Στο Κάστρο των Ιωαννίνων -Η εμπειρία στην πολιτιστική καρδιά της πόλης

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΤΡΟΥΔΗ, Το Βυζαντινό Μουσείο (δεξιά), το Φετιχιέ Τζαμί και ο Τάφος του Αλη Πασά αριστερά/Photo: Αμαλία Κωβαίου

200

Μια ξεχωριστή βόλτα που αξίζει να κάνετε τη νέα χρονιά, αν βρεθείτε εκεί

Αν μπορούσε να χωρέσει κανείς τα Ιωάννινα σε μια καρτ ποστάλ, αυτή θα ήταν σίγουρα ένα τοπίο με φόντο τα μαυρισμένα από την υγρασία τείχη του κάστρου και τα κιτρινισμένα φύλλα στο νωπό έδαφος. Το Κάστρο των Ιωαννίνων -η πολιτιστική καρδιά της πόλης- είναι στην ουσία ό,τι απέμεινε από τα παλιά Γιάννενα και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να είναι το ζωντανό κύτταρο της πόλης που δεν σταματά να κεντρίζει το ενδιαφέρον ντόπιων και τουριστών.

Με τρεις βασικές πύλες και κάποιες μικρότερες εισόδους διασκορπισμένες περιμετρικά των τειχών, κάθε επισκέπτης έχει την δυνατότητα να επισκεφθεί το Κάστρο και να κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο βιώνοντας το παρελθόν της πόλης, όπως αυτό αποτυπώθηκε στα κτίρια και τις γειτονιές της γιαννιώτικης Καστροπολιτείας.

Ξεκινώντας από την πύλη του Αη-Γιώργη πλάι στο μικρό εκκλησάκι, όπου μαρτύρησε ο άγιος Γεώργιος από τα Γιάννενα και στρίβοντας αριστερά στο πετρόκτιστο καλντερίμι περπατάτε στα απομεινάρια της παλιάς εβραϊκής συνοικίας των Ιωαννίνων. Μετά από λίγο, στα δεξιά σας, θα δείτε τη μεγάλη βαριά μεταλλική πόρτα της γιαννιώτικης Συναγωγής, της μεγαλύτερης Συναγωγής στην Ελλάδα και αν ο χώρος είναι ανοιχτός, θα μπορέσετε να δείτε το μικρό προαύλιο και το εσωτερικό της ιστορικής Συναγωγής των Ιωαννίνων που αποτυπώνει την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων.

Συνεχίζοντας τη περιήγησή σας στο Κάστρο στα στενά πίσω από την Συναγωγή, φθάνετε στην μεγάλη παραλίμνια είσοδο του Κάστρου που χρησιμοποιείται αυστηρά και μόνο από τα οχήματα των κατοίκων της Καστροπολιτείας και από εκεί ανηφορίζετε προς το Ασλάν Πάσα Τζαμί. Το τζαμί που σήμερα στεγάζει το Δημοτικό Μουσείο των Ιωαννίνων βρίσκεται στην πρώτη βραχώδη ακρόπολη του Κάστρου και είναι ορατό ακόμα και από ορισμένα σημεία στο εσωτερικό της πόλης, ενώ με φόντο τη λίμνη δημιουργεί το γνωστό νοσταλγικό καρέ εποχής που έχει κάνει τα Ιωάννινα πανταχού γνωστά.

Μπαίνοντας στο εσωτερικό του τεμένους, κάνετε μια αναδρομή στον χρόνο και παίρνετε μια γεύση του πολυπολιτισμικού παρελθόντος της πόλης μέσα από τα λιγοστά, πλην όμως σπάνια, εκθέματα του μουσείου που ποικίλλουν από λειτουργικά αντικείμενα των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών μέχρι υφάσματα και οθωμανικά έγγραφα. Εννοείται, βέβαια, ότι η θέα του λεκανοπεδίου της λίμνης γύρω από αυτό το σημείο είναι απλώς συνταρακτική. Και άμα πετύχετε βροχή, καθόλου μην πτοηθείτε. Το βροχερό τοπίο με την ομίχλη πάνω από την λίμνη είναι ακόμα περισσότερο συναρπαστικό.

Το Φετιχιέ Τζαμί και ο Τάφος του Αλή Πασά/Photo: Αμαλία Κωβαίου

Κατεβαίνοντας από την πρώτη ακρόπολη του Κάστρου των Ιωαννίνων, βολτάρετε μέσα στα καλντερίμια ανάμεσα σε αναπαλαιωμένα και μη σπίτια -βουβά απομεινάρια του παρελθόντος της πόλης- μέχρι να φθάσετε στη δεύτερη ακρόπολη του Ιτς Καλέ, στα ελληνικά περισσότερο γνωστή ως εσωτερικός πύργος. Εδώ, το πρώτο πράγμα που σας τραβάει την προσοχή είναι η ανοιχτωσιά του χώρου με το Φετιχιέ Τζαμί στο βάθος, τον περιφραγμένο τάφο του Αλή Πασά και το κτίριο του Βυζαντινού Μουσείου, από την μία, ενώ στα δεξιά σας, λίγα απομεινάρια από το πάλαι ποτέ κραταιό σαράι του Αλή Πασά, που σήμερα δεν σώζεται παρά μόνο σε γκραβούρες Ευρωπαίων περιηγητών, δημιουργούν εικόνα που συμπυκνώνει την ιστορία της πόλης.

Εννοείται, βέβαια, πως η θέα από αυτό το σημείο είναι κάτι παραπάνω από μαγευτική, γιατί συνδυάζει τα τρία καρέ της πόλης των Ιωαννίνων σε ένα κάδρο. Από τη μια, στο βάθος, τα σύγχρονα Γιάννενα με τις πολυκατοικίες βουτηγμένα στην υγρασία και στα δεξιά το βουκολικό τοπίο της λίμνης με το Μητσικέλι και τα Τζουμέρκα να δημιουργούν ένα αισθητικό και κάπως μελαγχολικό πανόραμα, αρκετά πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα.

Παραμένοντας στην ακρόπολη του Ιτς Καλέ και κατεβαίνοντας την μικρή κατηφόρα που κάποτε οδηγούσε στα οθωμανικά μπουντρούμια, βρίσκεστε ακριβώς μπροστά στο Μουσείο Αργυροτεχνίας των Ιωαννίνων. Το πιο πρόσφατο μουσείο της πόλης που καταγράφει την ιστορία του πιο διάσημου επαγγέλματος των Ιωαννίνων είναι ένα σύγχρονο Θεματικό Μουσείο ακριβώς μέσα στα τείχη του κάστρου και συνδυάζει την ατμοσφαιρικότητα με τη γνώση. Μέσα από εκθέματα που αποτυπώνουν την ιστορία και την εξέλιξη της αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα από τα οθωμανικά χρόνια μέχρι σήμερα, το μουσείο φιλοδοξεί να διασώσει και να αναδείξει την πολύτιμη ιστορική κληρονομιά της πόλης αφήνοντας μια πλούσια παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

Και από εδώ ακολουθώντας τη σκοτεινή υγρή στοά που κάποτε ήταν γεμάτη μπουντρούμια και φυλακισμένους βγαίνετε στο μεγάλο παραλίμνιο μέτωπο της πόλης, όπου μπορείτε να πραγματοποιήσετε έναν απολαυστικό περίπατο σε ένα από τα πιο αγαπημένα και πολυφωτογραφημένα spot των Ιωαννίνων.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις