Κουτσομύτι και Κουνούποι: Η «εξωτική» πλευρά της Αστυπάλαιας

Δύο ακατοίκητα νησάκια που προσεγγίζονται μόνο με σκάφος, προσφέροντας μια εμπειρία που θυμίζει τους μακρινούς ταξιδιωτικούς παραδείσους των μεγάλων ωκεανών photo:Το κενό ανάμεσα στο Κουτσομύτι και στο Τηγάνι δημιουργεί ένα πέρασμα με καταγάλανα, διαυγή νερά. Photo: Περικλής Μεράκος

23

Χάρη στην έντονη παρουσία της θάλασσας, αλλά και στο εκπληκτικό πλήθος των νησιών της, η Ελλάδα έχει μια πολύ χαρακτηριστική ταυτότητα ως διεθνής ταξιδιωτικός προορισμός, συνυφασμένη με το «απέραντο γαλάζιο» του νότιου Αιγαίου –που έκανε και τον γύρο του κόσμου, μέσω του κινηματογράφου– αλλά και με τα άσπρα σπιτάκια των Κυκλάδων.

Σε μια τέτοια ποικιλία ακτών, ωστόσο, είναι λογικό ότι ορισμένες γωνιές διαφοροποιούνται, λαμβάνοντας άλλου τύπου χαρακτηριστικά. Τα οποία μπορεί, ας πούμε, να παραπέμπουν σε εικόνες γνώριμες από μακρινούς ταξιδιωτικούς παραδείσους με εξωτική ταυτότητα. Η χώρα μας, βέβαια, δεν διαθέτει την παραλιακή βλάστηση με την οποία τους συσχετίζουμε συνήθως (κοκοφοίνικες, για παράδειγμα). Όμως τα ειδυλλιακά χρώματα που λαμβάνουν τα νερά, φτάνουν και περισσεύουν για να εδραιώσουν μια τέτοια εντύπωση.

Ένα καλό παράδειγμα τέτοιων «εξωτικών» τοποθεσιών στο νότιο Αιγαίο εντοπίζεται και στα ανοιχτά της Αστυπάλαιας, εκεί όπου βρίσκεται το Κουτσομύτι και οι Κουνούποι: δύο ακατοίκητα νησάκια, με εκπληκτικά νερά, που παραμένουν σχετικώς άγνωστα στους περισσότερους επισκέπτες της περιοχής, οι οποίοι εστιάζουν συνήθως στις πιο γνωστές παραλίες του νησιού.

Το Κουτσομύτι εντοπίζεται στα νοτιοανατολικά της Αστυπάλαιας. Photo: Περικλής Μεράκος
Η παραλία είναι μικρή και εντελώς ανοργάνωτη. Photo: Περικλής Μεράκος

Πρασινογάλαζα νερά και απόμερη αίσθηση

Τα νησάκια είναι γνωστά με διάφορα παρεμφερή ονόματα: ευρισκόμενοι στην Αστυπάλαια, δηλαδή, μπορεί να τα ακούσετε και ως «ο Κουτσομύτης» και «η Κουνούπα» ή «οι Κούνουπες». Ωστόσο επισήμως λέγονται «το Κουτσομύτι» και «οι Κουνούποι».

Αμφότερα, πάντως, λογίζονται ως μία ενότητα, εντοπιζόμενη νοτιοανατολικά των παραλίων της Αστυπάλαιας, στην οποία και υπάγονται σε διοικητικό επίπεδο. Το Κουτσομύτι είναι το μικρότερο της άτυπης συστάδας, καθώς έχει έκταση 0,459 τ.χλμ., ενώ οι Κουνούποι είναι, συγκριτικά, διπλάσιοι, διαθέτοντας έκταση 1,30 τ.χλμ.

Εξωτική η αίσθηση, μα βρισκόμαστε στα Δωδεκάνησα. Photo: Περικλής Μεράκος
Και τα δύο νησάκια είναι περιοχές Natura 2000. Photo: Περικλής Μεράκος

Και το Κουτσομύτι και οι Κουνούποι είναι ακατοίκητα, με το προφίλ τους να κρίνεται ως τυπικό, καθώς είναι γνώριμο από πολλές βραχονησίδες της χώρας μας με αναλόγως ξερό τοπίο και χαμηλή, θαμνώδη βλάστηση. Το καλοκαίρι, όμως, οι σχεδόν ανέγγιχτες παραλίες τους και τα φανταστικά χρώματα που έχουν τα νερά τους, τα μετατρέπουν σε ειδυλλιακούς προορισμούς. Όσοι τα γνωρίζουν, μάλιστα, τα συστήνουν με τα θερμότερα λόγια, χαρίζοντάς τους μια φήμη ως «must» που πρέπει οπωσδήποτε να δει κανείς, επισκεπτόμενος την Αστυπάλαια.

