5 παραδοσιακοί οικισμοί της χώρας μας θα γίνουν ονειρεμένα ορμητήρια για μία απολαυστική εξερεύνηση στην ελληνική φύση
Σε συναρπαστικές πλαγιές βουνών, με εντυπωσιακή θέα σε κάποια από τα πιο ειδυλλιακά και εντυπωσιακά τοπία της Ελλάδας, βρίσκονται «φωλιασμένοι» δεκάδες παραδοσιακοί οικισμοί που κουβαλούν ο καθένας τη δική του μεγάλη ιστορία η οποία ξετυλίγεται σε λιθόστρωτα στενά, παλιά αρχοντικά και κάποια μικρά μα πολύ ενδιαφέροντα μουσεία που αξίζει να ανακαλύψετε.
Ίσως έχετε τη διάθεση να ταξιδέψετε αρκετά μακριά από την πρωτεύουσα, καταλήγοντας στα Ζαγοροχώρια και σε έναν οικισμό απόλυτα ήσυχα και απομακρυσμένο, όπως τα Άνω Πεδινά, ή απλά θέλετε να ζήσετε μία πιο σύντομη, ξεκούραστη απόδραση σε ένα εμβληματικό χωριό της ορεινής Αρκαδίας, όπως η ιστορική Ανδρίτσαινα. Σε κάθε περίπτωση οι επιλογές στα ελληνικά βουνά μοιάζουν ανεξάντλητες για όσους έχουν βάλει στοίχημα να επισκεφθούν όσο το δυνατόν περισσότερους ορεινούς προορισμούς μπορούν και να γίνουν ένα με τη ιστορία αυτών των ωραίων τόπων που φτάνει πίσω στις απαρχές της δημιουργίας του νέου ελληνικού κράτους.
Αναζωογονητική φύση, μπόλικος πολιτισμός και πολύ καλό τοπικό φαγητό θα γίνουν τα βασικά συστατικά για ένα αξέχαστο διήμερο σε οικισμούς με καρτ-ποσταλική ομορφιά.
Μεγάλο Χωριό
Από τους πιο δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς της Ελλάδας, το Καρπενήσι αποτελεί πάντοτε πόλο έλξης τόσο ανάμεσα στους λάτρεις της περιπέτειας και σε όσους επιθυμούν να δοκιμάσουν τις δυνατότητες τους σε δραστηριότητες όπως το σκι, το snowboard και η πεζοπορία, αλλά και ανάμεσα σε εκείνους που θέλουν απλά να περάσουν λίγες ημέρες απόλυτης χαλάρωσης και ηρεμίας σε έναν από τους ομορφότερους παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας μας.
Μία ανάσα από το θρυλικό Καρπενήσι, λοιπόν, οι επισκέπτες θα βρουν ένα άλλο, πολύ πιο ήσυχο χωριό, που διατηρεί μία ολόδική του ομορφιά και γοητεία. Το Μεγάλο Χωριό, όπως είναι επίσημα το όνομά του, ξεχωρίζει μέσα στο ειδυλλιακό καταπράσινο τοπίο της Ευρυτανίας με τα χαριτωμένα αρχοντικά σπίτια του τα οποία φανερώνουν την οικονομική ανάπτυξη που έζησε ο οικισμός από την απελευθέρωση και μετά.
Θα περπατήσετε σε γραφικά δρομάκια που μοιάζουν λες και έχουν βγει από καρτ ποστάλ, θα σταθείτε μπροστά σε ωραίες πέτρινες βρύσες και θα χαλαρώσετε σε μικρά καφέ που σερβίρουν τέλειο καφέ στη χόβολη και πεντανόστιμα σπιτικά γλυκά.
Σίγουρα αξίζει να περάσετε και από το Λαογραφικό Μουσείου του Μεγάλου Χωριού, καθώς μιλάμε για ένα μέρος με μεγάλη ιστορία η οποία συνδέεται σημαντικά με την Ελληνική Επανάσταση και, φυσικά, από την ανοιχτόκαρδη κεντρική πλατεία με τις παραδοσιακές ταβέρνες και την ωραία θέα για καλό φαγητό και ατελείωτες ώρες ξενοιασιάς και ηρεμίας. Μία ανάσα μακριά επισκεφθείτε και το Μικρό Χωριό, ακόμα έναν ιστορικό τόπο της Ευρυτανίας, στον δρόμο για τον Προυσό, στους πρόποδες του όρους Χελιδόνα.
Ανδρίτσαινα
Είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα ομορφότερα χωριά του νομού Ηλείας. Η ιστορική Ανδρίτσαινα βρίσκεται κτισμένη σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρων, στις πλαγιές του Λυκαίου Όρους, και είναι ένας κουκλίστικος οικισμός γεμάτος λιθόστρωτα, στριφογυριστά δρομάκια και εκπληκτικά πέτρινα αρχοντικά που θα αιχμαλωτίσουν το βλέμμα σας.
