Εξερευνώντας το μαγευτικό Φαράγγι της Νέδας στην Πελοπόννησο

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟ, Οι Καταρράκτες της Νέδας/Photo: Κωστής Αγγελόπουλος

52

Ταξίδι στο Φαράγγι της Νέδας για να ζήσετε μοναδικές στιγμές στους εντυπωσιακούς καταρράκτες της

Αποτελεί ένα από τα highlight της περιοχής. Οι καταρράκτες της Νέδας γίνονται σημείο συνάντησης για επισκέπτες της περιοχής που θα αφήσουν για μία ημέρα τις πανέμορφες παραλίες του Κυπαρισσιακού Κόλπου και θα ανέβουν να απολαύσουν ένα σύντομο μπάνιο στα δροσερά νερά του ποταμού.

Η πορεία για να ζήσετε την εμπειρία στους καταρράκτες της Νέδας είναι μοναδική: θα δείτε τα πανέμορφα γύρω χωριά, ενώ θα χρειαστεί να περπατήσετε σε ένα μέτριας δυσκολίας μονοπάτι μέχρι να φθάσετε εκεί που το νερό δημιουργεί δύο φυσικές πισίνες. Μία μικρότερη και μία μεγαλύτερη.

Οι δύο επιλογές προσέγγισης

Υπάρχουν δύο δρόμοι από τους οποίους μπορεί κανείς να προσεγγίσει το φαράγγι. Εμείς επιλέξαμε να ακολουθήσουμε μία κυκλική διαδρομή, όπου φεύγοντας από τη Ζαχάρω, κινηθήκαμε προς την Κυπαρισσία και στρίψαμε αριστερά προς τη Νέα Φιγαλεία. Κάναμε μία σύντομη στάση στον οικισμό και ακολουθήσαμε το δρόμο προς Φιγαλεία. Υπάρχει μία επιλογή να αφήσει κανείς εδώ το αυτοκίνητό του και να κατέβει το μονοπάτι μέχρι τους καταρράκτες. Εδώ, θα δούμε την αρχαία κρήνη, η οποία εντοπίστηκε το 1927, από τον Α. Ορλάνδο, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κατασκευάστηκε στο τέλος του 4ου με αρχές του 3ου αι. π.Χ. Η πρόσοψή της είναι ναόσχημη και διέθετε 4 κίονες. Καθίσαμε για λίγο στον αιωνόβιο πλάτανο και συνεχίσαμε με κατεύθυνση τους καταρράκτες.

Από τα Πλατάνια

Δεν επιλέξαμε να κατέβουμε από εδώ αλλά συνεχίσαμε, περάσαμε τη γέφυρα Νέδα, η οποία αποτελεί και το σημείο που αφήσαμε πίσω τον νομό Ηλείας και μπήκαμε στη Μεσσηνία. Από το χωριό Πλατάνια που είναι και το πρώτο που θα συναντήσει κανείς στη Μεσσηνία, κατεβήκαμε προς το ποτάμι.

Είναι μια διαδρομή με πολύ όμορφες οπτικές ενώ στο βάθος φαίνεται και η θάλασσα. Μετά από σχεδόν 15 λεπτά, σε έναν δρόμο που τον βελτιώνουν συνεχώς, φτάσαμε στο parking. Αφήσαμε το αυτοκίνητο και χρειαστήκαμε σχεδόν 15 λεπτά για να προσεγγίσουμε τους καταρράκτες. Το μονοπάτι είναι μέτριας δυσκολίας, καθώς έχει αρκετές αυξομειώσεις υψομέτρου, ωστόσο, αν κάποιος έχει μέτρια φυσική κατάσταση, μπορεί να το καταφέρει με ευκολία.

Στους καταρράκτες

Φθάνοντας θα συναντήσουμε τον πρώτο, τον μικρό καταρράκτη και αφού περάσουμε από μία ξύλινη γέφυρα, θα συνεχίσουμε λίγο ακόμη για τον μεγάλο. Εκεί, συναντήσαμε δεκάδες παιδιά από τη Γερμανία που είχαν επισκεφθεί την περιοχή, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής. Κάποιοι κάθονται στα βράχια και διαβάζουν βιβλίο, άλλοι κολυμπούν στα παγωμένα νερά του ποταμού, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που ζωγραφίζουν.

Το εντυπωσιακό φαράγγι των 32 χιλιομέτρων

Η Νέδα, μέχρι να εκβάλει στον Κυπαρισσιακό, ανάμεσα στην Ελαία και το Γιαννιτσοχώρι, διασχίζει ένα εντυπωσιακό φαράγγι μήκους 32 χιλιομέτρων. Το εκπληκτικό αυτό φαράγγι με τα στενά περάσματα, τους καταρράκτες και τις μικρές φυσικές λίμνες, προσφέρει μια μοναδική εμπειρία για τους επισκέπτες που αποφασίζουν να το διασχίσουν πεζοπορώντας μέσα από τα ορμητικά νερά του ποταμού. Αυτή η περιπετειώδης διαδρομή, ανάλογα την περίοδο, μπορεί να απαιτήσει κολύμπι σε παγωμένα νερά, διάσχιση στενών περασμάτων και ακόμη και κολύμπι μέσα από μια σκοτεινή φυσική σπηλιά. Σε κάθε περίπτωση, ο επισκέπτης πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, ενώ καλό είναι να υπάρχει καθοδήγηση έμπειρων συνοδών, οι οποίοι γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες του ποταμού, και μπορούν να κρίνουν τον βαθμό επικινδυνότητας.

Παράλληλα, είναι σημαντικό όσοι επισκέπτονται αυτόν τον ανέγγιχτο φυσικό παράδεισο να επιδεικνύουν σεβασμό στο περιβάλλον και να αποφεύγουν φαγητό και ποτό σε μη κατάλληλους χώρους. Η Νέδα προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να συναντήσουμε την άγρια ομορφιά της φύσης στην πιο αληθινή της μορφή και ως τέτοια οφείλουμε να την προστατεύσουμε.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!