Πιο κοντά στην τελευταία βρίσκεται το Κουτσομύτι, με την παραλία του να εντοπίζεται στο νότιο τμήμα της νησίδας, στο στενό πέρασμα που τη χωρίζει από τη γειτονική βραχονησίδα Τηγάνι: δεν πρόκειται να τη χάσετε, καθώς ξεχωρίζει λόγω μιας ξύλινης κατασκευής στην ακτή, η οποία χρησιμεύει στους Αστυπαλαιώτες ως ποτίστρα για τα κατσίκια τους, που τα φέρνουν συχνά εδώ για βοσκή. Η παραλία έχει βότσαλα και δεν διαθέτει κάτι το ιδιαίτερο σαν όψη, όμως τα νερά εδώ είναι βαθυγάλανα και διαυγή, έχοντας μια αίσθηση μοναδική, που δεν μοιάζει με κανένα άλλο σημείο της Αστυπάλαιας. Σημειώστε ότι μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο βυθός, οπότε μεριμνήστε να έρθετε με μάσκα και αναπνευστήρα, εάν αγαπάτε τα υποθαλάσσια τοπία.

Οι Κουνούποι, τώρα, βρίσκονται στα νότια του Κουτσομυτίου, στα 5,6 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της Αστυπάλαιας, ενώ τη μεταξύ τους απόσταση καλύπτουν κι άλλες, μικρότερες βραχονησίδες. Πέρα από το προαναφερόμενο Τηγάνι, δηλαδή, θα δείτε και τη Μονή, το Φτενό και το Χονδρόπουλο. Εδώ είναι και η παραλία που εντυπωσιάζει, καθώς επί της ουσίας πρόκειται για μια στενή λωρίδα γης, η οποία ενώνει τη βόρεια πλευρά του μικρού νησιού με τη νότια. Όχι ότι πάνε πίσω τα νερά, φυσικά: πεντακάθαρα, κρυστάλλινα και δροσερά, με εκπληκτικούς γαλαζοπράσινους χρωματισμούς, αφήνουν την αίσθηση μιας φυσικής πισίνας φτιαγμένης σε ένα τοπίο αληθινά μαγευτικό.

Εντωμεταξύ, τόσο το Κουτσομύτι, όσο και οι Κουνούποι, αποτελούν και προστατευόμενους βιότοπους, ενταγμένους στο γνωστό ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000. Το Κουτσομύτι, επιπλέον, έχει αναγνωριστεί και ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας, καθώς εδώ βρίσκουν καταφύγιο σπάνια πτηνά όπως οι μύχοι, οι μαυροπετρίτες και οι αιγαιόγλαροι, οι οποίοι χρησιμοποιούν το νησί ως τόπο αναπαραγωγής. Οι Κουνούποι, με τη σειρά τους, φιλοξενούν πληθυσμούς από μεσογειακές φώκιες του είδους μονάχους-μονάχους, αλλά και χελώνες καρέτα-καρέτα, ρινοδελφίνια και ζωνοδελφίνια, καθώς και πράσινες θαλασσοχελώνες.

Πώς θα έρθετε στα νησάκια

Λόγω του απόμερου χαρακτήρα τους και του γεγονότος ότι είναι ακατοίκητα, το Κουτσομύτι και οι Κουνούποι είναι νησιά προσβάσιμα μόνο με σκάφος. Πράγματι, δεν είναι λίγα τα ιδιωτικά σκάφη που φτάνουν εδώ στην αιχμή του ελληνικού καλοκαιριού, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Αν διαθέτετε λοιπόν σκάφος, θα φτάσετε εδώ άνετα και δεν θα χρειαστείτε τίποτα παραπάνω, εάν σκοπεύετε να έχετε αυτό ως βάση σας. Εάν, όμως, επιθυμείτε να αράξετε στις παραλίες, θα πρέπει να κουβαλήσετε και τον σχετικό εξοπλισμό (ομπρέλες, ψάθες κτλ.), καθότι είναι ανοργάνωτες. Στους Κουνούπους, πάντως, σημειώστε ότι κατά τη θερινή σεζόν λειτουργεί και μια ξύλινη καντίνα, η οποία βγάζει ξαπλώστρες και θα σας προμηθεύσει με κρύο νερό, καφέ (φραπέ και ελληνικό), αναψυκτικά, μπύρες και κάτι για να φάτε.

Εάν δεν έχετε σκάφος, τώρα, υπάρχει η δυνατότητα να επισκεφθείτε τα νησάκια με τα τουριστικά δρομολόγια που προσφέρουν διάφορα καραβάκια και καΐκια που εκκινούν για θαλάσσιες εκδρομές από τις απέναντι ακτές της Αστυπάλαιας (π.χ. από τον Πέρα Γυαλό). Σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, υπολογίστε ότι ο διαθέσιμος χρόνος σας δεν θα είναι άπλετος, αφού θα πρέπει να ακολουθήσετε τον προγραμματισμό τους. Κατά την καλοκαιρινή σεζόν τέτοια δρομολόγια εκτελούνται σε καθημερινή βάση.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις