Μεγάλη ιστορία σε λίγα τετραγωνικά
Το μικρό νησί Κρανάη στο Γύθειο -θα το ακούσεις και ως Μαραθονήσι – έχει μεγαλύτερη φήμη συγκριτικά με την έκτασή του. Εκεί, σύμφωνα με τον Όμηρο, κρύφτηκε ο Πάρις και η ωραία Ελένη, όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει τον βασιλιά Μενέλαο και πριν φύγει για την Τροία! Ο θρύλος θέλει να παίρνει το νησάκι την ονομασία του από το κράνος που ξέχασε ο Πάρις (πάνω στον πανικό τους). Και κάπως έτσι γεννήθηκε, εκτός από ένας μεγάλος έρωτας, το Κρανάη.
Νησί Κρανάη: Μεγάλη ιστορία σε λίγα τετραγωνικά
Γιατί αξίζει να το επισκεφθείς, αφού βέβαια έχεις φτάσει μέχρι το Γύθειο; Σίγουρα τα όσα αναφέρει ο Όμηρος είναι ένα κίνητρο αλλά δεν είναι το μόνο καθώς από το νησί Κρανάη ο ταξιδιώτης μπορεί να πάρει μια πανοραμική γεύση από την ομορφιά της της Λακωνίας αλλά και να επισκεφθεί τον πύργο Τζαννετάκη Γρηγοράκη, όπου σήμερα λειτουργεί ως μουσείο
Πύργος Τζαννετάκη Γρηγοράκη: Η ιστορία του
Ο πύργος Τζαννετάκη Γρηγοράκη είναι ένα παραδοσιακό κτίσμα του 1829, έκτασης 875 τ.μ. Έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο καθώς εκεί ήταν η κατοικία του οπλαρχηγού και τρίτου μπέη της Μπέη της Μάνης, Τζαννετάκη Γρηγοράκη. Πήρε μέρος στην Επανάσταση του 1821 και πρωτοστάτησε με δικό του στράτευμα στην ανακατάληψη της Μονεμβασιάς. Σήμερα στεγάζεται εκεί το Μουσείο της Μάνης.
Η γέφυρα, ο φάρος και η εκκλησία
Από το 1898 το Κρανάη ενώνεται με την πόλη του Γυθείου με μια στενή λωρίδα γης μήκους 150 μέτρων. Πάνω στο νησί Κρανάη, φιγουράρει ο φάρος του Γυθείου. Με ύψος 23 μέτρα και χτισμένος το 1873, ταξιδεύει τον επισκέπτη σε άλλες εποχές. Αν περπατήσετε στο νησάκι, θα βρείτε και τη μικρή εκκλησία των Αγίων Πέτρου και Παύλου.
Στάση στη Μονεμβασιά
Πηγαίνοντας κάποιος στο Γύθειο ή επιστρέφοντας από την όμορφη πόλη της Λακωνίας, αξίζει να κάνει μια στάση στην καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς. Ο ταξιδιώτης θα έχει την ευκαιρία, ακόμη και μέσα σε λίγες ώρες, να περπατήσει στα σοκάκια της ιδιαίτερης πόλης και να υποσχεθεί στον εαυτό του πως θα επιστρέψει σύντομα και πάλι εκεί. Δείτε τον αναλυτικό ταξιδιωτικό οδηγό για τη Μονεμβασιά.