ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΑ ΑΚΡΙΒΑΚΗ

Κάθε τριήμερο είναι και μια ευκαιρία για εξόρμηση στις εξοχές. Σε βουνό ή θάλασσα, δεν έχει μεγάλη σημασία, σημασία έχει να πάτε με καλή παρέα. Ενόψει Καθαράς Δευτέρας, προτείνουμε έξι προορισμούς για πανέμορφο τριήμερο. Πάρτε, λοιπόν, τις μάσκες σας, τις αποκριάτικες στολές σας, χαρτοπόλεμο, σερπαντίνες, χαρταετό και φύγατε.

Γαλαξίδι

Αρχοντικό, γραφικό και θαλασσινό το Γαλαξίδι είναι ένας υπέροχος προορισμός όλο το χρόνο. Την Καθαρά Δευτέρα, έχετε έναν ακόμα λόγο για να το επισκεφθείτε και αυτός ο λόγος λέγεται αλευρομουτζουρώματα. Χρωματιστό φούμο σε κάθε λογής χρώμα και αλεύρι γίνονται τα «πυρομαχικά» για μια διασκεδαστική μάχη που θα σας κάνει πάλι παιδιά. Πριν, όμως, φτάσει αυτή η ημέρα, μπορείτε να απολαύσετε σουλάτσα στον παραλιακό δρόμο χαζεύοντας τα όμορφα νεοκλασικά, βόλτες στα γραφικά στενά του με τις μεγάλες βουκαμβίλιες γύρω από τα καπετανόσπιτα αλλά και θαλασσινούς μεζέδες στα όμορφα ταβερνάκια του.

Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε για τη ναυτική παράδοση του τόπου να πάτε και στο Ναυτικό Μουσείο που είναι γεμάτο ναυτικά όργανα, ημερολόγια καταστρώματος και πίνακες με ιστιοφόρα. Μια όμορφη χαλαρή βόλτα είναι και αυτή από το λιμάνι που κυκλώνει το μικρό δασωμένο λοφάκι και περνώντας από το Διεθνές Μνημείο της Γυναίκας του Ναυτικού και τον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου καταλήγει πάλι στο λιμάνι.

Αράχωβα

Από τα πιο όμορφα χωριά του Παρνασσού, η Αράχωβα δεν θέλει πολλές συστάσεις. Λίγο πολύ την έχουμε επισκεφθεί όλοι. Γραφική και συνάμα κοσμοπολίτικη είναι το πιο διάσημο χειμερινό θέρετρο της χώρας. Απέχει δυο ώρες περίπου από την Αθήνα και έχει πλήθος επιλογών για διαμονή, φαγητό και ποτό. Είτε πάτε παρέα είτε πάτε ζευγάρι, ακόμα και οικογένεια, είναι σίγουρο ότι θα περάσετε καλά. Αν δεν θέλετε να περιοριστείτε στις βόλτες στα στενά του χωριού, ανεβείτε μέχρι το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού για καφέ, σκι ή παιχνίδι με το χιόνι και δεν είναι απίθανο να δείτε να κατεβαίνουν τις πίστες σκιέρ ντυμένοι μασκαράδες.

Στην πλατεία Λάκκα, θα πιείτε τον καφέ κάνοντας χάζι περαστικούς και αυτοκίνητα, το μεσημέρι θα πιάσετε τραπέζι στα ταβερνάκια του χωριού ή ακόμα και στην περιοχή Λιβάδι, ενώ αργότερα το βραδάκι θα μπείτε στα σοκάκια του για ένα ποτό στα cosy μπαράκια.

Αν κάνετε κέφι, θα πάτε και μέχρι τον Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών ή θα πεταχτείτε μέχρι την Αγόριανη για ταραμά και καλαμαράκια ή παϊδάκια – βαφτισμένα νηστίσιμα –στην πλατανοσκέπαστη πλατεία.

Αμφίκλεια

Στους βορειοανατολικούς πρόποδες του Παρνασσού η Αμφίκλεια είναι πανεύκολα προσβάσιμη χωρίς να χρειάζεται να ανεβείτε βουνά και στροφές. Ως διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός, έχει μια αρχοντική ατμόσφαιρα που την οφείλει στα όμορφα παλιά νεοκλασικά και στα πετρόκτιστα νοικοκυρόσπιτα.

Πιο όμορφο κομμάτι του χωριού είναι αυτό που βρίσκεται στην πλαγιά, ωστόσο, σημείο συνάντησης είναι η πλατεία που βρίσκεται στο κάτω μέρος σκεπασμένη από πλατάνια. Εδώ που ταβέρνες και καφενεία συγκεντρώνουν όλο τον κόσμο, εδώ που τα νέα μαθαίνονται με δυο ματιές. Πάνω στην πλατεία βρίσκεται και το Μουσείο Άρτου και Επαγγελμάτων στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμφίκλειας, με μια πλούσια συλλογή καθημερινών αντικειμένων παλιότερων εποχών αλλά και την ιστορία παρασκευής του ψωμιού από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Αν είστε άνθρωποι του χιονιού, ανεβείτε μέχρι το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, αν πάλι είστε άνθρωποι που αγαπούν το περπάτημα, θα πάτε στο ξωκλήσι της Αγίας Ιερουσαλήμ του 11ου αιώνα, στην είσοδο της χαράδρας του ρέματος Κεραμιδιού, που είναι χτισμένο μέσα σε μια σπηλιά ή στην Αρχαία Ακρόπολη της Αμφίκλειας από όπου θα απολαύσετε όμορφη θέα αλλά και στην Ιερά Μονή Δαδίου του 18ου αι.

