Κως | Το νησί με τις δαντελωτές ακτές, την πλούσια ιστορία και την ιδιαίτερη γεύση που “κλείνει” το μάτι στις φετινές σου διακοπές

Οδοιπορικό στο νησί που έχει τον τρόπο του να σε "κερδίζει" και να σε κάνει να επιστρέφεις. από Νίκος Κοντομήτρος

80

Απέχω μόλις μερικά βήματα από νερά κρυστάλλινα και καθαρά. Το ιδανικό αντίδοτο στις υψηλές θερμοκρασίες και τη χρυσή αμμουδιά που σαν αρκετή θερμότητα να έχει απορροφήσει. Στον ορίζοντα μου αντικρίζω τα αγαπημένα μου χρώματα. Το μπλε της θάλασσας, το απέραντο γαλάζιο του ουρανού, το λευκό της ελληνικής νησιώτικης φιλοσοφίας. Και ένα μικρό νησάκι, το οποίο απέχει μόλις δέκα λεπτά κολύμβησης. Θα το προσεγγίσω. Αφού πρώτα φωτογραφίσω και περιηγηθώ σε σπουδαία ευρήματα που είναι κυριολεκτικά δίπλα μου. Ανάσα.

Είμαι στον Κέφαλο της Κω. Στο πολυμορφικό νησί των Δωδεκανήσων – τρίτο μεγαλύτερο σε έκταση και έχω ήδη γοητευθεί. Από τη ζώσα φύση του – η οποία δημιουργεί μία χρωματική παλέτα με βασικούς πρωταγωνιστές το πράσινο και το μπλε. Από την πλούσια ιστορία – το νησί του Ιπποκράτη γαρ -, η οποία αποτυπώνεται κατά μήκος όλης της Κω και συνοψίζεται σε έναν καλοφροντισμένο – δείγμα ανθρώπων που σέβονται τις ρίζες τους – αρχαιολογικό χώρο, εκεί που οι μέλλοντες ιατροί δίνουν τον όρκο του Ιπποκράτη. Από την ευδαιμονία της κουζίνας και των γαστριμαργικών επιλογών. Από τους ανθρώπους που αξιοποιούν την εύφορη γη του νησιού για να παράγουν τα δικά τους προϊόντα. Από το αίσθημα ελευθερίας και οικειότητας που αισθάνεσαι από την πρώτη στιγμή – συνθήκη δύσκολη σε νησιά με τόσο μεγάλη έκταση. Από το επιβλητικό κάστρο, το οποίο ο ήλιος “λούζει” με ιδιαίτερη μαεστρία όταν δύει. Κλικ. Έγινε μέσα μου. Let me take you faraway…

 

Κως | Το νησί με τις δαντελωτές ακτές, την πλούσια ιστορία και την ιδιαίτερη γεύση που "κλείνει" το μάτι στις φετινές σου διακοπές

 

Από το θείο παιχνίδι της γης στο πιάτο μας

Η συγκομιδή ελιάς και σταφυλιού – του αγαπημένου μου φρούτου – αποτελεί μία από τις αρχαιότερες παραδόσεις στο νησί της Κω. Ισορροπημένη διατροφή. Με την υπογραφή και το σκεπτικό που πρώτος ο Ιπποκράτης εξήγησε το μακρινό 460 π.Χ.

 

Kos

 

Στην ιπποκράτειο διατροφή, το κρασί δεν απουσίαζε από το καθημερινό διαιτολόγιο – αραιωμένο φυσικά με νερό. Στοιχείο που ενέπνευσε την Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου να εγκατασταθεί στο νησί του Ιπποκράτη και να δημιουργήσει το δικό της οινοποιείο. Περπατώ σε ένα αρχοντικό κτίριο. Γύρω μου αντικρίζω στοιχεία άρρητα συνδεδεμένα με τη διαδικασία παραγωγής και απόλαυσης του κρασιού. Από τα μηχανήματα, στα οποία πραγματοποιείται η διαλογή και η επεξεργασία του σταφυλιού έως τα κελάρα, εκεί που ο οίνος γεννάται και φυλάσσεται. Στην υγειά μας! Ένα Wine Tasting & Pairing Session ξεκινά. Με θέα το πράσινο του αμπελώνα του κτήματος “Ακράνι” και το γαλάζιο της θάλασσας. Ντόπιες και διεθνείς ποικιλίες σερβίρονται στο ποτήρι μου και (προσ)καλούν τον ουρανίσκο μου να τις ανακαλύψει. Με τη συνοδεία εκλεκτού τυριού – το περίφημο κρασοτύρι, προϊόν του νησιού. ένα λευκό τυρί που παρασκευάζεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, βάφεται και ωριμάζει για τουλάχιστον ένα μήνα σε οινολάσπη ή “πόσια”, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι – εξ ου και το όνομα.

 

Kos

Από το 2018, το κρασοτύρι της Κω περιλαμβάνεται στα προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) της Ελλάδας. Το σφαιρικό του σχήμα και η απαλή βελούδινη υφή το αναδεικνύουν στο ιδανικό pairing για το κρασί. Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon χαϊδεύουν τον ουρανίσκο μου όσο σκέφτομαι ότι το να αποδεχτώ τη δημοσιογραφική πρόσκληση του Δήμου Κω και του Χρήστου Κουσουρή (CK Strategies) ήταν μία από τις σοφές αποφάσεις του φετινού καλοκαιριού.

Kos

Από το κρασί στο μέλι και την “Μέλισσα της Κω”, τη “φωλιά” που το εκλεκτό μέλι και αρκετά παράγωγα του γεννιούνται. Υπάρχουν 3000 μελισσοκόμοι στην Κω. Μεταξύ των οποίων η Διονυσία Ανθούλη που ανήκει σε τρίτη γενιά οικογένειας μελισσοκόμων και έχει με έμπνευση, όραμα και μεράκι δημιουργήσει έναν χώρο που σέβεται την τοπική παράδοση του νησιού στον γλυκό χώρο του μελιού και την ποιότητα που οφείλει να χαρακτηρίζει το εν λόγω νέκταρ. Το θυμάρι ευδοκιμεί λοιπόν στο νησί, μαζί με άλλα ενδημικά λουλούδια και βότανα, επιτρέποντας στους μελισσοκόμους να παράγουν μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας. Πέρα από θυμαρίσιο μέλι, μέλι από πεύκο και ρείκι, οι τοπικοί μελισσοκόμοι δημιουργούν γύρη, βασιλικό πολτό και κρασί από μέλι, σε συνεργασία με τα τοπικά οινοποιεία. Το κερί μέλισσας χρησιμοποιείται σε φυσικά αρωματικά κεριά και φυσικές κρέμες που καταπραΰνουν το ξηρό δέρμα ή βοηθούν σε πιθανά εγκαύματα. Ακόμα, νιώθω τους γευστικούς μου κάλυκες το διαφορετικό – αλλά τόσο απολαυστικό – μέλι από ρείκι της φιλόξενης Διονυσίας Ανθούλη.

Kos

Στον βωμό της αμβροσίας γεννάται η Pandrosia. Είχε ακούσει για την αλόη και τα προϊόντα που παράγει η συγκεκριμένη νεοσύστατη αμιγώς ελληνική εταιρία από φίλους και συναδέλφους που ασχολούνται με το ρεπορτάζ της υγείας και της ομορφιάς. Αυτό που αντίκρισαν οι αμφιβληστροειδείς μου όταν έφτασα στο κτήμα ομολογώ ότι δεν το περίμενα. Οι τεράστιες εκτάσεις καλλιεργήσιμης αλόης συνάντησαν την ευρεσιτεχνία και τη γνώση μίας οικογένειας δημιουργώντας ένα κράμα ανακουφιστικό για την επιδερμίδα, ευεργετικό στην υγεία και τον οργανισμό μας. Ήξερες ότι το φυτό της αλόης αγαπά τόσο πολύ τη ζεστή που αναπτύσσεται όταν ο υδράργυρος βρίσκεται στα ύψη; Μόλις το έμαθες. Πριν αναχωρήσω για το επόμενο σταθμό του ταξιδιού, λέω να πάρω ένα – δύο προϊόντα. Adios, Ασφένδι – Πυλί.

