4 σημεία-προορισμοί στη Σαμοθράκη για να εξερευνήσετε την αυθεντική ομορφιά της

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΡΙΤΑΡΗ, Σαμοθράκη/Photo: Shutterstock

190

Ένα νησί που συνδυάζει φύση και σπουδαία αρχιτεκτονήματα

Η Σαμοθράκη έχει sui generis ομορφιά. Σε αυτή, συντελούν το (πολύ) πράσινο που διαθέτει, τα τρεχούμενα νερά της αλλά και η ανέγγιχτο -από τον μαζικό τουρισμό- ανάγλυφό της.

Όποιος επισκέπτεται αυτό το νησί, κάτι λιγότερο από 30 μίλια μακριά από την Αλεξανδρούπολη, συνήθως το ερωτεύεται και θέλει να επιστρέψει ξανά σε αυτό. Ακολουθούν 4 λόγοι για να εντάξετε τη Σαμοθράκη στα ταξιδιωτικά σας σχέδια το 2024.

Μονοπάτι στο Όρος Σάος

Το όρος Σάος, με υψόμετρο που ξεπερνά τα 1.600 μέτρα είναι η υψηλότερη κορυφή του Αιγαίου. Βουνό διάσημο από την αρχαιότητα εντυπωσιάζει ακόμα και σήμερα τον επισκέπτη του νησιού με τα εκτεταμένα δάση από πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά. Ως το ψηλότερο βουνό Αιγαίου, αποτελεί και στόχο των πεζοπόρων και των ορειβατών για να κατακτήσουν την κορυφή του. Υπάρχουν διάφορες διαδρομές, με τις πιο συνηθισμένες να ξεκινούν από την Χώρα ή τα Θέρμα. Η ανάβαση απαιτεί καλή φυσική κατάσταση, σωστό εξοπλισμό και πρόβλεψη του καιρού, καθώς πάνω από τα 1.300 μέτρα, ο καιρός αλλάζει πολύ γρήγορα. Καλό θα ήταν να υπάρχει συνοδός που γνωρίζει το βουνό και η ανάβαση που διαρκεί 4-5 ώρες να γίνει μακριά από την ζέστη του καλοκαιριού ή με πολύ πρωϊνό ξύπνημα.

Παναγία Κρημνιώτισσα

Ένα από τα πιο όμορφα ξωκλήσια του Αιγαίου, βρίσκεται πάνω σε έναν φοβερό κάθετο βράχο, κρεμασμένο πάνω από την θάλασσα. Η Παναγία η Κρημνιώτισσα στέκεται στην άκρη ενός γκρεμού -όπως λέει και το όνομά της- στα νότια του νησιού, χτισμένη σε υψόμετρο 311 μέτρων. Το μικρό εκκλησάκι έχει και αυτό την δική του ενδιαφέρουσα ιστορία για τον τρόπο που χτίστηκε, όμως αυτό που κερδίζει τους πάντες, πέρα από την ιερότητα του τόπου είναι η θέα που -κυριολεκτικά- κόβει την ανάσα. Το όλο τοπίο είναι έντονα υποβλητικό και προκαλεί δέος, ενώ η πρόσβαση είναι σχετικά εύκολη, καθώς βρίσκεται στο τέλος μίας παράκαμψης τριών χιλιομέτρων στον δρόμο προς Παχιά Άμμο. Στα συν και το εξαιρετικό φαγητό που προσφέρει παρακείμενη ταβέρνα φτιαγμένο από ντόπια υλικά και με εντελώς σπιτικό τρόπο.

Πύργοι της Σαμοθράκης (Πύργοι Γκατιλούζι)

Οι Πύργοι της Σαμοθράκης, γνωστοί και ως Πύργοι του Γκατιλούζι, αποτελούν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά απομεινάρια της παρουσίας των Γενοβέζων στον ελλαδικό χώρο. Πρόκειται για κατασκευές οι οποίες είναι τοποθετημένες σε επιλεγμένα και στρατηγικά σημεία του νησιού, και κατασκευάστηκαν τον 15ο αιώνα από τους Gattilusi. Σκοπός τους ήταν, μαζί με το κάστρο, να προστατεύσουν τους Γενοβέζους κατακτητές από τους πειρατές.

Οι πύργοι του Γκατιλούζι στη Χώρα και την Παλαιόπολη διαθέτουν τετράγωνο σχέδιο, με διαστάσεις 10×11,7 μέτρα. Για την ανέγερσή τους χρησιμοποιήθηκαν οικοδομικά υλικά από προγενέστερες αρχαίες κατασκευές και η τριάδα των πύργων στην Παλαιόπολη εντυπωσιάζει με το γεγονός ότι κατάφεραν και βγήκαν αλώβητοι από το πέρασμα των αιώνων και τις καταστροφές, συντηρώντας μία πολύ ιδιαίτερη και μυστηριακή εικόνα, σε ένα γεμάτο μύθους νησί.

 

Φαράγγι Φονιά

Ένα από τα διασημότερα φαράγγια της Ελλάδας είναι το λεγόμενο και Φαράγγι του Φονιά στο νησί της Σαμοθράκης. Για να μπει κανείς σε αυτό θα πρέπει να φθάσει στην περιοχή Καρυά, και από εκεί και πέρα αρχίζει μία ονειρεμένη διαδρομή προς τους καταρράκτες και τις φυσικά διαμορφωμένες “πισίνες”, τις λεγόμενες και βάθρες. Το μονοπάτι προς την πρώτη βάθρα είναι πολύ εύκολο και διαρκεί περίπου μισή ώρα, γι’ αυτό και συγκεντρώνει αρκετό κόσμο, ιδίως το καλοκαίρι, όπου οι επισκέπτες αναζητούν μία διαφορετική αίσθηση δροσιάς από εκείνη της θάλασσας. Οι πιο τολμηροί και εξασκημένοι θα ανηφορίσουν το απότομο μονοπάτι για την δεύτερη βάθρα, και οι ακόμα πιο ριψοκίνδυνοι θα δοκιμάσουν την τύχη τους για την τρίτη βάθρα, με τον πιο ψηλό καταρράκτη και το καθηλωτικό θέαμα σε ένα τοπίο που δύσκολα βρίσκεις αντίστοιχο στην Ελλάδα.

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!