Απίθανες ιστορίες Ελλήνων που άνοιξαν δουλειές στο Παρίσι.
ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Σήμερα ακόμα και το εστιατόριο των εμβληματικών Galleries Lafayette Champs Elysees είναι ελληνικό, ενώ οι Γάλλοι στη rue de Martyrs πίνουν φραπέ, ελληνικό ή freddo.
Mavrommatis Le Restaurant, 42 Rue Daubenton
Υπάρχουν οι πυλώνες της ελληνικής παρουσίας στο Παρίσι. Πρώτος και καλύτερος ο Ανδρέας Μαυρομμάτης, που πήγε στη γαλλική πρωτεύουσα για να σπουδάσει κοινωνιολογία και ψυχολογία και εκεί που έπιασε δουλειά σε εστιατόριο για να βγάλει τα έξοδα των σπουδών του κόλλησε το “μικρόβιο” της εστίασης και κατοχύρωσε άθελά του αυτό που λέγαμε στις οικονομικές επιστήμες ως “first-mover advantage”. Συνειδητοποίησε όμως ότι δεν είναι αρκετό το να έχει ένας σεφ μόνο καλά προϊόντα, αλλά χρειάζεται να μαγειρεύει ακόμα καλύτερα. Γι’ αυτό σπούδασε στη γαλλική σχολή Le Monde την τέχνη της κουζίνας, τις τεχνικές και τα μυστικά της, ενώ συνάντησε μεγάλους Γάλλους σεφ, τους οποίους συμβουλεύτηκε και έμαθε από αυτούς. Στη Γαλλία τον ακολούθησαν και τα αδέλφια του Ευαγόρας και Διονύσης.
Το 1981 τα τρία αδέρφια ωθούμενα από την ανάγκη τους για βιοπορισμό, άνοιξαν ένα μικρό παντοπωλείο στο 5ο Διαμέρισμα του Παρισιού, που έφερνε προϊόντα από την Κύπρο και την Ελλάδα, ενώ λίγο καιρό αργότερα έκαναν ένα άλλο αποφασιστικό βήμα περνώντας στην εστίαση. Το παντοπωλείο μετατράπηκε σε εστιατόριο, μία νέα μπουτίκ με ελληνικά προϊόντα ιδρύθηκε και οι ελληνικές συνταγές άρχισαν να γίνονται περιζήτητες από τους Γάλλους. Βέβαια οι Ελληνες σεφ στο Παρίσι έχουν να παλέψουν με τα τουριστικά κλισέ των αρχών του μαζικού τουρισμού, που ήθελαν την Ελλάδα ως χώρα του πιτόγυρου, της χωριάτικης, του μουσακά και του τζατζικιού. Παλεύοντας με όλα αυτά ο Δημήτρης Μαυρομμάτης αντιμετώπισε την κουζίνα μας δημιουργικά και κέρδισε κι ένα αστέρι Michelin.
Anna, 14 Rue Marbeuf
Ο διακεκριμένος Ελληνας chef στη Γαλλία, όπου όλοι οι celebrities λατρεύουν να τρώνε από αυτόν, είναι ο Γιάννης Κιόρογλου του restaurant Anna, που κάθε μέρα έχει μεγάλη ζήτηση γιατί ο Ελληνας σεφ πάει τους πελάτες του από τα γνώριμα σε λιγότερα γνωστά μονοπάτια. Οπως γράφει και στο site του “Στο 8ο διαμέρισμα της Πόλης του Φωτός, στο κέντρο του Χρυσού Τριγώνου, έχει αγκυροβολήσει το ελληνικό εστιατόριο Anna. Ενα καλειδοσκόπιο πολύχρωμων εικόνων έρχεται στο μυαλό μας όταν σκεφτόμαστε την Ελλάδα: ταξιδιωτικές αναμνήσεις, ο καυτός ήλιος, ο εκπληκτικός συνδυασμός του βαθύ μπλε και του λαμπερού λευκού, ελιές από την περιοχή της Καλαμάτας, η μυρωδιά της φρεσκοψημένης πίτας που βγαίνει από τον φούρνο. Η Aννα είναι όλα αυτά και πολλά άλλα σε ένα μέρος”.
Etsi le bistro, 23 Rue Eugene Carriere & Etsi l’ouzeri, 41 Rue du Ruisseau
H Μικαέλα Λιαρούτσου, αφού συνεργάστηκε με τον Michel Rostang και τον Cyril Lignac, δημιούργησε τη δική της πορεία βασισμένη στο ένστικτο και το πάθος. Η μαγειρική της είναι από καρδιάς. Εκείνη που αφήνει χώρο μόνο για το αληθινό, για την απλότητα, μια κατακτημένη και γενναιόδωρη απλότητα. Eτσι ξεκίνησε πρώτα το bistrot και μετά το ouzeri, το πρώτο ελληνικό ουζερί στη γαλλική πρωτεύουσα βαφτίζοντάς τα Etsi. Σε αυτό το μέρος συμβαίνει το παράδοξο: οι Γάλλοι μιμούνται τους Ελληνες και όχι το αντίθετο.
Evi Evane Le Restaurant, 10 Rue Guisarde
Η Ντίνα Νικολάου με το Εvi Εvane έκανε την Catrine Deneuve να φτάσει στον έβδομο ουρανό -εκεί που δεν έχει arrondissements- τρώγoντας ελληνικό σιροπιαστό, αλλά στη δικιά της δημιουργική εκδοχή. Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο Gilles Pudlowski, δημιουργός του γαλλικού οδηγού γαστρονομίας “Pudlo Paris” τους έκανε την τιμή να τους ανεβάσει στο πρώτο σκαλί του βάθρου, δίνοντάς τους τη μεγάλη διάκριση ως «Το καλύτερο εστιατόριο ξένης κουζίνας στο Παρίσι». “Tο Evi Evane αποτελεί για εμένα και την αδελφή μου Μαρία, ένα παιδί που το «κανακεύουμε» από την πρώτη μέρα λειτουργίας του, το 2006. Θέλοντας να δώσουμε λίγο από το άρωμα, τον ήλιο, τη γεύση της Ελλάδας στους φίλους μας Γάλλους και να τους προϊδεάσουμε για το τι μπορούν να απολαύσουν στη χώρα μας, ξεκινήσαμε να δίνουμε καθημερινά μια μάχη ανάμεσα σε μεγάλα ονόματα στον χώρο της εστίασης” λέει η Ντίνα Νικολάου.
Marias, Marias, 77 Rue Sedaine
O Theodoros “Pressure” Gennitsakis είναι our type of guy. Είναι από τους πιο “avant-garde” Eλληνες του Παρισιού. Γεννήθηκε στο 11ο διαμέρισμα και μεγάλωσε στον δρόμο Faubourg Saint-Dennis, που θεωρείται ως η οδός με τις περισσότερες εθνότητες στην Ευρώπη. Στα 14 του ξεκίνησε τα γκράφιτι έχοντας ως αγαπημένο του tag το “ΕLLAS”. Επί δύο χρόνια έκανε μόνο αυτό, είχε παρατήσει το σχολείο μέχρι που οι γονείς του τον γράφουν σε μια σχολή επικοινωνίας στα 17 του. Παράλληλα έπιασε την πρώτη του δουλειά σ’ ένα γραφείο ψηφιακής επικοινωνίας. Αφού τελείωσε τις σπουδές του, τον κράτησαν στο γραφείο ως γραφίστα. Από τη στιγμή που έφτιαξε το δικό του site απέκτησε και πελάτες ως art director. Στα 25 του έφτιαξε την πρώτη του εταιρεία με το όνομα La Surprise. Στα 29 του δημιούργησε την Pressure με ειδίκευση στις εκδόσεις, στη μόδα, τις εκδηλώσεις, το στρατηγικό πλάνινγκ, το offline, το consulting και την εταιρική ταυτότητα.