Kos

Φυσικά, από τα προϊόντα της παραγωγικής δύναμης του νησιού δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο, ή υγρός “χρυσός” όπως το αποκαλούσε ο Όμηρος, αποτελεί βασικό πυλώνα της θρυλικής ανά τον πλανήτη πλέον, μεσογειακής διατροφής. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου της Κω αναγνωρίστηκαν σύντομα από τον Ιπποκράτη, ο οποίος ανέδειξε πρώτος τη δύναμη της μητέρας φύσης και έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης ιατρικής. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της Κω προσφέρεται σε ένα ευρύ φάσμα αρωμάτων και γεύσεων, είναι θρεπτικό, έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με τη μακροζωία και αποτελεί κύριο συστατικό στις θεραπείες του δέρματος και των μαλλιών. Ένα ευχαριστώ στους αδερφούς Παπαδημητρίου και των “Κωακό Ελαιώνα” για την ξενάγηση. 

Kos

Ένα ταξίδι στην ιστορία

Το παρόν της Κω ριζώνει στο στέρεο παρελθόν της. Στη δράση του Ιπποκράτη που έμελλε να επαναπροσδιορίσει οριστικά την έννοια της ιατρικής, αλλά και τον τόπο στον οποίο έζησε και έδρασε. Επόμενη στάση, το φημισμένο Ασκληπιείο. Είναι αλήθεια ότι λόγω της δουλειάς επισκέπτομαι συχνά αρχαιολογικούς χώρους. Ο συγκεκριμένος, όμως, έχει αυτό το “κάτι” στην ενέργεια και την αύρα του – ικανό να μεταμορφώσει το περπάτημα εντός των ορίων του σε ένα ταξίδι στο παρελθόν. Τότε που ο Ιπποκράτης σκέφτηκε, έδρασε, υλοποίησε, καινοτόμησε. Αν βρεθείς στο νησί, φρόντισε να ξεκλέψεις λίγο από τον χρόνο σου για να τον επισκεφτείς. Μία σταγόνα ιστορίας στα πόδια σου…

Φημισμένο από την αρχαιότητα, το Ασκληπιείο της Κω αποτελεί ένα από τα διασημότερα Ασκληπιεία της αρχαιότητας, έναν από τους μακροβιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας και το σημαντικότερο αρχαιολογικό μνημείο στο νησί της Κω. Στην αρχαιότητα ήταν τόπος λατρείας του θεού Ασκληπιού, καθώς και τόπος θεραπείας και διδασκαλίας της ιατρικής. Εδώ ίδρυσε τη σχολή του και δίδαξε ιατρική ο Ιπποκράτης, μια από τις σημαντικότερες μορφές της ιατρικής στην αρχαιότητα και πατέρας της σύγχρονης ιατρικής.

Kos

Εκτός από το Ασκληπιείο, ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι και η Casa Romana, μία βίλα τύπου Πομπηίας του τέλους του 2ου αιώνα και των αρχών του 3ου αιώνα μ.Χ., χτισμένη στα ερείπια ενός ελληνιστικού σπιτιού στην Κω. Διαθέτει ένα εξαιρετικό σύστημα αποχέτευσης και αποτελείται από 36 δωμάτια και 3 ανοιχτούς χώρους, τα λεγόμενα αίθρια. Μερικά βήματα αρκούν για να αντιληφθείς τον πλούτο των ευρημάτων εντός μίας εντυπωσιακής εσωτερικά Ρωμαϊκής Οικίας.

Kos

Φαγητό. Αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Όλων. Και ενός δημοσιογραφικού ταξιδιού που σέβεται τον εαυτό του και τον ουρανίσκο των παρευρισκομένων.

