Σαββατοκύριακο στη χειμερινή Μάνη -Άγρια ομορφιά σε ένα ατμοσφαιρικό τοπίο

Βάθεια/Photo: Γιώργος Δέτσης,

192

Ένα μοναδικό ταξίδι στα υπέροχα μέρη της Μάνης το χειμώνα, ξεκινώντας από την Απόσκερη Μάνη και καταλήγοντας στην Προσηλιακή

Μπορεί να έχουμε συνδυάσει τη Μάνη με τις καλοκαιρινές μας διακοπές και εξορμήσεις ωστόσο το χειμώνα έχει μια σχεδόν απόκοσμα γοητευτική ομορφιά, όπου κυριαρχούν το τραχύ πέτρινο τοπίο, η ησυχία και η αγριεμένη θάλασσα.

Αν η πολυκοσμία, ο ήλιος και η ζέστη δεν είναι οι ιδανικές συνθήκες για να γνωρίσετε μια περιοχή, τότε αυτή η εποχή είναι η πιο κατάλληλη για να ανακαλύψετε τη Μάνη. Ένας ωραίος τρόπος να την ταξιδέψετε είναι να ξεκινήσετε από την Απόσκερη Μάνη που βλέπει στον Μεσσηνιακό κόλπο και να φθάσετε στην Προσηλιακή αυτή δηλαδή που αγναντεύει τον Λακωνικό κόλπο.

Μια πρώτη στάση μπορεί να είναι στη διάσημη Καρδαμύλη με τα υπέροχα πετρόκτιστα σπίτια και την ανεπιτήδευτη ομορφιά. Βγείτε από τη δημοσιά και ανεβείτε μέχρι την παλιά πόλη της Καρδαμύλης, στα βόρεια του χωριού, με τους μανιάτικους παλιούς πύργους, τις μικρές πέτρινες εκκλησίες και τον εντυπωσιακό πανύψηλο Πύργο του Μούρτζινου του 17ου αιώνα που λειτουργεί ως μουσείο. Από τις πιο γνωστές περιοχές είναι και η Στούπα, θερινός προορισμός που συγκεντρώνει πλήθος κόσμου κάθε καλοκαίρι. Ωστόσο, το αγαπημένο μου μέρος στην περιοχή είναι το μικρό λιμανάκι του Αγίου Νικολάου με τα πέτρινα σπίτια, τα παλιά νεοκλασικά και τα ταβερνάκια σύριζα στον παραλιακό δρόμο.

Από εκεί μπορείτε να κινηθείτε προς την ενδοχώρα και να φθάσετε στο χωριό Πλάτσα, παλιό κεφαλοχώρι της περιοχή που είναι γεμάτο με πέτρινα αρχοντικά. Εδώ, τα πιο σημαντικά αξιοθέατα είναι οι εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη, ο μικρός ναός της Αγίας Παρασκευής του 15ου αιώνα, του Αγίου Δημητρίου που χρονολογείται μεταξύ του 11ου-12ου αιώνα νοτιοανατολικά του χωριού, καθώς και του Αγίου Νικολάου του 10ου αιώνα στη θέση Καμπινάρι. Αφού περιηγηθείτε περπατώντας το χωριό θα μπείτε στο αυτοκίνητο για να τραβήξετε προς το νότο. Στη διαδρομή κάντε μια στάση και στο πετρόκτιστο χωριό Νομίτσι και εδώ τα βυζαντινά μνημεία είναι επίσης αξιόλογα όπως ο ναός της Υπαπαντής με αγιογραφημένο τέμπλο, οι Άγιοι Ανάργυροι και η Μεταμόρφωση του Σωτήρος του 11ου αιώνα. Από το Νομίτσι, μπορείτε να κατεβείτε στον παραλιακό δρόμο και να φθάσετε στο ψαροχώρι της Τραχήλας, έναν μικρό πέτρινο οικισμό για ωραίο θαλασσινό αγνάντι.

Επόμενη στάση το Οίτυλο, το υπέροχα αυτό γραφικό χωριό γεμάτο μανιάτικα πυργόσπιτα. Χτισμένο στην πλαγιά ενός λόφου έχει αμφιθεατρική θέα στη θάλασσα και αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά παραθεριστικά χωριά της Μάνης. Το χειμώνα έχει μια πιο άγρια ομορφιά, είναι πιο ήσυχο και σαφώς πιο ατμοσφαιρικό. Πιο χαμηλά τώρα, το λιλιπούτειο Λιμένι είναι ίσως από τα πιο όμορφα παραλιακά μέρη της Μάνης. Must στάση στον Πύργο του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, ενός από τους πρωταγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης και ηγεμόνα της Μάνης.

Από τα πιο όμορφα χωριά είναι και η Αρεόπολη. Ένας παραδοσιακός οικισμός που κάθε βήμα στα στενά του σας φέρνει πίσω στο 1800. Τότε που τα επιβλητικά πυργόσπιτα ήταν γεμάτα ζωή και που οι Μαυρομιχαλαίοι, σημαντική οικογένεια της Μάνης, διαφέντευαν την περιοχή. Στον οικισμό ξεχωρίζουν η μικρή διπλή εκκλησία του Αγίου Χαράλαμπου και της Παναγίτσας με τοιχογραφίες του 1869 καθώς και αρκετά αρχοντικά όπως ο Πύργος Πικουλάκη, μια οχυρή μανιάτικη κατοικία, με πύργο και πυργόσπιτο όπου στεγάζεται το Βυζαντινό Μουσείο Μάνης.

Πολύ κοντά βρίσκονται και τα σπήλαια Διρού ένα πραγματικό θαύμα της φύσης που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε. Η επισκέψιμη διαδρομή έχει συνολικό μήκος 1.500 μέτρα, από τα οποία τα πρώτα 1.200 είναι λιμναία και τα υπόλοιπα χερσαία. Θα συνεχίσετε την πορεία σας προς το νότο με προορισμό το Κάστρο Τηγάνι, τα ερείπια του οποίου βρίσκονται σε μια μικρή χερσόνησο με απίθανη θαλασσινή θέα. Για να φθάσετε θα χρειαστεί να κάνετε μια μικρή πεζοπορία περίπου 2,5 χλμ. αλλά αξίζει τον κόπο.

Στη συνέχεια του ταξιδιού σας το τοπίο γίνεται εντελώς άγονο, γεμάτο πέτρα, τόση που θαρρείς και κάποιος την έχει επίτηδες ρίξει εκεί. Προορισμός σας, είναι ο Γερολιμένας. Ένα λιμανάκι, ορμητήριο των Μανιατών πειρατών, που πλέον έχει γίνει ένας δημοφιλής παραθεριστικός προορισμός. Και εδώ, τα πέτρινα σπίτια κυριαρχούν και θυμίζουν παλιές εποχές. Σημείο συνάντησης το λιμάνι με τα ταβερνάκια που βλέπουν φυσικά θάλασσα.

Από εκεί θα τραβήξετε για τη Βάθεια, ένα μικρό εγκαταλελειμμένο ουσιαστικά χωριό με απίθανη θέα σε στεριά και θάλασσα, στο οποίο ο χρόνος έχει σταματήσει. Θα βρείτε διώροφα και τριώροφα πυργόσπιτα, ανάμεσα σε φραγκοσυκιές, ελιές και ροδιές, τα περισσότερα από αυτά μισογκρεμισμένα, ωστόσο πανέμορφα. Τα τελευταία χρόνια όμως υπάρχουν και κάποια λίγα δωμάτια για ενοικίαση. Πριν όμως φθάσετε εκεί και εάν έχετε όρεξη για στροφές και ανάβαση σε βουνό, θα πάτε μέχρι τα Μουντανίστικα, περίπου 10 χλμ. από τον Γερολιμένα. Και αυτό το χωριό είναι ουσιαστικά εγκαταλελειμμένο, ένα χωριό φάντασμα που μαγεύει όμως με τη θέα του.

Από τη Βάθεια και τα Μουντανίστικα τώρα, θα πάτε τέρμα κάτω, στο ακρωτήρι Ταίναρο. Το νοτιότερο σημείο της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Βαλκανικής χερσονήσου, στην άκρη του οποίου στέκει ένας εντυπωσιακός πέτρινος φάρος. Θα φθάσετε οδικώς μέχρι το χωριό Κοκκινόγεια και από εκεί θα ξεκινήσετε το περπάτημα. Το μονοπάτι για το φάρο είναι μόλις 2 χλμ. Ο φάρος γνωστός και ως «Ο φάρος του Ματαπά» κατασκευάστηκε από τους Γάλλους το 1882, έχει ύψος 16 μέτρα και εμβέλεια 22 ναυτικά μίλια. Σημειώστε πως δίπλα στο χωριό βρίσκεται επίσης ιερό αφιερωμένο στον Ταινάριο Ποσειδώνα και νεκρομαντείο, και τα δύο ανάγονται στην Κλασική Εποχή ενώ λίγα μέτρα πιο πέρα σώζεται ακόμα ψηφιδωτό δάπεδο οικίας της ελληνορωμαϊκής εποχής, που αξίζει να τα αναζητήσετε.

Περνώντας στην ανατολική Μάνη τώρα, θα κάνετε μια στάση στο χωριό Λάγια που δεν στερείται της χαρακτηριστικής μανιάτικης αρχιτεκτονικής αλλά και στο Φλομοχώρι, αρκετά πιο βόρια με τους πανύψηλους πέτρινους πύργους. Κεφαλοχώρι της περιοχής ο Κότρωνας, ένας δημοφιλής καλοκαιρινός προορισμός που διατηρεί σε καλό βαθμό την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και που ανάμεσα στα σύγχρονα σπίτια θα δείτε ψηλούς πύργους και πετρόχτιστα αρχοντικά. Διαθέτει και ένα μικρό λιμάνι, στα δυτικά του οποίου βρίσκεται η μικρή χερσονησίδα Σκοπά, που συνδέεται με τη στεριά με μια στενή λωρίδα γης. Το χειμώνα συνήθως η θάλασσα καλύπτει τη χερσαία πρόσβαση αν όμως πετύχετε τον διάδρομο αυτό ανοιχτό αξίζει μια μικρή περιήγηση εκεί. Συνεχίζοντας προς το βορά για να φτάσετε στα ανατολικά σύνορα της Μάνης, κάντε μια μικρή παράκαμψη προς το εγκαταλελειμμένο Μοναστήρι της Παναγιάς της Κοτρωνιώτισσας.