Το παρελθόν του χωριού είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Ελληνική Επανάσταση, παίζοντας τον δικό του καθοριστικό ρόλο στον απελευθερωτικό αγώνα. Άλλωστε μόνο τυχαίο δεν είναι πως ο οικισμός έγινε στόχος των στρατευμάτων του Ιμπραήμ το 1826 και κάηκε ολοσχερώς. Από την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους η Ανδρίτσαινα γνώρισε στιγμές δόξας και μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης, μάλιστα στο χωριό λειτούργησε ένα από τα πρώτα γυμνάσια της Ελλάδας, πίσω στο 1890.
Μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το πολύ ενδιαφέρον Λαογραφικό Μουσείο Ανδρίτσαινας, το οποίο περιλαμβάνει μια πολύ μεγάλη συλλογή αντικειμένων και παραδοσιακών συλλογών αλλά και φωτογραφίες του Fred Boissonnas, του Ελβετού φωτογράφου ο οποίος αποτύπωσε την ελληνική αγροτική ζωή των αρχών του 20 αιώνα.
Άλλο αξιοθέατο που αξίζει την προσοχή σας είναι η Νικολοπούλειος Βιβλιοθήκη που φιλοξενεί σημαντικά έγγραφα της επανάστασης άλλα και σπάνια χειρόγραφα ηλικίας εκατοντάδων ετών, ενώ αξίζει σίγουρα να κάνετε μία στάση στην περίφημη Τρανή Βρύση, μια εντυπωσιακή οθωμανική κατασκευή που χτίστηκε το 1724.
Και φυσικά δεν γίνεται να φύγετε από την περιοχή χωρίς μία επίσκεψη στον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, γνωστός και ως «ο Παρθενώνας της Πελοποννήσου», ο οποίος βρίσκεται μέχρι και σήμερα σε μία εκπληκτική τοποθεσία, σε υψόμετρο 1130 μέτρων. Ο ναός απέχει λιγότερο από μισή ώρα από την Ανδρίτσαινα και αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακότερα μνημεία της αρχαιότητας, συνδυάζοντας εκπληκτικά και τους τρεις αρχιτεκτονικούς ρυθμούς, τον ιωνικό, τον δωρικό και τον κορινθιακό. Μέρος της ζωοφόρου του ναού αφαιρέθηκε από το σημείο στις αρχές του 19ου αιώνα και πλέον βρίσκεται, μαζί με το μεγαλύτερο τμήμα της ζωοφόρου του Παρθενώνα, στο Βρετανικό Μουσείο.
Ελληνικό
Ανάμεσα στη Στεμνίτσα και την Καρύταινα, σε υψόμετρο 720 μέτρων, βρίσκεται ένα από τα μικρότερα, πιο ήσυχα και πιο χαριτωμένα χωριά της Ορεινής Αρκαδίας.
Στο Ελληνικό θα περάσετε ένα Σαββατοκύριακο όνειρο τριγυρίζοντας σε μοναχικά πλακόστρωτα δρομάκια, νιώθοντας τη γαλήνη ενός πραγματικά αυθεντικού ορεινού προορισμούς της χώρας μας να τρυπώνει στην καρδιά σας, βοηθώντας σας να αποσυνδεθείτε πλήρως από την πραγματικότητα.
Από τα πιο επιβλητικά κτίρια του χωριού είναι σίγουρα το παλιό σχολείο του 1932 που βρίσκεται πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία, αλλά και ο καθεδρικός ναός του Προφήτη Ηλία που ολοκληρώθηκε τον ίδιο χρόνο ενώ από το 2009 λειτουργεί και Εκκλησιαστικό Μουσείο με ενδιαφέροντα δείγματα εκκλησιαστικής τέχνης, σκεύη, άμφια και αγιογραφίες.
Ειδικά αν είστε λάτρεις της πεζοπορίας το Ελληνικό μπορεί να αποτελέσει την ιδανική αφετηρία, ένα καταπληκτικό ορμητήριο, για χαλαρωτικές πεζοπορίες μέσα στη θαυμάσια φύση της Αρκαδίας. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και την Αρχαία Γόρτυνα, αλλά και τα θεμέλια του ιερού του Ασκληπιού. Στο σημείο σώζονται και ιαματικά λουτρά -τα οποία μπορούσαν να εξυπηρετήσουν ταυτόχρονα 30 ασθενείς- των οποίων ο τρόπος θέρμανσης του νερού είναι πραγματικά υποδειγματικός και «προηγμένης» τεχνολογίας συγκριτικά με τα μεταγενέστερα Ρωμαϊκά λουτρά. Το πέτρινο γεφύρι του Κόκκορη είναι λίγα μέτρα μακριά, ενώ μία ανάσα από τον αρχαιολογικό χώρο θα συναντήσετε και το πέτρινο εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα.
Άνω Πεδινά
Σε υψόμετρο 960 μέτρων, πάνω από ένα μικρό οροπέδιο, βρίσκεται ένας μικροσκοπικός οικισμός του Κεντρικού Ζαγορίου, στη νοτιοδυτική πλευρά του όρους Τύμφη.
Τα περισσότερα κτίρια στα όμορφα, γραφικά Άνω Πεδινά είναι κατασκευασμένα με την ίδια υπόλευκη πέτρα με τα κτίσματα που θα συναντήσετε στο κοντινό Δίλοφο, δημιουργώντας ένα πραγματικά ειδυλλιακό σκηνικό που μοιάζει βγαλμένο από σκηνικό ταινίας.
Το μικρό χωριό είναι γεμάτο χαριτωμένους παραδοσιακούς ξενώνες και εστιατόρια στα οποία αξίζει να κάνετε, έτσι κι αλλιώς, μία στάση, ενώ το πιο χαρακτηριστικό αξιοθέατο του οικισμού είναι σίγουρα η Μονή Ευαγγελίστριας, χτισμένη σε φρουριακή μορφή, η οποία στέκει περήφανα από το 1793 στην είσοδο του οικισμού.
Αν αγαπάτε την ηρεμία και θέλετε να αποφύγετε την κοσμοσυρροή των πιο προβεβλημένων χωριών του Ζαγορίου, τότε τα Άνω Πεδινά θα γίνουν ιδανικό καταφύγιο για μία αξέχαστη εξερεύνηση σε όλη τη γύρω περιοχή.
Στεμνίτσα
Στεμνίτσα στα σλάβικα θα πει «τόπος σκιερός και δασώδης». Και πραγματικά δεν θα μπορούσε να υπάρχει πιο ακριβής χαρακτηρισμός για ένα μέρος σαν κι αυτό, ένα καταπράσινο ατμοσφαιρικό χωριό το οποίο περιβάλλεται από ακακίες, πλατάνια, καρυδιές, καστανιές, κερασιές και έλατα, για να περιγράψει αυτόν τον θαυμάσιο οικισμό της ορεινής Αρκαδίας.
Πετρόχτιστα λιτά, «αυστηρά» αρχοντικά, καλντερίμια, κεφαλόβρυσα και, βέβαια, η πολύ όμορφη κεντρική πλατεία του χωριού, γεμάτη καφενεία και ταβέρνες, σημείο αναφοράς στον οικισμό και χωρίς αμφιβολία στο μέρος όπου θα αρχίσουν και θα τελειώσουν οι μέρες και τα βράδια σας στην γραφική Στεμνίτσα.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στον οικισμό λειτουργεί σχολή αργυροχρυσοχοΐας, ενώ θα βρείτε πολλά εργαστήρια και καταστήματα με εκπληκτικά χειροποίητα κοσμήματα, ένα μοναδικό και εκλεκτό σουβενίρ για να πάρετε μαζί σας φεύγοντας για εσάς και τους αγαπημένους σας.
Θα δείτε τη θρυλική Μάνα του Νερού, που είναι στην ουσία η πηγή που υδροδοτεί το χωριό, αλλά και τα περίφημα Παλαμηδέικα, μία από τις πιο ωραίες γειτονιές της Αρκαδίας. Στο Λαογραφικό Μουσείο θα δείτε από κοντά παραδοσιακές φορεσιές του τόπου, εικόνες, καθημερινά σκεύη και πολύτιμα εκκλησιαστικά είδη.
Για την ωραιότερη θέα που μπορεί να απολαύσει κανείς στη Στεμνίτσα ακολουθήστε το καλντερίμι που ξεκινά από την πλατεία του χωριού και προχωρήστε μέχρι τη θέση «Κάστρο» όπου παλιότερα υπήρχε μεσαιωνικό κάστρο, εκεί βρίσκεται και η Παναγιά η Μπαφέρω του 12ου αιώνα. Μία άλλη όμορφη μικρή βόλτα είναι αυτή μέχρι τη μονή Ζωοδόχου Πηγής με θέα στο χωριό, ενώ για μια πιο απαιτητική πεζοπορία πάρτε το τμήμα του Menalon Trail που οδηγεί στη Δημητσάνα μέσα από το φαράγγι του Λούσιου. Εάν είστε πιο έμπειροι και με κατάλληλο πάντα εξοπλισμό φτάστε μέχρι την Αρχαία Γόρτυνα στις όχθες του Λούσιου, μια από τις πιο σημαντικές αρκαδικές πόλεις που έφτασε στην ακμή της τον 4ο αιώνα π.Χ., ενώ τα πρώτα ευρήματα χρονολογούνται στην υστεροελλαδική και γεωμετρική περίοδο.