Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Ευγενική, χαμογελαστή και προσηνής, σπάει τα στερεότυπα της αυστηρής και απρόσιτης προξένου. Γιατί άραγε έχουμε στο μυαλό μας έτσι τους ανθρώπους σε τέτοια αξιώματα; «Η ζωή είναι ένα ταξίδι. Η δουλειά μας δεν είναι να είμαστε αυστηροί, αλλά να εξυπηρετούμε τον επιτελικό μας ρόλο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι πρόξενοι δεν πρέπει να είναι ελιτίστες, αλλά δίπλα στον λαό που τους έχει εμπιστευτεί. Είμαι εδώ για να βοηθήσω τα δύο κράτη (Ελλάδα και Ιορδανία) με όποιον τρόπο μπορώ: τον πολίτη που θέλει να ταξιδέψει, τον επιχειρηματία που επιθυμεί να δουλέψει, τον ταξιδιωτικό πράκτορα που αναζητά επαφές. Με το χαμόγελο και ένα ζεστό κλίμα, όλα αυτά γίνονται αβίαστα. Λατρεύω τη δουλειά μου, είναι καθήκον μου να βρίσκομαι δίπλα σε όλους. Η αγάπη μου είναι μεγαλύτερη από την κούρασή μου», απαντά ενώ ετοιμάζεται για τη φωτογράφηση.
Αλήθεια, πώς ανέλαβε αυτή τη θέση και ποιες ακριβώς είναι οι υποχρεώσεις της; «Στη Βόρεια Ελλάδα έχουμε μια μεγάλη κοινότητα Ιορδανών, περίπου εκατό οικογένειες. Υπήρξαν φοιτητές που σπούδασαν κυρίως Ιατρική, έμειναν στην Ελλάδα και απασχολούνται σε σημαντικές θέσεις στον τομέα της υγείας. Υπήρξε λοιπόν ανάγκη για ένα προξενείο και έτσι το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας μού ανέθεσε τη θέση, αφού είχα ήδη επαφές με τη Μέση Ανατολή.
Ο πρόξενος υπηρετεί τους Ιορδανούς πολίτες σε οποιαδήποτε ανάγκη τους: βίζα, πιστοποιητικά, εμπόρευμα, δημόσιες σχέσεις, προώθηση της χώρας, συναντήσεις. Τώρα ετοιμάζουμε πυρετωδώς το ετήσιο γκαλά μας στο Κυβερνείο Θεσσαλονίκης για το κλείσιμο της χρονιάς όπου είστε όλοι καλεσμένοι».
Οι δύο λαοί μοιάζουν αρκετά. Στην πρόσφατη επίσκεψή μου στην Ιορδανία διέκρινα ανθρώπους χαμογελαστούς, φιλόξενους, πάντα πρόθυμους και με απίθανο χιούμορ. «Ως μεσογειακοί λαοί πράγματι μοιάζουμε πάρα πολύ. Αγαπάμε εξίσου την οικογένεια, τις αρχές και τις παραδόσεις. Αν πρέπει να σκεφτώ κάποιες διαφορές, θα πω πως και οι δύο μαγειρεύουμε στην κουζίνα μας με τα ίδια υλικά, αλλά φτιάχνουμε κάτι διαφορετικό. Ο καθένας βάζει το δικό του μπαχάρι».
Σίγουρα θα έχετε εντοπίσει στην πόλη, στο μετρό και τα λεωφορεία τεράστιες αφίσες που απεικονίζουν τις ομορφιές της Πέτρας και του Αμάν και πιθανότατα θα έχετε έστω και έναν γνωστό που τελευταία έχει ταξιδέψει στα περίφημα camps της ερήμου Γουάντι Ραμ (βλ. «Λόρενς της Αραβίας») ή ονειρεύεται να το κάνει. Γιατί έχει γίνει ξαφνικά τόσο hot προορισμός η Ιορδανία και τι δεν πρέπει να παραλείψει κανείς σε ένα ταξίδι εκεί; «Δεν είναι κάτι καινούριο, τα τελευταία δύο χρόνια καταφέραμε να πείσουμε 40.000 Ελληνες να επισκεφτούν την Ιορδανία.
Περιφέρειες, δήμοι και τουριστικοί πράκτορες γνωρίζουν πλέον πως σε μόλις δύο ώρες από την Ελλάδα μπορεί κανείς να βρεθεί στην πιο κοντινή Μέση Ανατολή. Σίγουρα πρέπει να δει την έρημο, την καλλιτεχνική Rainbow Street του Αμάν, το Φεστιβάλ της Τζέρας, την Πέτρα το βράδυ με τα κεριά και τους Βεδουίνους, τα φυσικά σπα της Νεκρής Θάλασσας, αλλά και την εξελιγμένη αραβική κουζίνα για αρχή. Οι εναλλαγές είναι τεράστιες, αλλά πρόκειται για χώρα με πολλές επιλογές, προσιτή στις τιμές, ωραίους ανθρώπους και πολλές δραστηριότητες».