Η περιήγησή σας στη Μάνη κλείνει με μια επίσκεψη στο Γύθειο, το μεγάλο λιμάνι και το κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Πίσω του υψώνεται ένας κατάφυτος βράχος και μπροστά του ο Λακωνικός κόλπος. Το παραλιακό του μέτωπο είναι στολισμένο με περιποιημένα αρχοντικά ενώ στα νότια του λιμανιού βρίσκεται η μικρή νησίδα Κρανάη, που συνδέεται με τη στεριά. Εδώ, θα δείτε τον ιδιαίτερα εντυπωσιακό Πύργο του οπλαρχηγού της Μάνης Τζανετάκη Γρηγοράκη, που σήμερα λειτουργεί ως Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο (το χειμώνα καλό είναι να καλέσετε πριν το επισκεφθείτε, Τηλ: 2733022676), το εκκλησάκι του Αγίου Πέτρου, ένα εστιατόριο αλλά και τον φάρο ύψους 22 μέτρων που αγναντεύει όλο τον κόλπο. Άλλα σημεία που αξίζει να σταθείτε στο Γύθειο, είναι το Παρθεναγωγείο χτισμένο το 1886 αλλά και το θέατρο των ρωμαϊκών χρόνων. Μπορείτε φυσικά να ξεκινήσετε και την εξόρμησή σας στη Μάνη ανάποδα, από Γύθειο προς Καρδαμύλη ή να δείτε ένα μόνο κομμάτι της, εξαρτάται πάντα από τη διάθεσή σας και το χρόνο σας.

Διαμονή

Κυρίμαι: μια αξιόλογη επιλογή διαμονής είναι το Κυρίμαι, το οποίο θα αρχίσει να δέχεται τους επισκέπτες του από τον Απρίλιο. Στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο παραδοσιακό κτήριο του 1870 πάνω στα βράχια της παραλίας του Γερολιμένα. Τα δωμάτια και οι κοινόχρηστοι χώροι ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερα προσεγμένη αισθητική και τη διακριτική πολυτέλεια (Γερολιμένας, Τηλ: 2733054288 – 59330).

Kalamitsi Hotel: Πέτρινο συγκρότημα με άνετα δωμάτια σε κεντρικό κτίριο και μπανγκαλόους. Τα τελευταία διαθέτουν και κουζίνα (Κατόπιν συνεννόησης, Καρδαμύλη, Τηλ: 2721073131-3).

Κάστρο Μαΐνη: στην είσοδο της πόλης, στεγάζεται σε ένα κτήριο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με άνετα δωμάτια ανάλαφρης αισθητικής (Παρ.-Σαβ., Αρεόπολη, Τηλ: 2733051238 – 51302).

Areos Polis Boutique Hotel: πέτρινο κτίριο στο κέντρο της πόλης με κλασικού τύπου διακόσμηση που έχει όμως μια δόση ρομαντισμού (Αρεόπολη, Τηλ: 2733051028).

Las Hotel & Spa: πολύ κοντά στο λιμάνι, έχει προσεγμένη μίνιμαλ αισθητική (Γύθειο, Τηλ: 2733024610).

Φαγητό

H Αυλή της Γιωργίτσας: ένα new age καφενείο με γουστόζικο κήπο και comfort μενού (Παρ.-Κυρ., Καρδαμύλη, Τηλ: 6942849549).

Μέλισσα: απλή ταβέρνα που σερβίρει μαγειρευτό κρέας και στα κάρβουνα, ψάρια και θαλασσινά (Στούπα, Τηλ: 2721078156).

Μαύρος Πειρατής: ψαροταβέρνα που βλέπει θάλασσα πάνω στον κεντρικό δρόμο. Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, μεζεδάκια, μακαρονάδες και σούπες (Νέο Οίτυλο, Τηλ: 2733059363).

Το Μαυρομιχαλέικο: ψητά της ώρας και παραδοσιακά μανιάτικα μαγειρευτά (Αρεόπολη, Τηλ: 2733051585).

Saga: στην παραλία της πόλης, σε όμορφη κλασική σάλα που σερβίρει φρέσκο ψάρι και θαλασσινά (Γύθειο, Τηλ: 2733021358).

Δυόσμος: προσεγμένο εστιατόριο όπου θα βρείτε της ώρας και μαγειρευτά (Γύθειο, Τηλ: 2733024474).

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!