ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΤΡΟΥΔΗ

Αν το Παρίσι είναι η Πόλη του Φωτός, δικαίως είναι και η πόλη της τέχνης. Δεν είναι τυχαίο πως διαχρονικά τα μεγαλύτερα ρεύματα της τέχνης είχαν λίγο πολύ πάντα αφετηρία την γαλλική πρωτεύουσα. Κάπως έτσι, δεν μας εκπλήσσει καθόλου το γεγονός πως στο Παρίσι, μπορείτε να βρείτε αμέτρητα μουσεία – μικρά και μεγάλα – με σπάνιους θησαυρούς της παγκόσμιας καλλιτεχνικής κληρονομιάς.

Παρότι ο νους όλων πηγαίνει δικαίως στο αυστηρό και δικαιολογημένα κάπως συντηρητικό Λούβρο, το Musée d’Orsay είναι το αντίπαλον καλλιτεχνικόν δέος δίνοντας βήμα στην μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη καθιστώντας το ένα από τα πιο επισκέψιμα και διάσημα μουσεία της Ευρώπης και του κόσμου.

Το μουσείο στεγάζεται σε έναν πρώην σιδηροδρομικό σταθμό που κατασκευάστηκε το 1898 και χρησιμοποιούνταν ως αφετηρία τρένων μέχρι το 1939. Δυστυχώς, όμως, όπως συμβαίνει με όλα τα αρχιτεκτονικά θαύματα, το κτίριο δεν ήταν αρκετά πρακτικό για τις ανάγκες ενός σιδηροδρομικού σταθμού με αποτέλεσμα σταδιακά να αρχίσει να φθίνει σε δημοτικότητα ωσότου εγκαταλείφθηκε οριστικά λίγο μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Το 1977, η γαλλική κυβέρνηση ούσα απογοητευμένη από την ερήμωση και την απαξίωση του χώρου, αποφάσισε την μετατροπή του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού σε μουσείο μοντέρνας γαλλικής τέχνης με έμφαση στην τέχνη του 19ου αιώνα. Αυτή η απόφαση ελήφθη σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης της περιοχής που είχε αφεθεί στο έλεος της εγκατάλειψης και της υποβάθμισης και ποια καλύτερη επιλογή από ένα πρωτότυπο μουσείο;

Από εκείνη την στιγμή μέχρι και την ημέρα των εγκαινίων του μουσείου, χρειάστηκε μια τεράστια ανακαίνιση και μια ριζική μετατροπή του ξεχασμένου χώρου σ’ ένα σύγχρονο πρωτότυπο μουσείο με πρωτοπόρες συλλογές και εκθέματα. Το αποτέλεσμα, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν απογοήτευσε καθόλου και έτσι την 1η Δεκεμβρίου του 1986, το Musée d’Orsay άνοιξε τις πύλες του στο ευρύ κοινό.

Έχοντας δημιουργήσει μια συλλογή που αποτελείται από εκθέματα του Λούβρου και του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Γαλλίας, το Musée d’Orsay περιλαμβάνει μια τεράστια γκάμα έργων ζωγραφικής και γλυπτικής των πιο διάσημων καλλιτεχνών του ιμπρεσιονισμού. Μονέ, Τουλούζ-Λωτρέκ, Κουρμπέ, Ματίς είναι μόνο λίγοι από τους πασίγνωστους καλλιτέχνες των οποίων τα έργα εκτίθενται στο Μουσείο. Μεταξύ όλων αυτών, ξεχωρίζουν επίσης ο Βαν Γκογκ και ο Ντελακρουά, ενώ αρκετά δημοφιλή είναι και τα έργα αρκετών φωτογράφων που έχουν διεκδικήσει επάξια μια θέση στους τοίχους του Musée d’Orsay.

Άλλωστε, αυτό είναι και η πρωτοτυπία αυτού του μουσείου. Το γεγονός ότι έχει καταφέρει να δώσει βήμα σε πρωτοποριακούς καλλιτέχνες που αμφισβήτησαν τις παραδοσιακές φόρμες ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην τέχνη και στην ανθρώπινη έκφραση. Εδώ, θα βρείτε κιόλας την πασίγνωστη προσωπογραφία σε γαλάζιο φόντο του Βαν Γκογκ που μέχρι σήμερα εξακολουθεί να εμφανίζεται παντού, σε κάθε τοίχο και οθόνη.

Εξίσου εντυπωσιακή στο μουσείο και η θέα. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι βρισκόμαστε στο Παρίσι και τι πιο ρομαντικό από την θέα στο Σηκουάνα; Μιας και το μουσείο είναι ακριβώς δίπλα στον Σηκουάνα, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν από τον εξώστη στον τρίτο όροφο του Μουσείου, από την μια, στα διαγώνια το Μουσείο του Λούβρου και, από την άλλη, τους λόφους της Μονμνάρτης.

Μέχρι σήμερα, το Musée d’Orsay είναι από τα πλέον δημοφιλή μουσεία τέχνης στον κόσμο, καθώς κάθε χρόνο περισσότεροι από 3 εκατομμύρια επισκέπτες επισκέπτονται σε ετήσια βάση το μουσείο. Αυτός και μόνο ο αριθμός κατατάσσει το Musée d’Orsay μεταξύ των πιο σημαντικών μουσείων στην Ευρώπη, ενώ εξίσου σημαντικές είναι οι διεθνείς συνεργασίες του μουσείου που του επιτρέπουν να φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις από διαφορετικά μουσεία του πλανήτη.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις