Το Mukaab αποτελεί μέρος του μεγαλόπνοου επενδυτικού σχεδίου Saudi Vision 2030, που στοχεύει, μεταξύ άλλων, στη ριζική και συνολική ανάπλαση της συνοικίας New Murabba (έκτασης 19 τετραγωνικών χιλιομέτρων) και στην ανάδειξή της ως το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο εμπορικό κέντρο στην Σαουδική Αραβία. Θα απαρτίζεται από ένα εντυπωσιακό μείγμα κατοικιών, ξενοδοχείων, χώρων γραφείων αλλά και υπαίθριων πάρκων και διαδρόμων, ενώ θα απέχει από το αεροδρόμιο του Ριάντ, μόλις 20΄.
Κατασκευάστρια εταιρεία είναι η New Murabba Development Company, συμφερόντων του διαδόχου πρίγκιπα Mohammed bin Salman. Το κόστος του έργου δεν έχει αποκαλυφθεί, ωστόσο αυτό που επίσημα έχει ανακοινωθεί είναι ότι, χρηματοδοτείται από το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων, το οποίο επενδύει κεφάλαια για λογαριασμό της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας. Σύμφωνα με μία αρχική εκτίμηση των προβλεπόμενων εσόδων, αυτά, μέσα σε μία πενταετία από την παράδοση του έργου, θα αγγίξουν τα 180 δισεκατομμυρίων ριάλ ( ή αλλιώς τα 48 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ). Συν τοις άλλοις, θα δημιουργηθούν περισσότερες από 330.000 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, γεγονός που θα συμβάλει και αυτό στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.
Το Mukaab θα δοθεί σε λειτουργία σε επτά χρόνια από σήμερα, ενώ σύμφωνα με τους κατασκευαστές έχει ήδη ολοκληρωθεί το 20% των εργασιών, μία εξέλιξη που τους δίνει την βεβαιότητα ότι βρίσκονται “εντός των προθεσμιών”. Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι κορωνίδα του project Saudi Vision 2030, εξακολουθεί, σταθερά, να αποτελεί η θηριώδης πόλη, Neom, ένας υπερσύγχρονος τεχνολογικός παράδεισος 26.500 τ.μ., στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας.
Τι κρύβει ο κύβος
Τι είναι όμως αυτός ο μυστηριώδης κύβος που έχει ήδη εξάψει το τουριστικό αλλά και επενδυτικό ενδιαφέρον δεκάδων δισεκατομμυριούχων στον πλανήτη;
Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο κτίριο, ύψους 400 μέτρων (σκαρφαλώνει μέχρι στιγμής στην 41η θέση των ψηλότερων κτιρίων του κόσμου) και συνολικής επιφάνειας 2 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που στην ουσία θα αποτελείται από 3 “στρώσεις”: Το εξωτερικό περίβλημα, που θα μονοπωλείται από περίπλοκα, σκαλισμένα γεωμετρικά μοτίβα, αντιπροσωπευτικά δείγματα της ισλαμικής αρχιτεκτονικής, τον θόλο και έναν ουρανοξύστη (στο κέντρο του) που θα υψώνεται σε σπειροειδές σχήμα και θα αποτελεί έναν premium τουριστικό προορισμό με εστιατόρια, ξενοδοχεία, cinema, χώρους αναψυχής και ειδικά παρατηρητήρια.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, σε όλη αυτή την εμβληματική έκταση του Mukaab, αλλά και στην αναγεννημένη συνοικία του New Murabba θα ανεγερθούν συνολικά 100.000 οικιστικές μονάδες, θα στεγαστούν 9.000 δωμάτια υπερπολυτελών ξενοδοχείων, θα δημιουργηθούν εμπορικά καταστήματα συνολικού εμβαδού 980.000 τ.μ., αλλά και γραφεία 1,4 εκατομμυρίων τ.μ. Επίσης, μέσα στα άμεσα σχέδια είναι, ένα πανεπιστήμιο τεχνολογίας και design, ένα θέατρο πολλαπλών χρήσεων αλλά και περισσότεροι από 80 χώροι πολιτισμού και ψυχαγωγίας.
“Μία πύλη σε έναν άλλο κόσμο”, έτσι χαρακτηρίζουν το Mukaab οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από τον σχεδιασμό του. Και αυτή είναι η απόλυτη αλήθεια, καθώς αυτό που πρόκειται να βιώσουν οι επισκέπτες του, μπορεί σήμερα να φαντάζει εντελώς ουτοπικό, όταν όμως ολοκληρωθεί, τη μία μέρα, χάρη στον θόλο του, θα μεταφέρονται στον Άρη ή θα “βουτούν” στο βυθό της θάλασσας και την άλλη, θα ταξιδεύουν σε απίστευτους κόσμους εικονικής πραγματικότητας. Και όλα αυτά με τη βοήθεια των απίστευτων μέσων που δίνει η τεχνολογία των ολογραμμάτων. Οι ολογραφικές προβολές στον εσωτερικό θόλο του Mukaab, που θα περιβάλει τον σπειροειδή ουρανοξύστη, θα κάνουν τους θεατές να αισθάνονται σαν να βρίσκονται σε διαφορετικές πραγματικότητες, εποχές και μέρη.
Από την άλλη, στην κορυφή του θα κρύβεται ένας επικός, σχεδόν απόκοσμος, κήπος. Τεχνητές λίμνες, καταπράσινες εκτάσεις με γκαζόν, λουλούδια αλλά και αναζωογοννητικές διαδρομές μέσα στη φύση θα “ντύνουν” την ταράτσα του Mukaab, η οποία θα είναι ανοιχτή στους επισκέπτες για να θαυμάσουν τη θέα από ψηλά και για να κάνουν detox breaks χωρίς καν να χρειαστεί να εγκαταλείψουν αυτό το οικοδομικό αριστούργημα.