Κάτω Ζαχλωρού

Χτισμένη μέσα στο φαράγγι του Βουραϊκού, η Ζαχλωρού είναι ένα χωριό βγαλμένο από παραμύθι. Φουλ γραφικό, με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, στενά δρομάκια και μπόλικη φύση είναι ιδανικό για μια τριήμερη απόδραση. Όλες οι βόλτες στο χωριό, καταλήγουν στο ίδιο σημείο, στον σταθμό του οδοντωτού, όπου εδώ εκτελεί χρέη πλατείας και έχει ωραία ταβερνάκια.

Οι πιο active μπορείτε να πάτε μέχρι το χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων για σκι ή μπορείτε να πάρετε το μονοπάτι που ξεκινά από τον σταθμό και βγάζει στο Μέγα Σπήλαιο ενώ οι λιγότεροι αθλητικοί τύποι να κάνετε ένα χαλαρό περπάτημα μέχρι τον παλιό νερόμυλο. Κοντινές βόλτες είναι και το Σπήλαιο των Λιμνών με τις δεκατρείς υπόγειες λίμνες που αναπτύσσονται σε τρεις ορόφους και τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες αλλά και το μοναδικό πλατανόδασος του Πλανητέρου με τις πηγές του Αροάνιου ποταμού. Θα πρότεινα επίσης και μια βόλτα με τον οδοντωτό στο Διακοπτό μόνο και μόνο για να δείτε τη φύση του φαραγγιού και πάλι πίσω.

Τρίκαλα Κορινθίας

Τρία χωριά σε ένα. Τα Τρίκαλα χωρίζονται σε τρεις οικισμούς, στα Κάτω, Μεσαία και Άνω Τρίκαλα και βρίσκονται απλωμένα στις ελατοσκέπαστες παρυφές του όρους Κυλλήνη. Το χαμηλότερο υψόμετρο του χωριού είναι στα 900 μ. ενώ το ψηλότερο στα 1.100 μ. και η θέα είναι απλά καταπληκτική. Αν και οι τρεις συνοικίες έχουν τις χάρες τους, πιο γραφική είναι η Άνω όπου τα σπίτια διατηρούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική από πέτρα και ξύλο.

Θα περπατήσετε στα όμορφα στενά του και θα κάνετε μια στάση στις εκκλησίες του που χρονολογούνται από τον 16ο έως τον 18ο αιώνα και σιγά σιγά περπατώντας, χαζολογώντας και θαυμάζοντας το τοπίο γύρω σας θα κατέβετε στα Μεσαία Τρίκαλα, να πάρετε μια γεύση και από εδώ και με έναν καφέ στο χέρι θα συνεχίσετε για τα Κάτω όπου θα αράξετε σε ένα από τα παραδοσιακά ταβερνάκια του για τα δέοντα νηστίσιμα (ή μη) εδέσματα των ημερών.

Λαγκάδια

Αμφιθεατρικά χτισμένα σε κατάφυτη πλαγιά που αγγίζει σχεδόν τα 1.000 μ. υψόμετρο, τα Λαγκάδια είναι από τα πιο όμορφα χωριά της Αρκαδίας. Αποκλειστικά πέτρινο, είναι φτιαγμένο από τα χέρια των περίφημων Λαγκαδιανών μαστόρων που ήξεραν να γητεύουν καλά την πέτρα. Θα ανεβείτε τον φιδωτό δρόμο και σιγά σιγά μπαίνοντας στο χωριό θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται οι ομορφιές τους, τα εντυπωσιακά πέτρινα αρχοντικά, τα πέτρινα γεφύρια, οι βρύσες και η μαγευτική θέα σε μια θάλασσα από βουνοκορφές. Το πρώτο πράγμα που θα κάνετε είναι μια στάση για καφέ πάνω στον κεντρικό δρόμο που αποτελεί μπαλκόνι με θέα προς το νότο. Μετά τραβήξτε προς τα ανηφορικά στενά για να γνωρίσετε τους μαχαλάδες με τα επιβλητικά πετρόχτιστα σπίτια, όπως το αρχοντικό του Δεληγιάννη, ήρωα τη επανάστασης του 1821, από όπου θα απολαύσετε ακόμα καλύτερη θέα. Να πάτε, όμως, και στην κάτω γειτονιά που συνορεύει με το καταπράσινο φαράγγι και έχει τις δικές της χάρες. Περπατήστε τα μονοπάτια γύρω από το χωριό που μπαίνουν σε όμορφη φύση και γυρνώντας αράξτε στην πλατεία για ουζάκι και μεζέ. Στον κεντρικό δρόμο, θα βρείτε, επίσης, και μαγαζάκια με παραδοσιακά προϊόντα -ένα γλυκό του κουταλιού για να συνοδεύει τον ελληνικό καφέ σας να το πάρετε.

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις