Στο άκουσμα του ονόματος Πουκέτ, έρχεται σίγουρα στο νου μία εξωτική παραλία με γαλαζοπράσινα νερά κάπου στην Ταϊλάνδη. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι το Πουκέτ είναι κάτι πολύ παραπάνω από μία παραλία, γιατί είναι στην πραγματικότητα ένα νησί. Το τόσο πολυδιαφημισμένο Πουκέτ είναι ένα μικρό βραχώδες νησί στην νότια Ταϊλάνδη που βρέχεται από τη μια πλευρά από τον Ινδικό Ωκεανό και συνδέεται με τα ηπειρώτικα της χώρας μέσω δύο τεράστιων γεφυρών.
Αποτελώντας για αιώνες το μήλον της έριδος μεταξύ Ινδών μαχαραγιάδων και Ταϊλανδέζων βασιλιάδων, το Πουκέτ έχει το καταραμένο πλεονέκτημα να βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης συνδέοντας πολύ εύκολα την Ινδία με την Ινδοκίνα και το αρχιπέλαγος της Ινδονησίας. Για πολλούς αιώνες, οι Ευρωπαίοι αποικιοκράτες μάλωναν μεταξύ τους για το ποιος θα καταφέρει να εντάξει αυτό το βραχώδες και φαινομενικά άχρηστο νησάκι στον αποικιοκρατικό χάρτη του 19ου αιώνα και το Πουκέτ είχε ταυτιστεί με αιματηρές μάχες και εκατόμβες στρατιωτών που πέθαιναν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους σε έναν εντελώς άγνωστο τόπο.
Προφανώς, καμία σχέση με τον εξωτικό παράδεισο που ανέδειξε ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο μέσα από την ταινία «The Beach» πίσω στο μακρινό 2000, αλλά και πόσο μάλλον με την δαιδαλώδη και χαοτική πρωτεύουσα του νησιού, Πατόνγκ, που κάθε βράδυ σφύζει από ζωή και κάθε είδους προσφορά. Σήμερα, το Πουκέτ υποδέχεται ετησίως πάνω από 12 εκατομμύρια τουρίστες και φιλοξενεί πλήθος φεστιβάλ και διοργανώσεων που δείχνουν προς τα έξω τον πλούσιο και ζωντανό πολιτισμό της Ταϊλάνδης. Από παραδοσιακά street νουντλς μέχρι χορούς και ιστορικούς βουδιστικούς ναούς, το Πουκέτ προσφέρει σε κάθε επισκέπτη ένα κομμάτι από την ταυτότητά του χωρίς να χάνει τις τοπικές ιδιαιτερότητές του. Μάλιστα, το Πουκέτ φιγουράρει κάθε χρόνο στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη με τα φημισμένα ταϊλανδέζικα νουντλς να βρίσκονται στις προτιμήσεις των περισσότερων ταξιδιωτικών μπλόγκερ που επισκέπτονται την περιοχή.
Πουκέτ/Photo: Unsplash
Μεγάλος Βούδας, Πουκέτ, Ταϊλάνδη/Photo: Unsplash
Κάπως έτσι, δεν είναι απορίας άξιον που το Πουκέτ εντάχθηκε στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη βάζοντας για τα καλά την Ταϊλάνδη στη λίστα των πιο περιζήτητων εξωτικών προορισμών του πλανήτη. Γεγονός που δεν άλλαξε καθόλου πάρα την τεράστια καταστροφή (και απόγνωση) που προκάλεσε το τσουνάμι του 2004 που χτύπησε σφόδρα το Πουκέτ αφήνοντας μία ζημιά που ξεπερνούσε τα 10 δις δολάρια, αμέτρητες ανθρώπινες απώλειες και υποδομές διαλυμένες κάτω από τόνους λάσπης.
Παρά την μαύρη σελίδα, το Πουκέτ ξεπέρασε αυτό το σοκ και επανήλθε δριμύτερο προτάσσοντας τις εξωτικές και κρυμμένες παραλίες του που θυμίζουν σκηνικά βγαλμένα από βιβλία φαντασίας. Από την Freedom beach μέχρι την Kamala beach, τα πεντακάθαρα νερά και η τόσο λεία άμμος που μοιάζει με πούδρα, είναι αρκετά για να σας κάνουν να θέλετε να επισκεφθείτε πώς και πώς την περιοχή. Αρκεί να θυμάστε ότι οι περισσότερες παραλίες του Πουκέτ είναι προσεγγίσιμες μέσω καραβιού ή πεζοπορίας, ενώ ελάχιστες είναι οι παραλίες που θα βρείτε εύκολα μόνοι σας.
Μάλιστα, το Πουκέτ προσφέρει μία ακόμη δυνατότητα στους λάτρεις της περιπέτειας: να εξερευνήσουν τα νησιά Πι Πι. Αν και γνωστά ως film tourism προορισμοί -μιας και εδώ διαδραματίζεται η ταινία The Beach- τα νησιά Πι Πι είναι στην πραγματικότητα ένα μικρό σύμπλεγμα βραχονησίδων κοντά στα στενά της Μαλάκα που για χρόνια -πριν την έλευση του τουρισμού – φημιζόταν για τις φυτείες καρύδας. Η προβολή μέσα από την ταινία, όπως είναι φυσικό επακόλουθο, άλλαξε για τα καλά την οικονομία των νησιών Πι Πι κάνοντάς τα έναν πετυχημένο εξωτικό προορισμό με τις απολύτως βασικές υποδομές.
Νησιά Πι Πι/Photo: Unsplash
Παραλία Maya/Photo: Unsplash
Τα νησιά Πι Πι φιλοξενούν την πασίγνωστη παραλία Maya που κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες πληρώνουν όσο κι όσο, για να την δουν αγνοώντας το γεγονός πως η παραλία έχει κλείσει, αν και κατά διαστήματα ανοίγει για μικρές περιόδους, επ’ αόριστον για το κοινό εξαιτίας της τεράστιας περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που έχει δεχθεί η περιοχή από τον υπερτουρισμό. Μάλιστα, η Ταϊλάνδη γνωρίζει πολύ καλά την ύπαρξη του προβλήματος και γι’ αυτό, οι αρχές της χώρας υποστηρίζουν την ανάπτυξη βιώσιμων τουριστικών πρακτικών τόσο στο Πουκέτ όσο και στην υπόλοιπη χώρα σε μία προσπάθεια διατήρησης της βιωσιμότητας των προορισμών.