Ένα μοναδικό ταξίδι στην Πιερία, στην πλούσια ιστορία της, στα αξιοθέατά της και στο φημισμένο Φεστιβάλ Ολύμπου
Έχει τύχει πολλές φορές να βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη και ο καιρός να είσαι τόσο καθαρός, όπου πίνοντας καφέ στην οδό Νίκης να διακρίνεται ο χιονισμένος Όλυμπος. Έχει τύχει επίσης πολλές φορές να είμαι στο αεροπλάνο και να διακρίνω από την άνωθεν οπτική του, το επιβλητικό βουνό, με την υψηλότερη κορυφή της Ελλάδας. Περνώντας με το αυτοκίνητο από την εθνική οδό που συνδέει την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη, δεν υπάρχει περίπτωση να μην ρίξω κλεφτές ματιές στο βουνό, που καθόρισε σε μεγάλο βαθμό τα πρώτα μας σχολικά χρόνια, όταν ακόμη δυσκολευόμασταν να ξεχωρίσουμε τον μύθο από την πραγματικότητα.
Πριν λίγες ημέρες, βρέθηκα κοντά του, αλλά από μία άλλη οπτική αυτή την φορά. Είμαι καθισμένος στην καρέκλα του lift στο χιονοδρομικό κέντρο του Ελατοχωρίου που βρίσκεται στην βορειοανατολική πλευρά, στα Πιέρια Όρη.
Ξεκινώντας από τη βάση του χιονοδρομικού, το οποίο βρίσκεται στα 1410 μέτρα, θα φθάσω στα 1700. Από εκείνο το σημείο, θα δω απέναντι την ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας, τον Μύτικα, στα 2918 μέτρα, και δίπλα του ακριβώς το Στεφάνι, τη δεύτερη μεγαλύτερη κορυφή της χώρας. Το χιόνι δεν είναι αρκετό και οι πίστες παραμένουν κλειστές. Μπορείς να κάνεις τη βόλτα, να περπατήσεις πάνω στο χιόνι, να παίξεις χιονοπόλεμο, να απολαύσεις τις καταπράσινες πλαγιές. Μπορείς να περάσεις από το σαλέ και να αφήσεις το χρόνο να περάσει ρίχνοντας παλμούς. Όπως και να είναι, ένα όμορφο μέρος έχει πάντα κάτι να σου δώσει.
Σε αυτό το ταξίδι, έχω αποφασίσει να κινηθώ μεν με άξονα τον Όλυμπο αλλά να διατηρήσω μία γεωγραφική απόσταση από αυτόν. Μπορεί λοιπόν αυτό το «βουνό των βουνών» να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των τουριστών, ωστόσο η Πιερία έχει πολλά ακόμη καλά κρυμμένα μυστικά.
Ίσως, βέβαια, να μην είναι και τόσο μυστικά, αλλά καθώς βρίσκονται δίπλα σε έναν αληθινό σταρ δεν βρίσκουν τον χώρο να αναδειχθούν και να αποσπάσουν τη δημοσιότητα και τη δημοφιλία που τους αρμόζει. Εδώ είναι που η Πιερία απλώνεται σαν ένας ανεξάντλητος θησαυρός πολιτισμού και φυσικής ομορφιάς. Σε αυτό το ταξίδι, βυθιστήκαμε στον πλούτο της περιοχής ανακαλύπτοντας κρυμμένους θησαυρούς σε κάθε στροφή, σε κάθε χωριό. Συναντήσαμε ανθρώπους σπουδαίους που αγαπάνε αυτό που κάνουν, γεμάτους πείσμα και επιμονή, δοκιμάσαμε μοναδικές γεύσεις με άξονα τα τοπικά προϊόντα και τις συνταγές του τόπου.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα σας παρουσιάσουμε μερικές στάσεις που εκτιμάμε ότι θα είχε ενδιαφέρον να βάλετε στη λίστα σας, όταν βρεθείτε στην περιοχή. Ακόμη και αν αυτή η επίσκεψη γίνει με αφορμή τον ίδιο τον Όλυμπο. Κάποια στιγμή θα κατεβείτε.
Στο ναυτικό μουσείο του Λιτοχώρου
Το Λιτόχωρο μπορεί να βρίσκεται στις πλαγιές του Ολύμπου, ωστόσο διαθέτει ναυτικό μουσείο, καθώς υπάρχει μεγάλη ναυτική παράδοση. Αυτή η παράδοση, εξάλλου, αντικατοπτρίζεται στα εκθέματα του μουσείου, τα οποία αποτελούν δωρεές των οικογενειών που σχετίζονταν με τη θάλασσα. Η ίδρυση του μουσείου ξεκίνησε το 1995 από την Ένωση Συνταξιούχων Ναυτικών Λιτοχώρου και τελικά πραγματοποιήθηκε το 2004, ως ένα μη κερδοσκοπικό Σωματείο. Αποτελεί προορισμό για την παρουσίαση των ναυτικών παραδόσεων του τόπου, διαθέτοντας περίπου 1.000 αντικείμενα, ανάμεσα στα οποία, μηχανές, όργανα ναυσιπλοΐας, όπλα, μακέτες, αρχειακό υλικό, ενδυμασίες και υφασμάτινα είδη. Εκτός από τις μόνιμες συλλογές, το μουσείο περιλαμβάνει και μια πινακοθήκη με έργα που απεικονίζουν κυρίως Λιτοχωρίτικα σκαριά, ενισχύοντας την ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής.
Διεύθυνση: Αγίου Νικολάου 15, Λιτόχωρο, Τηλ.: 6944786519
Aρχαιολογικός χώρος της Πύδνας
Ο ένας -και προφανώς- ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο κάποιος θα επιδιώξει να επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Πύδνας είναι το ενδιαφέρον του για την ιστορία. Ωστόσο, μαζί με το αυτό θα έχει την ευκαιρία να βρεθεί σε ένα σημείο ακριβώς δίπλα στη θάλασσα της Πιερίας δίπλα στον οικισμό της Αλυκής και νότια του Μακρυγιάλου. Περνώντας στα αρχαιολογικά και την ιστορία, η αρχαία πόλη της Πύδνας, γνωστή και ως Κύδνα, κατοικήθηκε από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, αναπτύχθηκε στην πρώιμη εποχή του σιδήρου και έζησε ακμή κατά την Αρχαϊκή Εποχή. Αντιμετώπισε πολιορκίες και επεκτάσεις, ειδικά κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο.
Στη Ρωμαϊκή Περίοδο, η πόλη γνώρισε παρακμή αλλά διατήρησε σημασία μέχρι και τα παλαιοχριστιανικά χρόνια. Κατά τον 6ο αιώνα π.Χ., η Πύδνα και η γειτονική Μεθώνη άρχισαν να κόβουν νομίσματα, δείγμα οικονομικής ανεξαρτησίας. Προσωρινά υπό αθηναϊκή κατοχή, η πόλη ανακτά την ανεξαρτησία της μετά τον θάνατο του Αρχέλαου της Μακεδονίας. Η Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, βρήκε εδώ καταφύγιο μέχρι και το θάνατό της το 316 π.Χ. Το 168 π.Χ., η Πύδνα ήταν σκηνικό της αποφασιστικής μάχης μεταξύ Μακεδονίας και Ρώμης, με την ήττα του Περσέα και την ενσωμάτωση των μακεδονικών εδαφών στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Σήμερα, η Πύδνα, γνωστή ως Παλαιά Πύδνα ή Παλαιοκίτρος, και το λιμάνι της κοντά στο ακρωτήριο Αθερίδα, παραμένουν ισχυρές αποδείξεις ενός πλούσιου ιστορικού παρελθόντος.
Olympus Wines
Τρεις γνωστές οινοποιητικές επιχειρήσεις της περιοχής, το Κούρτης, το Παπαγιαννούλης και το Mythical Mountain, ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν στο Λιτόχωρο, ένα χώρο διαφορετικό για τα δεδομένα του οικισμού. Πρόκειται για έναν όμορφο και φιλόξενο χώρο όπου οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν περισσότερες από 20 ετικέτες κρασιών από τα τρία αυτά οινοποιεία. Το στοιχείο που κάνει αυτόν τον χώρο να ξεχωρίζει είναι η δυνατότητα που προσφέρει στους επισκέπτες να συνοδεύσουν τη γευσιγνωσία κρασιών με εκλεκτά τυριά και αλλαντικά από την ευρύτερη περιοχή. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται μια πλήρης γαστρονομική εμπειρία για τους λάτρεις του κρασιού και της καλής κουζίνας. Το εγχείρημα αυτό αποτελεί μια πρωτοβουλία τριών οινοποιών που θέλησαν να προσφέρουν κάτι μοναδικό στους επισκέπτες του Λιτόχωρου και της ευρύτερης περιοχής. Ο φιλόξενος και όμορφα διαμορφωμένος χώρος υπόσχεται μια αξέχαστη γευστική απόλαυση σε ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάδειξη των άριστων κρασιών της περιοχής. Στην πίσω αίθουσα του χώρου, φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις.