Kos

Στον ορίζοντα βλέπω παραλία, το θεραπευτικό γαλάζιο της θάλασσας, την ευδαιμονία που δημιουργεί η φυσική αρμονία. Φτάσαμε. Είμαστε στο Τιγκάκι. Στα ρουστίκ τραπέζια ενός νέου γαστριμαργικού χώρου, όπου η δημιουργική κουζίνα συναντά σύγχρονες μαγειρικές τεχνικές with a personal twist δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό κράμα, αποκρυσταλλωμένο σε ένα αυστηρά επιλεγμένο μενού. Στο PARON. Εκεί όπου η φάβα σερβίρεται αυστηρά με καραμελωμένα κρεμμύδια και ντοματάκι, η μελιτζανοσαλάτα έχει την μορφή ανάποδου ντάκου, η ταραμοσαλάτα χρώμα ροζ και ιδανικό, τα κομμένα στο χέρι κολοκυθάκια το σχήμα της τηγανητής πατάτας. Δεν θα φάω μόνο ένα, υποσχέθηκα στον εαυτό μου. Και το τήρησα. Το ψωμί που προσγειώνεται στο τραπέζι ως αρχικό κουβέρ έχει υφή και γεύση λαδιού, είναι αφράτο, ζεστό και – το σημαντικότερο – χειροποίητο.

Kos

 

Οι γαρίδες διατηρούν την τραγανότητα τους και τη γεύση τους μετατρέποντας την στο ιδανικό fingerfood. Το κυρίως είναι έτοιμο να σερβιριστεί. Τα starters και τα ορεκτικά αποχωρούν και τα θαλασσινά έρχονται. Αστακός, καραβίδες, γαριδομακαρονάδες, σκορδάτος μπακαλιάρος σερβιρισμένος με ζεστό ψωμί. Το μενού στο PARON διαθέτει ισορροπία, έμπνευση, όραμα, καινοτομία, άρτια ενορχήστρωση, ποιότητα, το μυστικό της επιτυχίας δηλαδή.
Paron
Τιγκάκι Κως, 2242069217

Kos

 

Από το Τιγκάκι στον Κέφαλο ξανά. Στο Μυλοτόπι. Για γευσιγνωσία ενός διαφορετικού – εξίσου ιδιαίτερου – μενού. Η κουζίνα στο Μυλοτόπι αποτελεί μία ενδιαφέρουσα ένωση, ένα πάντρεμα παραδοσιακών και σύγχρονων γεύσεων, ένα ματσάρισμα που ξεδιπλώνεται στις φτερούγες ενός λαχταριστού ζεστού ψωμιού. Το τελευταίο παρασκευάζεται σε έναν παραδοσιακό μύλο στο παρασκήνιο του εστιατόριου με την πανοραμική θέα που διευρύνει τον ορίζοντα σε μικρά νησιά περιμετρικά της Κω. Η τεχνική του η κλασική και η συνταγή μυστική – φημολογείται ότι μόνο ο άνθρωπος που την παρασκευάζει καθημερινά την γνωρίζει. Από τα κυρίως του μενού, ξεχωρίζουν τα κρεατικά που σερβίρονται εντός του φρέσκου ψωμιού με καρότο και άλλα λαχανικά, καθώς και οι χυλοπίτες με μοσχαράκιBon Appetit!
Μυλοτόπι
Κέφαλος Κως, 2242073000

KOS

Επιστροφή στην πόλη της Κω. Για βραδινή έξοδο αυτή τη φορά. Στο Η20, το νερό. Οξυγόνο. Για το υπόλοιπο της διαδρομής. Δίπλα στη θάλασσα, στο κύμα που σκάει και στο φεγγάρι που φωτίζει τα πιάτα που έρχονται στο τραπέζι. Στο H20 θα πας για τις φρεσκοκομμένες σαλάτες – σε μεγάλη ποικιλία και για τα ιδιαίτερα κοκτέιλ που απολαμβάνεις ακόμη καλύτερα με παρέα και με μερικά fingerfoods. Bloom!
H2O
Βασ. Γεωργίου Β’, Κως, 2242047207

 

KOS

Atoutaler με μία βουτιά!

