Στο ξενοδοχείο The Berkeley έχει ανοίξει το ζαχαροπλαστείο του διάσημου στη Γαλλία Cedric Grolet. Εκατομμύρια followers πιστοί του εμπνευσμένου ζαχαροπλάστη τον αποθεώνουν καθημερινά στα social media για τα πιο μοδάτα γλυκά της εποχής.
Στο Παρίσι:
– Το L’ami Jean, μια pub ενός αιώνα φιλοξενεί την αυθεντικότητα μιας νοσταλγικής κουζίνας που είναι σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ.
– Το Chateaubriand με το menu-degustation που αλλάζει κάθε εβδομάδα, όσα χρόνια κι αν περάσουν, παραμένει μια μνημειώδης εμπειρία παρά το λιτό του στυλ.
– Το ImportExport Cam είναι μια millennial pub που φέρνει τον αέρα της απλότητας, της κοινότητας και της εσωτερικότητας σε ένα μενού που αξίζει.
– Το Frenchie συνεχίζει να οδηγεί το κίνημα του bistronomie επιδρώντας στα μενού των μπιστρό όλου του κόσμου.
– To La Poule Au Pot: Γαλλική old-school αστική κουζίνα που μένει στη μνήμη.
– La Bourse et la Vie: Δημιουργική γαλλική κουζίνα πιστή στην παράδοση και τα υλικά της εποχής.