Ένα μοναδικό θέαμα που συγκεντρώνει επισκέπτες κάθε άνοιξη
Κάθε άνοιξη ο κάμπος της Ημαθίας μετατρέπεται σε ένα εντυπωσιακό χαλί από ροζ και πράσινο χρώμα λόγω των φημισμένων ροδακινιών της που απλώνονται στην πεδιάδα. Τα ανθισμένα δέντρα εκτείνονται σε 170.000 στρέμματα και μεταμορφώνουν την περιοχή της Ημαθίας σε έναν ροζ τόπο θαυμάτων. Το εντυπωσιακό θέαμα έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να προσελκύσει και επισκέπτες, χάρη στις δραστηριότητες του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας.
Ο όμιλος ξεκίνησε το 2017 την πρωτοβουλία και κατάφερε να δημιουργήσει ένα νέο είδος τουρισμού. Τον «Τουρισμό της θέασης των Λουλουδιών» -Flower Tourism.
Έλληνες, κυρίως από κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, αλλά και ξένοι επισκέπτες, δραπετεύουν από την καθημερινότητά τους για να γίνουν και αυτοί έστω για λίγο, μέρος αυτού του ροζ πίνακα.
Κάθε χρόνο χρόνο διοργανώνονται εκδηλώσεις όπως πεζοπορία και ποδηλατάδα στις ανθισμένες ροδακινιές, ακόμα και διαγωνισμός ποίησης Haikou. Το Haikou επιλέχτηκε για να τιμηθεί με αυτόν τον τρόπο και η ιαπωνική προέλευση της συγκεκριμένης δραστηριότητας καθώς η θέαση και η φωτογράφιση των ανθισμένων κερασιών είναι μια σημαντική δραστηριότητα και σημείο αναφοράς στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.
Το ελληνικό «χανάμι», όπως λέγεται η ιαπωνική παρατήρηση των ανθέων, εξελίσσεται σε ένα υπέροχο και εύφορο τοπίο γνωστό για αυτή του την ιδιότητα από την Αρχαιότητα. Ο Ηρόδοτος αναφέρει πως στον κάμπο της Ημαθίας και στους πρόποδες του Βερμίου βρίσκονταν οι «Κήποι του Μίδα».
Σημειωτέον ότι την εποχή που έζησε και έγραψε «ο Πατέρας της Ιστορίας», οι ροδακινιές δεν είχαν εμφανιστεί ακόμα στην Ελλάδα. Η καλλιέργειά τους ξεκίνησε γύρω στο 300 π.Χ. και σύμφωνα με την παράδοση, αιτία ήταν η εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Περσία. Αν και αυτό δεν έχει αποδειχθεί, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η ροδακινιά έφθασε στη χώρα μας μέσω Περσίας, ενώ το δέντρο έχει αρχικά κινέζικη καταγωγή.
Σήμερα, τα ροδάκινα αποτελούν από τα δυνατά εξαγωγικά χαρτιά του ελληνικού αγροτικού τομέα καθώς σε μορφή κονσέρβας και κομπόστας φθάνουν στα πέρατα του κόσμου. Φυσικά, οι Έλληνες τα γευόμαστε κυρίως στη νωπή και πεντανόστιμη μορφή τους. Συγκρίσιμη με αυτή τη νοστιμιά είναι και η όμορφη εικόνα των ανθέων της ροδακινιάς πριν μετατραπούν σε καρπό. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι τα ανθισμένα δέντρα έχουν απεικονιστεί και σε πίνακα του Βαν Γκονγκ, ο οποίος θέλησε με αυτό τον τρόπο να αποτίνει φόρο τιμής στις επιρροές του από την ιαπωνική χαρακτική τέχνη.
Πριν λίγα χρόνια, οι ροδακινιές της Ημαθίας είχαν τη δική τους «παγκόσμια» στιγμή καθώς προβλήθηκαν στη σειρά ντοκιμαντέρ του National Geographic «Η Ευρώπη από Ψηλά». Ο αφηγητής σχολίασε ότι ο τεράστιος ανθισμένος κάμπος της Ημαθίας: «είναι από τα καλύτερα διατηρημένα μυστικά του κόσμου».
Τέτοιες στιγμές, όπως και οι προσπάθειες του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας έχουν καταφέρει να γίνει η -σύντομη πάντως- περίοδος ανθοφορίας της ροδακινιάς πόλος έλξης επισκεπτών.
Η «Ροζ γιορτή της πόλης της Βέροιας» ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου και κρατησε για περίπου ένα μήνα. Ο καθιερωμένος φωτογραφικός διαγωνισμός με θέμα τις ανθισμένες ροδακινιές ξεκίνησε με την εμφάνιση των πρώτων μπουμπουκιών. Μετά από τόσα χρόνια, οι καλλιεργητές δεν ξαφνιάζονται πια με την εμφάνιση των φωτογράφων στα χωράφια.
Ήταν μόνο μία από τις εκδηλώσεις που περιλάμβανε και ποδηλατάδα και περιπάτους ανάμεσα στις ροδακινιές, αγώνες ορεινής ποδηλασίας, αερόστατα αλλά και πάρτι με πρωταγωνιστές τα ροζ άνθη και το ξινόμαυρο κρασί της περιοχής.
Το βέβαιο είναι πως την επόμενη χρονιά αξίζει να ταξιδέψετε τον Μάρτιο στην Ημαθία. Το ελληνικό χανάμι και το θέαμα των ανθισμένων ροδακινιών στους πρόποδες του Βερμίου είναι κάτι που δεν το ξεχνά όποιος το δει από κοντά.
Το ροδάκινο στην Ελλάδα
Η ελληνική παραγωγή ροδάκινου είναι από 200.000 τόνους έως 600.000 τόνους ετησίως.
Η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής παραγωγής προέρχεται από τον κάμπο της Ημαθίας. Άλλωστε το ροδάκινο Νάουσας είναι προϊόν ΠΟΠ.
Η μεγάλη αυξομείωση έχει να κάνει με τον σημαντικό επηρεασμό της συγκεκριμένης καλλιέργειας από τις κλιματολογικές συνθήκες.
Η Ελλάδα είναι πρώτος παγκόσμιος εξαγωγέας ροδάκινου σε μορφή κομπόστας.
Το δέντρο της ροδακινιάς ζει κατά μέσο όρο 30 χρόνια.
Αποδίδει καρπούς μετά τον τρίτο χρόνιο φύτευσης του, ενώ ένας ανοιξιάτικος παγετός μπορεί να καταστρέψει τα ευαίσθητα στο κρύο άνθη.