Έφτασε η στιγμή να ετοιμάσω την βαλίτσα της επιστροφής. Πριν φτάσω στο πολυτελές all-inclusive “Kipriotis Maris Suites”, λέω να κάνω μία βουτιά. Εξάλλου, με ακτογραμμή 112 χιλιομέτρων, παραλίες με χρυσαφένια άμμο και θερινή ταυτότητα, οι επιλογές που έχω στη διάθεση μου μόνο λίγες δεν είναι. Ο Άγιος Φωκάς “κλείνει” το μάτι στο αίσθημα ραστώνης και την ηρεμία που αποζητώ. Ο Άγιος Στέφανος φλερτάρει με την φωτογραφική διάθεση μου με το σκηνικό σαν καρτ ποστάλ που συνθέτει και ζωγραφίζει στο υπόβαθρο. Μία επίσκεψη στον Άγιο Θεολόγο αξίζει. Για τα φλογερά ηλιοβασιλέματα και την παραθαλάσσια ταβέρνα της. Διαθέτει βότσαλα και βρίσκεται περίπου 46 χιλιόμετρα από την πόλη της Κω.

 

KOS

 

Επίσης, η παραλία Αλυκές βρίσκεται αμέσως μετά το Τιγκάκι και προσφέρει ένα πιο ανέγγιχτο τοπίο. Αυτή η αμμώδης ακτογραμμή διαθέτει ρηχά, σμαραγδένια νερά κοντά στην αλυκή του Τιγκακίου. Καμήλα, Cavo Paradiso, Κάβο Γκρέκο, Φάρος, Καμάρι, Καρδάμαινα, Καρνάγιο, Κοχυλάρι σαγηνεύουν την ηρεμία σου και σε (προσ)καλούν να εξερευνήσεις τον υδάτινο κόσμο.

KOS

Να μην ξεχάσω να…

Kos

 

– Κάνω rent ένα ποδήλατο. Η Κως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το νησί των ποδηλατών. Με ειδικά σχεδιασμένους δρόμους στην πόλη, όπου ο ήλιος “λούζει” στη δύση του το εντυπωσιακό της κάστρο, το ποδήλατο στην Κω θυμίζει όρεινο θερινής νυχτός. Μόνο που μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Η έντονη ποδηλατική κουλτούρα χρονολογείται από την ιταλική κατοχή και τη συστηματική χρήση ποδηλάτων από τους Ιταλούς στρατιώτες, η οποία στη συνέχεια υιοθετήθηκε από τους ντόπιους καθώς φάνηκε μια σωστή επιλογή αν αναλογιστεί κανείς τη μορφολογία του νησιού. Εμβληματικές ελληνικές ταινίες της δεκαετίας του 60 δείχνουν αστέρες του κινηματογράφου να κάνουν ποδήλατο στην λεωφόρο των Φοινίκων.

– Να απολαύσω το ηλιοβασίλεμα στη Ζιά. Σε ένα από τα ψηλότερα σημεία του νησιού, ο ήλιος δύει και δημιουργεί τον καμβά που αιχμαλωτίζει τα θερινά ηλιοβασιλέματα ο φακός του κινητού. Κλικ. Η πανοραμική θέα που αντικρίζεις σε χαλαρώνει και σε αναζωογονεί. Οξυγόνο. Εισπνοή. Στρες, άγχος, υποχρεώσεις. Εκπνοή. Το ταξίδι μου στην Κω “κλείνει” με τον καλύτερο τρόπο. Bon Voyage!

KOS

 

*Ένα προσωπικό ευχαριστώ στον Δήμο Κω για την πρόσκληση, στον Χρήστο Κουσουρή – αγαπημένος φίλος – που με την CK Strategies ενορχήστρωσε αυτό το πλουραλιστικό ταξίδι και στην Sky Express για την άνετη μεταφορά μας στο νησί της Κω. Να τελικά που ένα Press Trip μεσούσης του καλοκαιριού μπορεί να σε κάνει να δεις ένα νησί με άλλο μάτι. 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις