ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΑ ΑΚΡΙΒΑΚΗ
Η πόλη του Βατικανού είναι ένα ανεξάρτητο κράτος που βρίσκεται στην καρδιά της Ρώμης, διοικείται από τον Πάπα και αποτελεί το πνευματικό και διοικητικό κέντρο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Κηρύχθηκε αυτόνομο από την υπόλοιπη Ιταλία στις 11 Φεβρουαρίου του 1929 με την υπογραφή της Συνθήκης του Λατερανού μεταξύ του Πάπα Πίου ΙΔ’ και του Μουσολίνι. Οι κάτοικοί, περίπου 1.000, είναι κυρίως ιερείς και μοναχές πολλών εθνικοτήτων.
Το μικρό αυτό κρατίδιο είναι ολόκληρο ένα αξιοθέατο. Διαθέτει δεκάδες γκαλερί και μουσεία, που φιλοξενούν πάνω από 20.000 έργα τέχνης, ανάμεσα στα οποία και μερικά από τα πιο σημαντικά στον κόσμο. Σημείο αναφοράς είναι η τεραστίων διαστάσεων Βασιλική του Αγίου Πέτρου και η επίσκεψή σας στο Βατικανό θα πρέπει να ξεκινήσει από εκεί και να συνεχίσει έπειτα στα υπόλοιπα, στα μουσεία αλλά και στα διάφορα διαμερίσματα και παρεκκλήσια που κοσμούνται με έργα διάσημων ζωγράφων καθώς και στο Αποστολικό Παλάτι, την κατοικία του Πάπα, τμήμα του οποίου είναι ανοιχτό στους επισκέπτες. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως όλα τα αξιοθέατα του Βατικανού ανήκουν στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Βασιλική του Αγίου Πέτρου
Είναι ένα κομψοτέχνημα της μπαρόκ αρχιτεκτονικής που χρειάστηκαν περίπου 150 χρόνια για να ολοκληρωθεί και πέντε διαφορετικοί αρχιτέκτονες. Η αρχική πεντάκλιτη βασιλική χτίστηκε κάπου τον 4ο αιώνα ώστε να στεγάσει τον τάφο του Αποστόλου Πέτρου, ωστόσο οι φθορές του χρόνου και μια φωτιά δημιούργησαν την ανάγκη μιας νέας Βασιλικής που ξεκίνησε το 1506 με πρωτοβουλία του Πάπα Ιουλίου Β’ υπό τον αρχιτέκτονα Μπραμάντε ο οποίος όμως δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το έργο και στη συνέχεια το 1547 ανέλαβε ο Μιχαήλ Άγγελος. Ωστόσο ούτε εκείνος κατάφερε να το ολοκληρώσει καθώς απεβίωσε το 1564 και έτσι ο τρούλος κατασκευάστηκε από τον μαθητή του Τζιακόμο ντέλα Πόρτα.
Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1621 με την συμμετοχή και άλλων αρχιτεκτόνων. Είναι από τις μεγαλύτερες εκκλησίες του κόσμου, χωρητικότητας 60.000 ατόμων, με μήκος 218 μέτρα και ύψος 136 μέτρα ενώ ο τρούλος ζυγίζει περίπου 14.000 τόνους και στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες διαμέτρου 71 μέτρα. Στο εσωτερικό του ναού απεικονίζονται 2.500 ζώα πραγματικά και μυθικά ενώ είναι επίσης διακοσμημένο με εκατοντάδες αγάλματα από μάρμαρο και μπρούτζο με πιο σημαντικό την Πιετά του Μιχαήλ Άγγελου. Ενδεικτικό του μεγέθους του είναι το γεγονός πως πριν τον ηλεκτρισμό η φωταγώγηση του τρούλου στις μεγάλες γιορτές γινόταν με 6.000 κεριά, φανάρια και πυρσούς τα οποία άναβαν ταυτόχρονα 2.000 άτομα.
Καπέλα Σιστίνα
Η Καπέλα Σιστίνα είναι παρεκκλήσι του Αποστολικού Παλατιού, δηλαδή της κατοικίας του Πάπα. Πήρε το όνομά του από τον Πάπα Σίξτο Δ΄ ο οποίος και το ανακαίνισε εκ βάθρων τον 15 αιώνα. Σήμερα είναι επίσης και ο χώρος όπου συσκέπτεται το Κονκλάβιο για την εκλογή νέου πάπα. Είναι διάσημο για τις εξαιρετικές του νωπογραφίες τις οποίες έχουν φιλοτεχνήσει μερικοί από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της Αναγέννησης από την Τοσκάνη και την Ούμπρια. Η οροφή είναι έργο του Μιχαήλ Άγγελου, και θεωρείται ένα κορυφαίο αριστούργημα.