Διεύθυνση: 28ης Οκτωβρίου, Λιτόχωρο, 2352 021010, www.olympuswines.gr
Επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου
Ήταν η πρώτη φορά που θα επισκεπτόμουν μία μουσειακή αποθήκη. Όχι μουσείο! Όταν το είδα στο πρόγραμμα απόρησα και ήθελα να δω τι είναι αυτό που το διαφοροποιεί από το μουσείο. Φθάσαμε στον Μακρύγιαλο, μετά την επίσκεψη στην Αρχαία Πύδνα και η αλήθεια είναι ότι είχα ήδη μπει στη διαδικασία να σκεφτώ και να ακούσω σχετικά με την ιστορία του τόπου. Μπαίνοντας στο χώρο, η υπεύθυνη αρχαιολόγος, η κα Αθηνά Αθανασιάδου, μου έδωσε κάποιες γενικές πληροφορίες για την ιστορία της περιοχής ενώ μας ενημέρωσε για τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της αποθήκης. «Δεχόμαστε πολλούς επισκέπτες μαθητές όπου στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών τους εκδρομών ενημερώνονται για την ιστορικότητα της περιοχής και στη συνέχεια συμμετέχουν σε μία διαδικασία δημιουργίας με πλαστελίνη, ή χρώματα, ή άλλα υλικά, ενός αντικειμένου όπως το φαντάζονται από το παρελθόν».
Η αποθήκη είναι γεμάτη με αρχαιολογικούς θησαυρούς από το εκπληκτικό αρχαιολογικό απόθεμα που αποκαλύπτει την πλούσια ιστορία του τόπου. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν εμπορικούς αμφορείς από τις σημαντικές αρχαίες πόλεις της Πύδνας και της Μεθώνης. Αυτά τα αγγεία αποτελούν ζωντανή απόδειξη των εμπορικών δραστηριοτήτων που λάμβαναν χώρα στην περιοχή εδώ και αιώνες. Εκτός από τους αμφορείς, η έκθεση περιλαμβάνει επίσης μια εντυπωσιακή συλλογή αγγείων που χρονολογούνται από την Εποχή του Σιδήρου έως και τους Ελληνιστικούς Χρόνους. Αυτά τα αντικείμενα προσφέρουν μια γλαφυρή ματιά στην καθημερινή ζωή και τον πολιτισμό των αρχαίων κατοίκων.
Ένα ιδιαίτερο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του μουσείου είναι ο χώρος στο ισόγειο όπου οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν από κοντά τις διαδικασίες συντήρησης, αποθήκευσης και έκθεσης των ευρημάτων. Αυτή η μοναδική ευκαιρία προσφέρει μια συναρπαστική ματιά στον κόσμο της αρχαιολογίας.
Τηλ: 23530 41593
Λαογραφικό Μουσείο Κολινδρού
Σε ένα αρχοντικό του 19ου αι. στον Κολινδρό, φιλοξενείται το Λαογραφικό Μουσείο. Το ιστορικό αυτό κτίριο είναι μία διώροφη πλινθόκτιστη οικία μακεδονικής αρχιτεκτονικής. Αφήνοντας πίσω την πλατεία, φθάνω στο μουσείο, το οποίο αποτελεί μία χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στην ζωή στα τέλη του 19ου αιώνα. Στους δύο ορόφους του, που επικοινωνούν με εσωτερική σκάλα, το μουσείο προσφέρει μια πιστή αναπαράσταση ενός παραδοσιακού σπιτιού. Έπιπλα της εποχής, αρχειακό φωτογραφικό υλικό στους τοίχους και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι όπως η κουζίνα, η τραπεζαρία, το σαλόνι και η κρεβατοκάμαρα μεταφέρουν τους επισκέπτες σε άλλες εποχές. Όμως, το μουσείο δεν περιορίζεται μόνο στην αναβίωση του παρελθόντος. Προσφέρει μια ολοκληρωμένη ματιά στην ιστορία, τον πολιτισμό και την καθημερινή ζωή της Πιερίας. Από χειρόγραφα βιβλία και ενθυμήματα παιδείας μέχρι ένα ολόκληρο εργαστήριο υφαντουργίας και αναπαραστάσεις παραδοσιακών επαγγελμάτων, όπως του γεωργού, του κτίστη και του πεταλωτή, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σχετικά με τις παραδόσεις της περιοχής.
