Αλατωρυχείο της Βιελίτσκα: Ένα «αλμυρό» μουσείο στην καρδιά της Πολωνίας

Αγάλματα, παρεκκλήσια ακόμα και πολυέλαιοι φτιαγμένοι από αλάτι. Αλατωρυχείο της Βιελίτσκα/Photo: Shutterstock ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΤΡΟΥΔΗ

75

Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα να εξερευνήσετε ένα από τα παλαιότερα αλατωρυχεία στην καρδιά της Ευρώπης; Αν και ακούγεται κάπως απίθανο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, στην πραγματικότητα το παλαιότερο και γνωστότερο αλατωρυχείο της Ευρώπης βρίσκεται στην Πολωνία, πολύ κοντά στην αγαπητή και δημοφιλή πόλη της Κρακοβίας.

Χωρίς κάθε αμφιβολία, το αλατωρυχείο της Βιελίτσκα είναι ένα από τα γνωστότερα αξιοθέατα της Πολωνίας και απέχει μόλις 15 χιλιόμετρα από την Κρακοβία. Έχοντας χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς πίσω στο μακρινό 1978, το αλατωρυχείο βρισκόταν σε πλήρη λειτουργία μέχρι το 1996, όταν αναγκαστικά σταμάτησε να λειτουργεί λόγω εξάντλησης των αποθεμάτων άλατος. Έκτοτε, μετά από σημαντικές σωστικές παρεμβάσεις, κατέστη σταδιακά επισκέψιμο στο κοινό, ενώ σήμερα όλοι οι χώροι του είναι πλήρως προσβάσιμοι στους τουρίστες που σπεύδουν να περπατήσουν στα τούνελ και τα πηγάδια που για εκατοντάδες χρόνια χρησιμοποιούσαν οι εργάτες για την εξόρυξη του πολύτιμου άλατος.

Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, το αλατωρυχείο άνοιξε για πρώτη φορά κάπου στον 13ο αιώνα, ενώ η πρώτη αναφορά στην εξόρυξη του λευκού χρυσού γίνεται ακόμα νωρίτερα, το 1119. Μάλιστα, το αλατωρυχείο συνδέθηκε με τον θρύλο μιας εκκεντρικής πριγκίπισσας, η οποία -όπως λέει ο μύθος- ζήτησε από τον πατέρα της ως γαμήλιο δώρο, αντί για δαχτυλίδι ένα αλατωρυχείο. Η αλήθεια είναι πως ο βασιλιάς πατέρας της δεν αρνήθηκε το δώρο στην κόρη του και μέχρι να της βρει το σωστό αλατωρυχείο που της έταξε της έδωσε ένα χρυσό δαχτυλίδι.

Απογοητευμένη η πριγκίπισσα που ο βασιλιάς πατέρας της δεν της βρήκε το ιδανικό δώρο, πέταξε το χρυσό δαχτυλίδι σε ένα πηγάδι ενός άλλου αλατωρυχείου στην Ουγγαρία μη περιμένοντας ποτέ ότι θα πάρει ποτέ το δώρο που τόσο πολύ ήθελε. Όταν, όμως, η πριγκίπισσα έφθασε στην Πολωνία μετά από το ταξίδι της, ζήτησε από τους υπηρέτες της να ανοίξουν ένα πηγάδι για νερό και τότε -ως διά μαγείας- αντί για νερό, βγήκε αλάτι. Αυτό τότε θεωρήθηκε θαύμα και η πριγκίπισσα ανακηρύχθηκε αγία, γιατί χάρη στη διορατικότητα της έφερε τον λευκό χρυσό στα εδάφη του βασιλείου της Πολωνίας.

Αν και ο μύθος δεν έχει και μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα, αποτέλεσε για δεκάδες χρόνια τεράστια πηγή έμπνευσης για τους αλατωρύχους που εξόρυσσαν νύχτα μέρα τον λευκό χρυσό από τα έγκατα της γης. Σήμερα, τα γλυπτά από αλάτι των παλιών εργατών του ορυχείου κοσμούν το εσωτερικό του Μουσείου του Αλατωρυχείου προσφέροντας ένα θέαμα που λίγο έως πολύ κόβει την ανάσα. Είναι πραγματικά απίστευτο το τι μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους και να αποτυπώσει στο αλάτι. Από τον Μυστικό Δείπνο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι μέχρι την Αγία Τράπεζα του Παρεκκλησίου της Αγίας Κίνγκα, τα πάντα εδώ είναι από αλάτι. Μην εκπλαγείτε, αν κοιτώντας το ταβάνι, δείτε ακόμα και πολυελαίους φτιαγμένους από αλάτι. Μάλιστα, μία από τις πιο πρόσφατες προσθήκες του Μουσείου είναι το γλυπτό του Πάπα Ιωάννου Παύλου Β’ και του Πολωνού αστρονόμου Κοπέρνικου. Φτιαγμένα επίσης από αλάτι.

Οι εκπλήξεις του Μουσείου, όμως, δεν σταματούν εδώ. Το Αλατωρυχείο της Βιελίτσκα είναι τόσο μεγάλο που εκτείνεται σε εννέα υπόγεια επίπεδα και φθάνει σε βάθος μέχρι τα 327 μέτρα με περισσότερες από 2.040 αίθουσες και 300 στοές. Μάλιστα, σε αρκετά σημεία του ορυχείου έχουν σχηματιστεί και υπόγειες λίμνες που κάνουν την περιήγηση στον χώρο ακόμα πιο μαγευτική και αινιγματική. Μεταξύ άλλων, το αλατωρυχείο έχουν επισκεφθεί πολύ γνωστές προσωπικότητες από τον Τσάρο της Ρωσίας, Αλέξανδρος Α’ μέχρι τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον. Όπως είναι αναμενόμενο, κάθε χρόνο, χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται το ορυχείο, ενώ οι ξεναγήσεις -ανάλογα με το πακέτο που επιλέγετε – διαρκούν το λιγότερο δύο ώρες.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις