Βίτσα: Slow living στο πέτρινο στολίδι του Ζαγορίου

ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΡΙΝΑΚΗ Βίτσα/Photo: Shutterstock

51

Η Βίτσα, χτισμένη σε υψόμετρο σχεδόν 1000 μέτρων, αποτελεί εξαιρετικά ελκυστικό προορισμό σε επίπεδο φυσικού κάλλους και αισθητικής εμπειρίας.

Πολλοί έχουν μιλήσει και γράψει για τα πανέμορφα Ζαγοροχώρια, που ξεπροβάλλουν με μαγικό, θαρρεί κανείς, τρόπο μέσα από βουνά, δάση και ποτάμια. Ωστόσο, όποιος ισχυριστεί ότι γνωρίζει και τα 46 διαμάντια του ηπειρώτικου «στέμματος», μάλλον θα μιλήσει επιπόλαια για έναν τόπο ο οποίος δεν περιορίζεται στα πανέμορφα δεδομένα πετρόχτιστων χωριών με τα μοναδικά καλντερίμια και τις προκλητικού κάλλους πλαγιές.

Έχει αξία όμως να σταθούμε στην ιδιαίτερη ομορφιά και χάρη ενός από τα προαναφερθέντα χωριά, που στέκεται στην κορυφή ενός λόφου και «επιτηρεί» με τον τρόπο του τα γύρω βουνά και τις κοιλάδες. Η Βίτσα, χτισμένη σε υψόμετρο σχεδόν 1000 μέτρων, αποτελεί έναν εξαιρετικά ελκυστικό προορισμό τόσο σε επίπεδο φυσικού κάλλους, όσο και αισθητικής εμπειρίας, αφού τα λιθόστρωτα μονοπάτια και τα ξακουστά καλντερίμια που διασχίζουν το χωριό δίνουν μια παραμυθένια αίσθηση στους ταξιδιώτες.

Στην είσοδο του φαραγγιού του Βίκου, η αμφιθεατρικά χτισμένη Βίτσα, αποτελούμενη από την Άνω και την Κάτω Βίτσα, απέχει 36 χλμ. από τα Ιωάννινα και για να φτάσετε εκεί, πρέπει να ακολουθήσετε την Εθνική Οδό Ιωαννίνων-Κοζάνης και να στρίψετε δεξιά στις Καρυές.

Πρώτος σταθμός, άμα τη αφίξει σας στο χωριό, θα πρέπει να είναι η υπέροχη πλατεία με τον τεράστιο πλάτανο και την ταβέρνα «Κανέλα και Γαρύφαλλο» να συνιστά τον πρώτο σταθμό για να γευτείτε κάθε είδους πιάτο που περιλαμβάνει τις εξαιρετικές ποικιλίες μανιταριών της περιοχής και ένα πλούσιο σε τοπικά κρασιά κελάρι.

Από εκεί και πέρα, η Βίτσα είναι ολόκληρη μια περιήγηση στη Σκάλα της, δηλαδή τα περιβόητης ομορφιάς καλντερίμια της που λειτουργούσαν ως ενοποιητικός ιστός των γύρω χωριών μαζί με τα γεφύρια πριν την οικοδόμηση του σύγχρονου οδικού δικτύου. Μέσα από αυτά τα δρομάκια, θα έρθετε σε επαφή με τα 15 συνολικά μικρά, κρυμμένα παρεκκλήσια αλλά και με τον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που κατασκευάστηκε στα μέσα του 16ου αιώνα. Ιστορικής σημασίας είναι και η, από το 1612 φτιαγμένη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, η οποία αξίζει μια επίσκεψη. Τέλος, επιβάλλεται μια επίσκεψη στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία Βίτσας, με τις ιδιαίτερες τοιχογραφίες του και το ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Να σημειωθεί ότι όλα τα θρησκευτικά μνημεία της Βίτσας είναι φτιαγμένα από ντόπια υλικά, πέτρες ξύλα και σχιστόπλακες που βρίσκονται άφθονα στην περιοχή και έχουν δουλευτεί με απαράμιλλο τρόπο από τους Ηπειρώτες μάστορες.

Σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία, περιδιαβαίνοντας τη Σκάλα και σε μόλις τρία λεπτά απόσταση από την κεντρική πλατεία, θα βρείτε μπροστά σας το «Εν Χώρα Βεζίτσα», έναν υπέροχο ξενώνα-εστιατόριο, όπου μεταξύ άλλων, θα γευτείτε ζαγορίτικες πίτες και εκλεκτά κρεατικά σχάρας.

Αν πάντως είστε τυχεροί, μπορεί να συμπέσετε σε μια από τις τρεις μεγάλες τοπικές γιορτές της Βίτσας. Συγκεκριμένα, ο πλούτος της τοπικής παράδοσης εκφράζεται μέσα από εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, των Απόκρεω με τις γνωστές τζαμάλες, όπου στην πλατεία της κάθε συνοικίας μέσα σε έναν κύκλο από άμμο, τοποθετούνται κούτσουρα και μικροί κορμοί δέντρων και ανάβει φωτιά που καίει μέχρι το πρωί της Καθαράς Δευτέρας και επίσης με τους εορτασμούς του τρόπου ζωής των κατοίκων όπως την παραγωγή τσίπουρου στις αρχές του Νοεμβρίου.

Φυσικά, πέραν της περιήγησής σας στην ίδια τη Βίτσα, μπορείτε να μετατρέψετε το ξεχωριστής ομορφιάς χωριό σε ορμητήριο, είτε για να ανακαλύψετε τα υπόλοιπα Ζαγοροχώρια είτε για να τραβήξετε προς την ηπειρώτικη πρωτεύουσα των Ιωαννίνων, μόλις μια ώρα απόσταση με το αμάξι.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις