Μια αναζωογoνητική εμπειρία στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας

Μια ξεχωριστή διαδρομή στο μονοπάτι του Αγίου Αρσενίου.

104

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟ

Φτάνοντας για πρώτη φορά στην Παραμυθιά, την όμορφη κωμόπολη της Θεσπρωτίας, πριν από σχεδόν 20 χρόνια, θυμάμαι ακόμη την μεγάλη εντύπωση μου είχε κάνει το επιβλητικό βουνό που στέκει ακριβώς πάνω από τον οικισμό. Είναι οι πλαγιές του Γκορίλα που ανήκει στα όρη της Παραμυθιάς και η αλήθεια είναι ότι ο ορεινός αυτός όγκος δημιουργεί αμηχανία καθώς τον παρατηρείς καθότι απότομος.

Η Παραμυθιά, χτισμένη κυριολεκτικά στις πλαγιές του, δημιουργεί μαζί του μία περίεργη αίσθηση στον επισκέπτη. Οι κάτοικοι έχουν ιδιαίτερη σύνδεση με αυτό το βουνό και μιλούν ιδιαίτερα γι’ αυτό.

Λέγεται ότι η ύπαρξή του βουνού είναι και η αιτία που η Παραμυθιά ανήκει στις περιοχές της χώρας μας με το υψηλότερο ποσοστό βροχοπτώσεων. Τα 1200 μέτρα του βουνού εγκλωβίζουν τα νέφη που έρχονται από το Ιόνιο, με αποτέλεσμα οι βροχοπτώσεις να είναι σύνηθες φαινόμενο στην περιοχή.

Photo: Photo Brestas
Photo: Photo Brestas

Σε ένα από τα υψηλότερα σημεία του βουνού, βρίσκεται η σκήτη του Αγίου Αρσενίου της Βέλλιανης, η οποία έχει διαμορφωθεί σε ένα πολύ απλό εκκλησάκι που βρίσκεται μέσα σε μία πελώρια σπηλιά, διαθέτοντας εξαιρετική θέα. Εδώ καταλήγει και η ορειβατική διαδρομή, που όταν βρεθείς στην περιοχή, θα ακούσεις συχνές αναφορές γι’αυτή. Από αυτό το υψηλότερο σημείο, ο περιπατητής θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τη θέα προς τον κάμπο της Παραμυθιάς, με τα διάσπαρτα χωριά του, τη Χρυσαυγή, το Καριώτι, τη Δαφνούλα, το Παγκράτι, το Καρβουνάρι, το Σεβαστό και άλλα. Παράλληλα, όσο ο περιπατητής θα ανηφορίζει, θα έχει όλο και πιο ενδιαφέρουσα θέα, καθώς αν έχει καθαρή ατμόσφαιρα, φαίνεται το Ιόνιο Πέλαγος, η Κέρκυρα και οι Παξοί. Κάθε χρόνο, την πρώτη Κυριακή μετά την 8η Μάϊου, ημέρα που τιμάται ο Άγιος, γίνεται γιορτή με την παρουσία πιστών που κατάφεραν να ανέβουν μέχρι εδώ.

Οι ορειβατικές – περιπατητικές διαδρομές

Πώς θα φτάσει όμως κανείς εδώ; Υπάρχουν δύο μονοπάτια που μπορείς να αξιοποιήσετε, με το ένα να ενέχει και κάποιο ρίσκο. Σε κάθε περίπτωση, ανάλογα την εποχή, θα πρέπει πάντα να απευθύνεστε στους ντόπιους, ή στον δήμο Σουλίου, ώστε να πληροφορηθείτε την κατάστασή του.

Το πρώτο και ευκολότερο από τα δύο, ξεκινά από το Καριώτι ακριβώς μετά από το παρατηρητήριο και περνά από τον χώρο προσγείωσης των αεροπτεριστών. Το μονοπάτι είναι καλά συντηρημένο, σε κάποια σημεία έχουν τοποθετηθεί κορμοί στήριξης, ενώ σε άλλα σημεία έχουν διαμορφωθεί σκαλοπάτια πάνω στα βράχια. Θεωρείται μέτριας δυσκολίας και για να το διασχίσετε πρέπει να έχετε καλή φυσική κατάσταση.

Το δύσκολο μονοπάτι από την Αρχαία Ελέα

Το άλλο μονοπάτι, αυτό που ξεκινά από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ελέας, χαρακτηρίζεται ως αρκετά δύσκολο και σε κάποια σημεία απαιτεί σκαρφάλωμα πάνω στα βράχια. Το μονοπάτι ξεκινά 600 μακριά μέτρα από τον αρχαιολογικό χώρο της Ελέας, ακολουθώντας χωματόδρομο αμέσως μετά το πάρκινγκ που βρίσκεται εκεί. Στην αρχή, τα πράγματα είναι εύκολα, ωστόσο συνεχίζοντας, δυσκολεύει, ενώ θέλει μεγάλη προσοχή καθώς υπάρχουν σημεία που το έδαφος δεν είναι σταθερό.

Φτάνοντας στην κορυφή, ακόμη και αν αυτό έχει γίνει με δυσκολία, θα σας ανταμείψει τόσο η θέα, όσο και η μοναδικότητα του σημείου. Εδώ, μάλιστα, βρίσκεται και μία πηγή στην οποία θα δροσιστείτε μετά την πεζοπορία.

Για πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των μονοπατιών, Παναγιώτης Παππάς, Αντιδήμαρχος Δήμου Σουλίου, Tηλ.: 6946 797859
Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις