Νυμφαίο: Ένας αναπάντεχος καλοκαιρινός προορισμός

Νυμφαίο/Photo: Shutterstock, ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΤΡΟΥΔΗ

80

Καλοκαιρινές εμπειρίες στο αγαπητό ορεινό χωριό της Δυτικής Μακεδονίας.

Ιδανικός προορισμός για ταξιδευτές που τους αρέσει η πεζοπορία, η φύση και τα ιστορικά μνημεία, το Νυμφαίο είναι το αγαπητό ορεινό χωριό της Φλώρινας στα 1350 μέτρα υψόμετρο που, αν και συνυφασμένο με τον άγριο βορειοελλαδίτικο χειμώνα, είναι μια φανταστική καλοκαιρινή απόδραση που προσφέρει ανεπανάληπτες εμπειρίες στην καταπράσινη άγρια φύση.

Όντας προστατευόμενος οικισμός της UNESCO στο Τop 10 των ομορφότερων χωριών της Ευρώπης, το ορεινό χωριό της Δυτικής Μακεδονίας με τα γραφικά καλντερίμια, την επιβλητική Νίκειο Σχολή και το μισογκρεμισμένο στρατηγείο του Παύλου Μελά θεωρείται επάξια ένας από τους πιο must-go χειμερινούς προορισμούς που ξεχωρίζει χάρη στην παραδοσιακή μακεδονίτικη φιλοξενία του και στην βαριά πέτρινη αισθητική που θυμίζει Ήπειρο και βαρυχειμωνιά. Πρώτο σήμα κατατεθέν στο αρχοντικό βλαχοχώρι η μεγάλη Νίκειος Σχολή, σημαντικό σχολείο της περιοχής και δωρεά του μεγάλου καπνεμπόρου Ζαν Νίκου το 1928, ενώ εξίσου σημαντικό είναι και το πλήρως ανακαινισμένο Σπίτι των Χρυσικών της Νέβεσκας που λειτουργεί σαν Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας.

Ωστόσο, για τους μυημένους στην ηρεμία της άγριας φύσης, το Νυμφαίο δεν είναι παρά μια συμφέρουσα και πολλά υποσχόμενη εναλλακτική μακριά από την πολυκοσμία της παραλίας. Εδώ, θα απολαύσετε την αξία της άγριας φύσης και θα γίνετε ένα με αυτήν. Μην ξεχνάτε ότι στο Νυμφαίο έχει την έδρα του το Καταφύγιο Αρκούδας του Αρκτούρου, έναν προορισμό με πραγματικό ενδιαφέρον για τον επισκέπτη.

Αν πάλι έχετε όρεξη για περισσότερη εξερεύνηση, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε την κοντινή Αγραπιδιά, μόλις σε απόσταση δέκα λεπτών από το Νυμφαίο, και να δείτε το μικρότερο σε μέγεθος, αλλά εξίσου εντυπωσιακό καταφύγιο λύκου και λίγκας. Εννοείται ότι αν έχετε την τύχη με το μέρος σας, θα μπορέσετε να δείτε στιγμιαία τους σχεδόν εξαφανισμένους στην Ελλάδα λίγκες που θα σας τρομάξουν με τις εκκωφαντικές κραυγές τους.

Βέβαια, εξίσου συναρπαστική είναι και η βόλτα με άλογα μέσα στο δάσος όπου υπό το φως του καλοκαιρινού ηλιοβασιλέματος, θα έχετε τη δυνατότητα να τεστάρετε τις αντοχές σας στην ιππασία και να πάρετε μία ευχάριστη γεύση του προβιομηχανικού τρόπου ζωής. Φυσικά, καθόλου δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, αν δεν έχετε καμία προηγούμενη εμπειρία με την ιππασία, καθώς κατά τη διάρκεια της βόλτας, θα έχετε την συνοδεία ειδικού που θα σας καθοδηγεί ακριβώς στο τι πρέπει να κάνετε και πώς να φερθείτε στο άλογό σας.

Το σίγουρο είναι ότι μία διαδρομή με άλογα μέσα στο πυκνό δάσος οξιάς είναι η πιο ανακουφιστική εναλλακτική στην καυτή καλοκαιρινή ζέστη και παρέα με το βιβλίο της Penny Turner για τα μονοπάτια του Νυμφαίου, δεν έχετε παρά να περιπλανηθείτε στα άγνωστα μονοπάτια της Δυτικής Μακεδονίας και να ζήσετε με όλες τις αισθήσεις σας τη μαγεία των διαδρομών μέσα στην καταπράσινη φύση της άγριας Ελλάδας.

Φυσικά, μην ξεχνάτε, επίσης, ότι το Νυμφαίο είναι αρκετά κοντά -σχεδόν είκοσι λεπτά με το αυτοκίνητο- στην αμπελουργική ζώνη του Αμυνταίου προσφέροντάς σας μια επιπλέον καλοκαιρινή εναλλακτική: το wine-tasting. Μέσα από περιήγηση στους αμπελώνες στα οινοποιεία της περιοχής, έχετε την δυνατότητα να δοκιμάσετε σπάνιες ποικιλίες κρασιού προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης παίρνοντας μια γεύση από το πρώτο χέρι των κρασιών του Αμυνταίου. Φυσικά, έτσι θα καταλάβετε γιατί τα κρασιά της περιοχής έχουν δημιουργήσει ένα τόσο ξακουστό όνομα που έχει φτάσει μέχρι τα μισελανάτα εστιατόρια της Νέας Υόρκης.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!