Σε όλες τις επίσημες τελετές του παλατιού συμμετέχουν όλοι οι θρησκευτικοί εκπρόσωποι, οι οποίοι ανταλλάσσουν δώρα μεταξύ τους το Πάσχα και το Ραμαζάνι. Η Ιορδανία αποτελεί πρότυπο ειρηνικής συμβίωσης. Οι Ιορδανοί ενδιαφέρονται πρώτα για τον χαρακτήρα του άλλου και ύστερα για το θρήσκευμά του. Επίσης, ο βασιλικός οίκος χρηματοδότησε αυτούσια τα έργα του Πανάγιου Τάφου και του αρχαιολογικού χώρου της Βάφτισης στον Ιορδάνη ποταμό. Ενώ πρόσφατα ο γάμος της πριγκίπισσας Ιμάν μπιν Αμπντουλάχ με τον ελληνικής καταγωγής Τζαμίλ Αλεξάντερ Θερμιώτη μάς έφερε ακόμη πιο κοντά. Οι Ιορδανοί πιστεύουν πια ότι είμαστε συγγενείς».
Μιλώντας για τον βασιλικό γάμο της χρονιάς, θυμάμαι πως απ’ ό,τι γνωρίζω η Δέσποινα Μαντά έχει φιλικές σχέσεις με τη βασίλισσα Ράνια. Μια βασίλισσα που είναι εξαιρετικά δημοφιλής, έχει ενεργό ρόλο στη χώρα της και είναι μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες στον κόσμο. «Είχα την τιμή να συναντήσω τη βασίλισσα πρώτη φορά σε μια εκδήλωση στο Μουσείο Αυτοκινήτων της βασιλικής οικογένειας. Πλησίασε μάλιστα η ίδια την ελληνική αποστολή και έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τη χώρα μας. Ρωτούσε με γνήσιο ενδιαφέρον και ήταν ενημερωμένη για όλες τις πρόσφατες εξελίξεις πάνω στην πολιτική, στα τουριστικά, αλλά και στα πολιτιστικά θέματα της Ελλάδας, γιατί είναι μια χώρα που πραγματικά αγαπά.
Η Ράνια αγωνίζεται για τη βελτίωση της θέσης των μουσουλμάνων γυναικών, ενώ είναι ενεργή στα social media, γράφει παιδικά βιβλία, αθλείται, λατρεύει τη μαγειρική και τις ταινίες. Είναι φιλική, αυθεντική και πολύ αγαπητή. Προωθεί την πραγματική και μοντέρνα εικόνα της γυναίκας στην Ιορδανία, μέσω των οργανισμών που έχει δημιουργήσει κάνει τεράστιο έργο, αγωνίζεται για την παιδεία, ενώ έφερε στην Ιορδανία τμήματα αμερικανικών πανεπιστημίων ώστε να προσφέρει σε όλους ανώτερη μόρφωση, ισότιμη με εκείνη των βασιλικών διαδόχων. Οι γυναίκες στην Ιορδανία την έχουν ως πρότυπο», καταλήγει η Δέσποινα Μαντά, η οποία είναι παλιά γνώριμος στον τομέα της φιλοξενίας.
Επιχειρηματικά συμμετέχει στο Reputation.gr, μια πλατφόρμα για την ψηφιακή φήμη προϊόντων, πολιτικών προσώπων, επιχειρήσεων, ακόμα και κρατών και κυβερνήσεων, βοηθώντας ένα brand να συστηθεί στα ψηφιακά Μέσα παγκοσμίως. Παράλληλα, είναι συνιδιοκτήτρια μαζί με τον Δημήτρη Λαζαρίδη του Lazaridis Hospitality, ενός brand που πρωτοπορεί στο τουριστικό μάρκετινγκ ξενοδοχειακών κολοσσών λόγω της εξειδίκευσής του στην αραβική αγορά αλλά και στη σωστή προώθηση ελληνικών επιχειρήσεων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Και μολονότι η ίδια δηλώνει πάνω απ’ όλα ταξιδιώτισσα του κόσμου, μπορούμε όλοι να μαντέψουμε ποιο είναι το μέρος στο οποίο αγαπά να επιστρέφει.