ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΕΤΤΑ ΠΟΥΛΙΟΥ
Όσο το υψόμετρο αυξάνει, η θερμοκρασία πέφτει, οι στροφές γίνονται όλο και περισσότερες, διαδοχικές και φιδωτές και οι εντυπωσιακές πλαγιές της Πίνδου σε μαγνητίζουν τόσο, που δύσκολα συγκεντρώνεσαι στο δρόμο. Τα εκχιονιστικά περνούν το ένα μετά το άλλο κρατώντας το οδικό δίκτυο διαρκώς ανοιχτό και παρά την ανυπομονησία να φθάσουμε στο χιονοδρομικό κέντρο, το μαγευτικό τοπίο μας βάζει συχνά πυκνά στον πειρασμό για μια ακόμη στάση για φωτογραφίες.
Κάπως έτσι κυλούν τα 42 χιλιόμετρα της διαδρομής από τα Γρεβενά ως τη Βασιλίτσα, την εντυπωσιακή βουνοκορφή της Πίνδου ύψους 2.249 μέτρων, που ξεπερνά τα όρια της Δυτικής Μακεδονίας, «πατώντας» πέρα από τα Γρεβενά και στο νομό Ιωαννίνων. Και είναι εδώ, στις πιο ψηλές πλαγιές του όρους Λίγγος που το 1975 ιδρύθηκε το Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας, με σήμα εμπνευσμένο από τους γιγάντιους χαυλιόδοντες – οι μεγαλύτεροι στον κόσμο – που ανήκαν στα μαστόδοντα που ζούσαν στα Γρεβενά εκατομμύρια χρόνια πριν. Έκτοτε, και υπό κρατική πλέον διαχείριση, το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας έχει εξελιχθεί σε ένα παράδεισο χειμερινών σπορ, που προσελκύει μαθητευόμενους και έμπειρους σκιέρ, αθλητές και οικογένειες, που με σκι και snowboard γλιστρούν στις κατάλευκες πλαγιές από τα 2.115 μέτρα.
Το χιόνι φέτος μπορεί να άργησε, οι κορυφές της Πίνδου όμως πλέον είναι για τα καλά στρωμένες και η κίνηση στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας ολοένα αυξανόμενη. Οι διαρκώς αναβαθμιζόμενες εγκαταστάσεις και υποδομές, μαζί την εκθαμβωτική, παρθένα φύση τριγύρω, συμβάλλουν σε μια μοναδική εμπειρία, που αν και καλύπτει τις απαιτήσεις σε αδρεναλίνη των πιο έμπειρων, διασκεδάζει εξίσου και όσους τώρα εξοικειώνονται με τις αθλητικές δραστηριότητες στο χιόνι. Οι 22 συνολικά πίστες διακρίνονται σε 4 κατηγορίες, αναλόγως βαθμού δυσκολίας και κλίσης, οι δύο μάλιστα έχουν χαρακτηριστεί ολυμπιακών προδιαγραφών από την Federation Internationale de Ski. Οι εντελώς αρχάριοι μπορούν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στη μία πολύ εύκολη («Δρόμος») μήκους 2.080 μέτρων, με ή χωρίς τη βοήθεια της Σχολής Εκμάθησης Σκι-Snowboard, ενώ για τους λίγο πιο έμπειρους υπάρχουν 12 εύκολες ή μέτριας δυσκολίας πίστες, με μία από αυτές μήκους 700 μέτρων να φθάνει στην κορυφή.
Όσο για τους ατρόμητους και πραγματικά πεπειραμένους, θα ευχαριστούν την κατάβαση στις 4 πολύ δύσκολες – μαύρες – πίστες, η μία εκ των οποίων φτάνει στην κορυφή Μπαλντούμης στα 2.000 μέτρα, από όπου η θέα ψηλότερα στη Γομάρα είναι εκπληκτική. Οι αναβατήρες που θα σας μεταφέρουν από τη μια πίστα στην άλλη, καλύπτουν ολική απόσταση 5.300 μέτρων και είναι 7 συνολικά, ένας τριθέσιος, ένας διθέσιος και πέντε συρόμενοι – τα λεγόμενα «πιατάκια».
Εκτός από τους αγώνες που διεξάγονται συχνά, μοναδική εμπειρία εδώ αποτελούν και οι νυχτερινές χιονοδρομίες – «sunset ski» – που διοργανώνονται όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, ενώ υπέρ των σκιέρ είναι και το γεγονός ότι στη Βασιλίτσα το χιόνι κρατά ως και την άνοιξη, παρατείνοντας πολύ τη σεζόν λειτουργίας του χιονοδρομικού. Το βέβαιο είναι ότι από οποιαδήποτε πίστα κι από όλους τους αναβατήρες η θέα είναι μοναδική, με τα χαρακτηριστικά αιωνόβια πεύκα Ρόμπολα της βόρειας Πίνδου να συγκρατούν το χιόνι στις συστάδες των βελόνων τους και να μοιάζουν πασπαλισμένα με άχνη ζάχαρη, ή με τη γραφική Σαμαρίνα, το ορεινότερο χωριό της χώρας μας, να ξεπροβάλει μέσα στο χιονισμένο τοπίο με φόντο τον επιβλητικό Σμόλικα.
Το γνωστό και πολυτραγουδισμένο βλαχοχώρι προσφέρεται για μια εκδρομή από τη Βασιλίτσα, όπου θα επισκεφθείτε πέτρινες εκκλησίες και μοναστήρια, θα δοκιμάσετε νόστιμη κουζίνα – κυρίως παραδοσιακές πίτες και κρέατα ελευθέρας βοσκής – ενώ μπορεί να αποτελέσει ακόμη και τη βάση σας για το χιονοδρομικό κέντρο, καθώς απέχει από αυτό μόνο 15 χιλιόμετρα και διαθέτει άφθονα, διαθέσιμα όλο το χρόνο καταλύματα. Άλλα κοντινά στη Βασιλίτσα χωριά που αξίζει να ανακαλύψετε – με πολύ αξιόλογους ξενώνες κι ακόμη περισσότερες επιλογές για τοπικές γεύσεις – είναι το Δίστρατο, το Πολυνέρι, το Πανόραμα, η Αλατόπετρα, η Λάβδα, η Αετιά, οι Μαυραναίοι και βέβαια η Σμίξη, γνωστό χειμερινό θέρετρο ακριβώς πριν το χιονοδρομικό κέντρο. Καλυμμένα αυτή την εποχή με χιόνι, φαίνονται ακόμη πιο γραφικά, ειδυλλιακά καταφύγια που ξεπροβάλλουν ανάμεσα στην παρθένα φύση και το αλπικό τοπίο όπου κυριαρχεί η μαύρη πεύκη, τα έλατα και οι οξιές.
Αν πάντως η επίσκεψή σας στη Βασιλίτσα αρχίζει και τελειώνει στις χιονισμένες της πίστες, υπάρχει πάντα η επιλογή διανυκτέρευσης στα τρία σαλέ του χιονοδρομικού κέντρου που διαθέτουν επίσης καφέ και εστιατόρια, ενώ στη βάση, δίπλα στα σημεία ενοικίασης εξοπλισμού, δύο ακόμη καφετέριες προσφέρονται για ξεκούραση και χάζι των lift που πηγαινοέρχονται και των ενθουσιασμένων σκιέρ που γλιστρούν στις ολόλευκες πλαγιές.
Πρακτικές πληροφορίες
-Η απόσταση από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ως το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας είναι 446 χιλιόμετρα και 211 χιλιόμετρα αντίστοιχα.
-Στο site του χιονοδρομικού κέντρου www.vasilitsa.com θα ενημερωθείτε για τον καιρό, το ύψος του χιονιού, τη διαθεσιμότητα ανά ημέρα σε πίστες και αναβατήρες, ενώ μπορείτε να αγοράσετε διαδικτυακά ημερήσιες και ετήσιες κάρτες.
-Το φετινό ωράριο λειτουργίας είναι 09:00 – 15:30 και για το Sunset Ski – όταν διεξάγεται – 18:00 – 20:00.