Το Φεστιβάλ Ολύμπου: Η Καρδιά του Πολιτισμού στη Βόρεια Ελλάδα
Ξεκινώντας ως μια μικρή γιορτή των Μουσών το 1972, το Φεστιβάλ Ολύμπου έχει μεταμορφωθεί σε έναν θεσμό υψηλού πολιτισμού με παγκόσμια εμβέλεια. Χιλιάδες λάτρεις των τεχνών φθάνουν εδώ κάθε καλοκαίρι για να απολαύσουν τις αισθητικά άρτιες και πληρέστατες πολιτιστικές προτάσεις του. Με μια ιστορία γεμάτη αξέχαστες στιγμές και συνεργασίες με κορυφαίους Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, το Φεστιβάλ έχει αναδειχθεί σε κοιτίδα πολιτισμού για ολόκληρη την περιοχή. Δημιουργοί αφοσιωμένοι στην τέχνη τους, μεγάλοι πρωταγωνιστές του θεάτρου και εμβληματικά καλλιτεχνικά σχήματα έχουν τιμήσει το Φεστιβάλ με την παρουσία τους. Κάθε νέα σεζόν, το Φεστιβάλ προσκαλεί το κοινό σε μικρές αποδράσεις από την καθημερινότητα στις μαγευτικές τοποθεσίες της Πιερίας.
Από το επιβλητικό Κάστρο του Πλαταμώνα με θέα τον Θερμαϊκό μέχρι τους αρχαιολογικούς χώρους του Δίου, των Λειβήθρων και της Πύδνας, οι συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις μεταμορφώνουν τις νύχτες σε ονειρεμένα ταξίδια κάτω από τον έναστρο ουρανό. Θεωρείται ως κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός με πανελλήνια εμβέλεια και διεθνή προοπτική. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται σε τοποθεσίες μεγάλης ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας, όπως το Αρχαίο Θέατρο Δίου και ο Βυζαντινός Ναός της Παναγίας στην Κονταριώτισσα. Συντελώντας στην ανάπτυξη της πολιτιστικής και οικονομικής ζωής του νομού, έχει φιλοξενήσει κορυφαίους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες διεθνούς φήμης, όπως η Milva, η Νάνα Μούσχουρη, ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς, και η Σεζάρια Εβόρα.
Παράλληλα, έχει παρουσιάσει εκδηλώσεις εικαστικών τεχνών και θεατρικές παραστάσεις από καταξιωμένα σχήματα. Από το 2010, το Φεστιβάλ έχει καθιερώσει τον θεσμό της «τιμώμενης χώρας», συνεργαζόμενο με τα μεγαλύτερα πολιτιστικά κέντρα και μουσεία ανά τον κόσμο, όπως το Μουσείο του Λούβρου και το Ίδρυμα Σαλβαντόρ Νταλί. Με επικεφαλής τον «Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου» και τη συμμετοχή ανθρώπων των γραμμάτων, της τέχνης και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το Φεστιβάλ παραμένει αφοσιωμένο στην αποστολή του να μεταλαμπαδεύει τη δύναμη του πολιτισμού σε κάθε γωνιά της Βόρειας Ελλάδας. Πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα του ερχόμενου καλοκαιριού.
Το Πέρασμα του Αποστόλου Παύλου: Ένα Ταξίδι στις Ρίζες της Πίστης και της Ιστορίας
Στην καρδιά της Ελλάδας, ένας προσκυνηματικός διάδρομος που συνδυάζει την πνευματικότητα με την ιστορική κληρονομιά. Το Πέρασμα του Αποστόλου Παύλου αποτελεί έναν μοναδικό προορισμό για όσους επιθυμούν να βυθιστούν στις ρίζες της χριστιανικής πίστης και να εξερευνήσουν τα αρχαιολογικά θαύματα της περιοχής. Η πρώτη στάση μας είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Πύδνας, γνωστός και ως Κίτρος. Εδώ, οι ανακαλύψεις της δυτικής πύλης του κάστρου, τα θεμέλια πανδοχείου, λουτρού και βασιλικών, καθώς και η πλούσια γλυπτική διακόσμηση, αναβιώνουν την αρχαία αυτή πόλη αποκαλύπτοντας την ιστορική και θρησκευτική της σημασία. Ετοιμαστείτε να ακολουθήσετε τα βήματα του Αποστόλου Παύλου και να βιώσετε ένα ταξίδι που θα αγγίξει την ψυχή σας ενώ παράλληλα θα εξερευνήσετε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά αρχαιολογικά και θρησκευτικά μνημεία της Ελλάδας.