Οι επισκέπτες της Κιμώλου ή και της Μήλου σίγουρα ξέρουν την Πολύαιγο. Για τους υπόλοιπους μάλλον είναι ένα ανεξερεύνητο και άγνωστο μέρος της Ελλάδας. Μερικοί μπορεί να διαβάζουν και πρώτη φορά το συγκεκριμένο όνομα. Ωστόσο, με ομορφιά που εντυπωσιάζει και παραλίες που συναρπάζουν, αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν να μην ξέρεις πού είναι και πώς γίνεται να μην έχεις ήδη πάει.
Η Πολύαιγος είναι λοιπόν ένα μικρό νησί μια ανάσα από την Κίμωλο. Σταθεροί μόνιμοι κάτοικοί της, τα εκατοντάδες αγριοκάτσικα που κάνουν αισθητή την παρουσία τους παντού. Από εκεί πήρε και το όνομα της, στις πολλές κατσίκες. Ολόκληρο το νησί προστατεύεται από το δίκτυο Natura 2000 ως σημαντικός βιότοπος ενώ εκεί γεννά η φώκια Μονάχους Μονάχους. Παρ’όλα αυτά δεν είναι αυτός ο λόγος που τόσα χρόνια παραμένει ακατοίκητο.
Ο πραγματικός λόγος είναι ότι ένα σημαντικό μέρος του νησιού ανήκει στην εκκλησία της Κιμώλου, την «Παναγία Οδηγήτρια», ενώ το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού είναι ιδιοκτησία του κληροδοτήματος Ιωάννη Λογοθέτη, ο οποίος νοικιάζει τις εκτάσεις του αποκλειστικά ως βοσκότοπους.
Ωστόσο το νησί ζωντανεύει κάθε καλοκαίρι από τα δεκάδες γιοτ, ιστιοφόρα ή τουριστικά καΐκια που έρχονται από τη γειτόνισσα Κίμωλο και δένουν στα ανοιχτά της Πολυαίγου. Τα κρυστάλλινα νερά της απολαμβάνουν τουρίστες και διασημότητες . Το νησί άλλωστε θεωρείται ένα από τα πιο διάσημα αγκυροβόλια του Αιγαίου.