Σε αυτή αναπαριστώνται σκηνές από τη Γένεση, την ιστορία του Νώε κ.ά. με πιο γνωστή από όλες την τοιχογραφία η «Δημιουργία του Αδάμ», όπου απεικονίζεται ο Θεός να δίνει ζωή στον Αδάμ ενώ ο τοίχος του βωμού απεικονίζει την Τελική Κρίση. Υπάρχουν επίσης έργα των Πιντουρίκκιο, Μποτιτσέλι, Περουτζίνο, Ντομένικο Γκιρλαντάγιο και Κόζιμο Ροσέλι. Ο νότιος τοίχος για παράδειγμα αφηγείται την ιστορία του Μωυσή ενώ ο βόρειος την πορεία του Ιησού, από την Βάπτιση ως το Μυστικό Δείπνο. Οι τρεις πλευρές της Καπέλα Σιστίνα παρά το γεγονός ότι έχουν ζωγραφιστεί από διαφορετικούς καλλιτέχνες έχουν μεγάλη ομοιογένεια η οποία επετεύχθη από το γεγονός ότι υιοθέτησαν την ίδια κλίμακα μεγέθους των στοιχείων, παρόμοιες ρυθμικές δομές και ίδια χρωματική παλέτα.
Τα δωμάτια του Ραφαήλ
Πρόκειται για τέσσερις αίθουσες στο Παλάτι του Βατικανού, οι οποίες είναι διακοσμημένες με τοιχογραφίες του διάσημου ζωγράφου Ραφαήλ, γνωστού για την καθαρότητα της φόρμας και τη δεξιοτεχνία του. Τα δωμάτια αποτελούσαν το διαμέρισμα του Πάπα Ιουλίου Β’ ο οποίος ανέθεσε αρχές του 16ου αιώνα στον Ραφαήλ να τα διακοσμήσει.
Το έργο που ξεκίνησε το 1508 ολοκληρώθηκε το 1524, καλύπτοντας μάλιστα έργα άλλων καλλιτεχνών με τις ευχές του ποντίφικα. Μετά το θάνατο του Ραφαήλ το έργο ανέλαβαν οι βοηθοί του, Τζούλιο Ρομάνο, Τζιανφραντσέσκο Πένι και Ραφαελίνο ντελ Κόλε. Εδώ ανάμεσα σε άλλα μπορείτε να θαυμάσετε την εξαιρετική τοιχογραφία η «Σχολή των Αθηνών» όπου συγκεντρώνει τους Έλληνες φιλοσόφους, ιστορικούς κ.ά. όπως τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, τον Πυθαγόρα, τον Ευκλείδη, τον Θουκυδίδη και όχι μόνο, σε ένα μεγάλων διαστάσεων έργο.
Μουσείο Πιο – Κλεμεντίνο
Οι Πάπες Κλήμης XIV και Πίο ΣΤ’, συνέλλεξαν μερικά από τα σημαντικότερα ελληνικά και ρωμαϊκά δημιουργήματα στο Βατικανό – εξ ου και το όνομα του μουσείου. Από τα πιο χαρακτηριστικά εκθέματα είναι ο Απόλλων ντελ Μπελβεντέρε και αφορά σε ρωμαϊκό αντίγραφο του 2ου αιώνα βασισμένο σε ελληνικό πρωτότυπο από μπρούτζο, νεοκλασικό παράδειγμα γλυπτικής δεξιοτεχνίας. Πιο εντυπωσιακό ακόμα είναι το σύμπλεγμα του Λαοκόοντα, επίσης ρωμαϊκό αντίγραφο, του 1ου αιώνα από ελληνικό χάλκινο πρωτότυπο του 2ου π.Χ. αιώνα. Ο Λαοκόων, υπήρξε ιερέας του θεού Απόλλωνα στην Τροία και προειδοποίησε τους Τρώες να μην δεχθούν εντός των τειχών το ξύλινο άλογο των Ελλήνων. Οι θεοί Αθηνά και Ποσειδώνας που υποστήριζαν τους Έλληνες, τιμώρησαν τον Λαοκόοντα στέλνοντας δυο φίδια να πνίξουν αυτόν και τους δυο γιους του και αυτή ακριβώς η σκηνή με τα φίδια είναι που απεικονίζει και το άγαλμα. Ξεχωρίζει και το μπρούτζινο επιχρυσωμένο άγαλμα του Ηρακλή από τα τέλη του 2ου αιώνα που βρέθηκε κοντά στο Θέατρο του Πομπήιου ενώ στη Sala a Croce Greca θα δείτε τις κόκκινες σαρκοφάγους της Αγίας Ελένης, μητέρας του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου καθώς και της κόρης του.
Castel Sant’Angelo
Το Castel Sant’Angelo δεν βρίσκεται μέσα στην πόλη του Βατικανού αλλά ακριβώς απέναντι από την είσοδο της πόλης, πάνω στις όχθες του Τίβερη. Χτίστηκε από τον αυτοκράτορα της Ρώμης Αδριανό τον 2ο αιώνα ως μαυσωλείο για εκείνον και την οικογένειά του, για αυτό είναι επίσης γνωστό και ως Μαυσωλείο του Αδριανού. Συνδέεται με μυστικό πέρασμα, το οποίο κατασκευάστηκε το 1722, με την πόλη του Βατικανού και οι πάπες το χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο σε περιπτώσεις κινδύνου ή επίθεσης, για αυτό και συνήθως εντάσσεται στα αξιοθέατά του. Το μαυσωλείο χρησιμοποιήθηκε επίσης ως φρούριο, φυλακή και χώρος εκτελέσεων. Διαθέτει 58 δωμάτια και πλέον λειτουργεί ως μουσείο στο οποίο περιλαμβάνονται οι τάφοι της οικογένειας του Αδριανού, έπιπλα, κεραμικά, όπλα, πίνακες ζωγραφικής και άλλα αναγεννησιακά αντικείμενα καθώς και μεσαιωνικά όπλα. Το Κάστρο αποτέλεσε και σκηνικό για μέρος των γυρισμάτων της ταινίας Angels & Demons του Dan Brown.
Πινακοθήκη του Βατικανού
Εδώ συγκεντρώνονται πλήθος έργων από τους πιο διάσημους εκπροσώπους της ιταλικής ζωγραφικής. Άνοιξε το 1932 και αρχικά διέθετε 118 ζωγραφικά έργα ενώ σήμερα περιλαμβάνει πάνω από 400 τα οποία εκτίθενται σε 18 αίθουσες που καλύπτουν τις χρονολογίες από το 12ο αιώνα έως και τον 19ο. Στην Πινακοθήκη μπορείτε να δείτε έργα των Τζιότο, Ραφαήλ, Τιζιάνο, Καραβάτζιο, Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Περουτζίνο και πάρα πολλών ακόμα, για αυτό αν δεν θέλετε να χάσετε τα αριστουργήματα των κορυφαίων ζωγράφων καλό θα είναι να επισκεφθείτε την Πινακοθήκη με ξεναγό.
Η Νεκρόπολη
Η Νεκρόπολη βρίσκεται κάτω από την πόλη του Βατικανού και συγκεκριμένα κάτω από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Σε αντίθεση με τις κατακόμβες της Ρώμης ήταν ένας υπαίθριος χώρος. Το υπαίθριο αυτό νεκροταφείο λοιπόν, βρισκόταν στη νότια πλαγιά του λόφου του Βατικανού, ο οποίος αργότερα ισοπεδώθηκε προκειμένου να χτιστεί ο ναός, και κοντά στον ιππόδρομο του Καλιγούλα, εκεί μάλιστα βρισκόταν αρχικά και ο Αιγυπτιακός οβελίσκος που τώρα κοσμεί την πλατεία του Αγίου Πέτρου. Η ανακάλυψή της έγινε όταν το 1940 ξεκίνησαν ανασκαφές με στόχο να βρεθεί το ακριβές σημείο του τάφου του Αγίου Πέτρου. Οι ανασκαφές ολοκληρώθηκαν το 1949 και μέσα στο διάστημα αυτό βρέθηκαν περίπου 1.000 μαυσωλεία και τάφοι ενώ το 2003 σε εκσκαφές για την κατασκευή πάρκινγκ εντοπίστηκαν και άλλοι. Οι ξεναγήσεις γίνονται σε μικρά οργανωμένα γκρουπ.