Ο προορισμός που παρουσιάζεται σε αυτό το κείμενο δεν είναι ιδιαιτέρως τουριστικός, oύτε είναι τόσο εύκολο να φτάσει κανείς σε αυτόν. Σίγουρα όμως είναι ιδιαίτερος. H Χερσόνησος Μουσαντάμ, στο βορειοανατολικό άκρο της Αραβικής Χερσονήσου συγκρίνεται ορισμένες φορές με τη Νορβηγία. Και τα δύο μέρη είναι πλούσια σε πετρέλαιο, αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος της σύγκρισης.
Εκεί, η επίπεδη έρημος του Ras-Al-Khaimah του βορειότερου από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δίνει τη θέση της σε εντυπωσιακά βουνά τα οποία συμπληρώνονται από διαδοχικούς λαβύρινθους από κόλπους και ορμίσκους. Είναι η γη των φιόρδ της ερήμου, εξίσου εντυπωσιακή με την αντίστοιχη της Σκανδιναβίας.
Το Kυβερνείο Μουσαντάμ, όπως λέγεται δοικητικά η περιοχή, είναι προσβάσιμο διά ξηράς μόνο μέσω των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όμως η μικρή χερσόνησος είναι ένας θύλακας που ανήκε στο Σουλτανάτο του Ομάν. Η κύρια έκταση του Ομάν βρίσκεται 100 χιλιόμετρα νοτιότερα και χωρίζεται από τη χερσόνησο Μουσαντάμ από μια μεγάλη έκταση που ανήκε στα Εμιράτα.
Όμως, δεν είναι τα σύνορα ο λόγος για την παραδοσιακή απομόνωση στην οποία βρίσκεται αυτή η έκταση των 1.800 τετραγωνικών χιλιομέτρων (λίγο μεγαλύτερη από τη Λέσβο) αλλά το εξαιρετικά τραχύ ανάγλυφο του εδάφους. Ακόμα και σήμερα αρκετοί οικισμοί στο Μουσαντάμ είναι προσβάσιμοι μόνο από τη θάλασσα. Αυτό διαμόρφωσε μια τοπική ταυτότητα η οποία, σε αντίθεση με τα γειτονικά εμιράτα, έχει μείνει σχετικά ανέγγιχτη από τον μαζικό τουρισμό.
Photo: Unsplash
Photo: Unsplash
Υπάρχει μόνο ένας ασφαλτοστρωμένος δρόμος που συνδέει την πρωτεύουσα του κυβερνείου, Khasab, με τον υπόλοιπο κόσμο μέσω του Ras-Al-Khaimah. Ενώ αρκετοί cross country δρόμοι διασχίζουν το βραχώδες και ερημικό εσωτερικό της χερσονήσου θα χρειαστείτε αυτοκίνητο με τετρακίνηση και κάποια γνώση της τοπικής γεωγραφίας για να μπορέσετε να κινηθείτε.
Οι ντόπιοι έχουν διατηρήσει τη γλώσσα τους. Η γλώσσα Kumzari δεν έχει πάνω από 4.000-5.000 φυσικούς ομιλητές. Πρόκειται για μια γλώσσα με περσικές ρίζες και ισχυρές αραβικές επιρροές όπως και στοιχεία από τα πορτογαλικά και τα Χίντι. Αυτό το γλωσσολογικό μείγμα είναι ένδειξη πως η φαινομενική απομόνωση του Μουσαντάμ είναι λιγότερο προφανής όταν μιλάμε για επικοινωνία μέσω των ανοιχτών θαλασσών.
Το Μουσαντάμ έχει ιδιαίτερα στρατηγική γεωγραφική θέση καθώς βρίσκεται στη νότια πλευρά των Στενών του Ορμούζ, στην είσοδο του Περσικού Κόλπου. Αυτό καθόρισε και τη μοίρα της καθώς η περιοχή εμπλέκεται στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς κάθε εποχής. Την εποχή που οι Πορτογάλοι ήταν στο απόγειο της δύναμης τους έχτισαν εδώ ένα φρούριο, στο Khasab, το οποίο στέκει στη θέση του έως και σήμερα. Μέσω αυτού ήλεγχαν τη ναυσιπλοΐα και το εμπόριο στην περιοχή.
Τον 19ο αιώνα ήταν σειρά των Βρετανών να βάλουν πόδι στη χερσόνησο. Ο θύλακας Khor ash Sham ήταν παλιά γνωστός ως θύλακας Elpinstone, από το όνομα του Βρετανού Κυβερνήτη της Βομβάης υπό τις διαταγές του οποίου η περιοχή πρωτοεξερευνήθηκε τη δεκαετία του 1820.
Κάποια εγκαταλελειμμένα πέτρινα οικοδομήματα, απομεινάρια αυτής της περιόδου, είναι ακόμα ορατά στο Νησί του Τηλέγραφου, μια μικρή νησίδα την οποία προσπερνούν τα τουριστικά ιστιοφόρα στον δρόμο τους για τον θύλακα. Την Βικτωριανή Εποχή εδώ ήταν ένας σημαντικός κόμβος του αυτοκρατορικού δικτύου επικοινωνιών καθώς στο νησί στεγαζόταν ένας τηλεγραφικός σταθμός που συνέδεε το Λονδίνο με τη Βρετανική Ινδία.
Στα μέσα του 19ου αιώνα το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό εξέταζε το ενδεχόμενο να δημιουργήσει μια ναυτική βάση στο Khasab. Αν και τότε αυτό δεν συνέβη η Βρετανία συνέχισε να εμπλέκεται τις υποθέσεις αυτής της πλούσιας σε πετρέλαιο γωνιάς του πλανήτη. Πριν λίγες δεκαετίες, το 1971, βρετανικές ειδικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν στην περιοχή για να διασφαλίσουν την κυριαρχία του Σουλτάνου του Ομάν Καμπούς Μπιν Σαΐντ στο Μουσαντάμ.
Τη σύγχρονη εποχή έως και 20 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου περνάνε από τα Στενά του Ορμούζ. Έτσι αυτό το πέρασμα ίσως είναι η πιο σημαντική ναυτιλιακή διαδρομή του πετρελαίου στον πλανήτη. Για τους επισκέπτες η θάλασσα παραμένει το κύριο δέλεαρ της Χερσονήσου Μουσαντάμ. Καθώς ο τουρισμός γνωρίζει άνθιση στο Ντουμπάι και την ακτή των Εμιράτων, οι ταξιδιώτες έχουν αρχίσει να ρέουν και εδώ. Αρκετές τοπικές εταιρείες οργανώνουν ημερήσιες κρουαζιέρες στα φιόρδ. Η τυπική εκδρομή περιλαμβάνει ιστιοπλοΐα κατά μήκος της ακτής του μεγαλύτερου θύλακα, Khor ash Sham.
Τα ιστιοφόρα κάνουν αρκετές στάσεις έτσι ώστε οι επιβάτες να έχουν την ευκαιρία να βουτήξουν στα κρυστάλλινα νερά. Δεν απαιτείται ιδιαίτερος εξοπλισμός. Το πλήρωμα παρέχει γυαλιά θαλάσσης και βατραχοπέδιλα ώστε να μπορείτε να κολυμπήσετε δίπλα στα κοράλλια και να θαυμάσετε την υποβρύχια πανίδα. Πάντως το highlight κάθε εκδρομής στο Μουσαντάμ είναι η παρατήρηση δελφινιών. Είναι αρκετά σύνηθες να κολυμπούν δίπλα στα τουριστικά πλοία.
Το Khasab είναι το λιμάνι-αφετηρία για όλες τις θαλάσσιες εκδρομές και ενώ οι εμπορικές και τουριστικές υποδομές της υπολείπονται της γυαλιστερής υπερβολής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, υπάρχουν μερικά ξενοδοχεία με σύγχρονες διεθνείς προδιαγραφές.
Αυτό που πρέπει να ειπωθεί είναι πως οι κάτοικοι του Ομάν φημίζονται για τη φιλοξενία τους. Ένας δημοσιογράφος του CNN επισκέφθηκε την περιοχή και βρέθηκε μπροστά σε ένα χαρακτηριστικό περιστατικό. «Από το γκρουπ μας ένα παιδί ξέχασε ένα παιχνίδι του στο ξενοδοχείο μας. Ο διευθυντής του προσφέρθηκε να οδηγήσει εκατοντάδες χιλιόμετρα και να περάσει τα σύνορα για να το επιστρέψει προσωπικά».
Το τοπικό αεροδρόμιο στο Khasab συνδέεται με απευθείας ημερήσιες πτήσεις με την πρωτεύουσα του Ομάν, τη Μουσκάτ, αν και οι περισσότεροι από τους τουρίστες έρχονται οδικώς από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πριν ξεκινήσετε για τα φιόρδ της Αραβίας είναι καλό να λάβετε υπόψιν σας ορισμένες πρακτικές λεπτομέρειες. Άλλωστε μην ξεχνάτε πως επισκέπτεστε έναν θύλακα.
Από το Ντουμπάι, το Khasab απέχει περίπου δυόμισι ώρες με το αυτοκίνητο. Ενώ υπάρχουν και τουριστικά γραφεία που διοργανώνουν εκδρομές με λεωφορείο. Οι πολίτες από την Ελλάδα μπορούν να πάρουν βίζα εισόδου στα σύνορα του Ομάν. Η διαδικασία είναι αρκετά απλή αλλά μην ξεχνάτε πως θα περάσετε από δύο τελωνεία, των Εμιράτων και του Ομάν, με όλες τις -τυπικές πάντως- γραφειοκρατικές διαδικασίες που αυτό συνεπάγεται.
Αν έχετε ενοικιάσει αυτοκίνητο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να ξέρετε πως πρέπει να το έχετε ασφαλίσει για να μπορεί να κυκλοφορήσει στο Ομάν. Πολλές εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσφέρουν αυτή την ασφάλιση με μία έξτρα χρέωση. Ειδάλλως, μπορείτε να την κάνετε επί τόπου στον συνοριακό σταθμό καθώς μια ασφαλιστική εταιρεία από το Ομάν έχει ένα μικρό γραφείο εκεί.
Σε γενικές γραμμές, αν εξαιρέσεις κανείς τις περιπτώσεις της άφιξης ενός μεγάλου γκρουπ με λεωφορείο, η διαδικασία στον μεθοριακό σταθμό είναι αρκετά γρήγορη. Ο δρόμος είναι ανοιχτός για να εξερευνήσετε ένα από τα πλέον θαυμαστά στολίδια της φύσης στην Μέση Ανατολή.