Καλοκαίρι στα Τζουμέρκα της ανόθευτης ομορφιάς, με τα παραδοσιακά χωριά, τις κρυμμένες παραλίες, την απέραντη φύση και τα εντυπωσιακά ποτάμια
Τα Τζουμέρκα της άγριας ομορφιάς. Ανυπόκριτα, ανόθευτα, ατίθασα θα μπορούσαν να είναι τα επίθετα που τα χαρακτηρίζουν. Προσδιορισμοί απόλυτα εύστοχοι αν κρίνει κανείς από το sui generis ηπειρωτικό τοπίο που κυριαρχεί στην πιο ανέγγιχτη γωνιά της Ελλάδας. H σαγηνευτική εικόνα της παρθένας φυσικής ομορφιάς στο άγριο χειμωνιάτικο τοπίο συνθέτει ένα μαγευτικό καταπράσινο συνονθύλευμα εμπειριών που προσφέρει από μόνο του ένα διαφορετικό καλοκαιρινό ταξίδι.
Το ένδοξο πετρόκτιστο χωριό των Τζουμέρκων, που φημίζεται για την ατέλειωτη παράδοση του στην αργυροχρυσοχοΐα, προσφέρει μια ανάσα δροσιάς -μάλλον πολλές- απέναντι στο καυτό ελληνικό καλοκαίρι. Στους Καλαρρύτες, θα καθίσετε κάτω από τον γέρικο πλάτανο στην πλατεία του χωριού, ενώ μόλις το βραδινό σούρουπο πέσει για τα καλά, θα περιηγηθείτε στα πετρόκτιστα καλντερίμια του κάποτε ένδοξου κεφαλοχωρίου. Αν είστε λάτρεις της εξερεύνησης στην άγρια φύση μέσα στο καυτό καλοκαίρι, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε να κάνετε ράφτινγκ στον Άραχθο (δεν υπάρχει πιο δροσιστική επιλογή) ή κάποια από τις αμέτρητες πεζοπορικές διαδρομές μέσα στα πυκνά δάση γύρω από τον τον Καλαρρύτικο ποταμό.
Εννοείται ότι κάτι παραπάνω από must (και εξίσου αναζωογονητική σωματικά και πνευματικά) είναι μια στάση στην άγνωστη για τον περισσότερο κόσμο Μονή Κηπίνας, το εντυπωσιακό μοναστήρι του 12ου αιώνα που βρίσκεται σφηνωμένο στο άνοιγμα μιας ιδιαίτερης σπηλιάς μέσα σε έναν πανύψηλο βράχο.
Παραλία Τζουμέρκων
Αν και ακούγεται οξύμωρο, ισχύει. Τα Τζουμέρκα έχουν παραλία. Και μάλιστα μια καταπληκτική ορεινή παραλία. Αν κοιτάξετε προσεκτικά τον χάρτη προς την νοτιοανατολική πλευρά των Τζουμέρκων, θα διαπιστώσετε ότι και ο ποταμός Αχελώος περνά από τα Τζουμέρκα. Σε αυτό το σημείο μάλιστα δημιουργεί μια πρωτότυπη ορεινή βοτσαλωτή παραλία που κάθε καλοκαίρι είναι η τέλεια εναλλακτική στην θαλασσινή αλμύρα. Εξίσου δροσιστική, μα συνάμα απίστευτα εντυπωσιακή, γιατί δεν είναι και τόσο εύκολο να βρείτε παραλία στο βουνό, η παραλία των Τζουμέρκων είναι ο κρυμμένος ορεινός άσσος απέναντι στον καλοκαιρινό καύσωνα. Προσοχή μόνο στην κρεμαστή γέφυρα Γλύστρα-Γκολφάρι, μιας και δεν υπάρχουν σημάνσεις και ταμπέλες, ενώ καλό θα ήταν να ρωτήσετε κάποιον ντόπιο, για να βρείτε γρηγορότερα τις μικρές γραφικές παραλίες.
Συρράκο
Το καρτποσταλικό δεύτερο αρχοντικό χωριό των Τζουμέρκων, με τα πετρόκτιστα σπίτια του, έχει κρυμμένα πολλά μικρά και άγνωστα αξιοθέατα που αποκαλύπτουν την ιστορία ενός τόπου άγνωστου. Χτισμένο σε υψόμετρο 1150 μέτρων στις γυμνές πλαγιές του όρους Λάκμου, το Συρράκο πέρασε από σαράντα κύματα στην ιστορία του, ενώ βίωσε μια άνευ προηγουμένου ερήμωση την δεκαετία του ‘70 που λίγο έλειψε να το σβήσει οριστικά από τον χάρτη. Σήμερα, στο δύσβατο βλαχοχώρι των Τζουμέρκων λειτουργούν αρκετοί μικροί ξενώνες, ενώ τα αρχοντικά του χωριού, συμπεριλαμβανομένου του αρχοντικού-μουσείου του πεζογράφου Κώστα Κρυστάλλη, είναι ο ζωντανός κρίκος με την μεγάλη ιστορία του τόπου. Μιας και είμαστε, όμως, στην καρδιά της ηπειρώτικης φύσης, ας μην ξεχνάμε ότι το Συρράκο προσφέρει αμέτρητες δροσιστικές επιλογές για ορεινό trekking, rafting και canoeing σε διάφορα επίπεδα, από πλήρως αρχάριους μέχρι έμπειρους γητευτές των βουνών με καλύτερη εναλλακτική την Κουιάσα Πουλιάνα, το πασίγνωστο και εντυπωσιακό φυσικό μονοπάτι που ενώνει Καλαρρύτες και Συρράκο.
Σπήλαιο Ανεμότρυπας
Ίσως, ένα από τα πιο εντυπωσιακά σπήλαια στην Ελλάδα που παρά την γκροτέσκ γοητεία του (όπως άλλωστε και των περισσότερων σπηλαίων) περνάει εν πολλοίς απαρατήρητο. Το Σπήλαιο της Ανεμότρυπας που ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του ‘60 από την μετρ της εξερεύνησης σπηλαίων στην Ελλάδα, Άννα Πετροχείλου, και αξιοποιήθηκε τουριστικά το 2000, είναι μια υπόγεια σπηλιά μήκους 900 μέτρων γεμάτη με περίεργα σχηματισμένους σταλακτίτες και σταλαγμίτες δημιουργώντας ένα αλλόκοτο σκηνικό. Αξιοποιημένο μόνο σε ένα σχετικά μικρό κομμάτι του και ίσως το πιο εντυπωσιακό, το σπήλαιο χωρίζεται σε τρία επίπεδα (με το ψηλότερο να έχει καταρρεύσει και το χαμηλότερο να είναι ενδοσπηλαία κοίτη του Άραχθου) φιλοξενώντας στο εσωτερικό του γραφικές λιμνούλες και μια εσωτερική κοίτη του Άραχθου ποταμού, η οποία όσο γοητευτική κι αν ακούγεται, για λόγους ασφαλείας δεν είναι προσβάσιμη. Ωστόσο, η βοή του ποταμού είναι αρκετή να καλύψει την εμπειρία όση ώρα περιηγείστε μέσα στα έγκατα της γης.