O “Theo” λοιπόν που είναι και φίλος της Scarlett Johansson χωρίς να το διαφημίζει, βάλθηκε να κάνει το όνειρο της μητέρας του, Μαρίας, πραγματικότητα. Να φτιάξει ένα ελληνικό παντοπωλείο στο Παρίσι που το βράδυ γίνεται εναλλακτικό καφενείο. Παντοπωλείο και εστιατόριο μαζί, το MARIAS είναι ανοιχτό από το πρωί, προσφέροντας τους καφέδες που κάνουν εμάς τους Ελληνες του Παρισιού να μην νιώθουμε homesick. Eσπρέσο, φρέντο, ελληνικό και φίλτρου ή «γαλλικό» αν και στη Γαλλία το λένε “Αμερικάνικο”. Η μαμά Μαρία ετοιμάζει για πρωινό ραβανί, κέικ και κουραμπιέδες, ενώ το μεσημέρι και το βράδυ συνήθως βγάζει καρυδόπιτα, μελομακάρονα και πορτοκαλόπιτα. Η Μαρία φεύγει στις οκτώμισι το βράδυ για να αφήσει τον χώρο στα παιδιά της, τα οποία το λειτουργούν χρησιμοποιώντας τα σπιτικά φαγητά που εκείνη έχει μαγειρέψει, συνοδεύοντάς τα με ελληνικά φυσικά κρασιά και μουσική επίσης ελληνική, από Τρύπες μέχρι Στέρεο Νόβα.
Yorgaki Cafe grεc, 45 Rue des Martyrs
Αλλά οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι ο πρώτος Ελληνας του Παρισιού που σέρβιρε τους καφέδες στο Παρίσι όπως τους πίνουμε στην Ελλάδα είναι ο Yorgo Tloupas, με το διάσημο πλέον καφέ Yorgaki το οποίο έγινε άρθρο και στο Wallpaper. Κι όπως λέει και ο φίλος μας, designer επίσης, Ora Ito “No logo, sans Yorgo”, δεν υπάρχει logo στο Παρίσι αν δεν το φτιάξει ο Γιώργος.
Dimitris, 27 Rue Rambuteau
Ο Δημήτρης Σιασιαρίδης έχει εντρυφήσει στην κουλτούρα της ελληνικής κουζίνας. Κοντά στους παππούδες του, που ήταν αγρότες, έμαθε την αξία των φρέσκων προϊόντων και τη σημασία τους για την παραγωγή ελαιολάδου, κρασιού και τυριού. Περιτριγυρισμένος από την ομάδα του, κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μεταδώσει τη μαγειρική του κουλτούρα στο Παρίσι. Σήμερα, υπάρχουν 6 καταστήματα με το brand Dimitris στη Γαλλική πρωτεύουσα. Πριν δημιουργήσει τα μοντέρνα παντοπωλεία στο Παρίσι που φέρουν το όνομά του, ήταν αυτός που είχε ανοίξει το κατάστημα ποπ-κορν με τη Scarlett Johansson. Το άλλο του πάθος είναι η ελληνική παραδοσιακή μουσική και χοροί! Το μουσικό του σχήμα Cretrois έρχεται για περιοδεία και στην Ελλάδα!
Profil Grec, 109 Rue de Belleville
Ο Αλέξανδρος Ράλλης, με το αστείρευτο χιούμορ του, ίδρυσε το Profil Grec το 2009. Kι από τότε τροφοδοτεί με ελληνικά προϊόντα τα πιο high restaurants του Παρισιού. Δεν τον ενδιαφέρουν τόσο πολύ οι επιχειρήσεις ή τα concepts. Του αρέσει να κάνει βόλτες με το σκούτερ του γύρω από τη Mάνη μαζί με φίλους του, αναζητώντας έναν παραγωγό αλατιού που έχει πάει στην παραλία για να λιαστεί, να πάρει έναν ατελείωτο δρόμο με στροφές μόνο και μόνο για να αναπνεύσει το άρωμα των λουλουδιών ενός μελισσοκόμου, να ξεμείνει από ανάσα στα βουνά για να μαζέψει ένα κλαδάκι ρίγανης μπροστά στην πιο όμορφη θέα του κόσμου, να εκμεταλλευτεί τις ελιές της μητέρας του για να φτιάξει ένα πλούσιο λάδι. Και πάνω απ’ όλα να γνωρίσει τους ανθρώπους που αγαπούν να φτιάχνουν όμορφα πράγματα, τους αγρότες, τους τεχνίτες, τους καλλιτέχνες.
Φωτογραφίες: Instagram:@yorgakicafe / @profil_grec / @evi.evane / @dimitris.paris
Εισαγωγική φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image