Διακοπές στα νησιά της Ευρώπης: Παραλίες με σμαραγδένια νερά, γραφικές πόλεις και μεσογειακό ταπεραμέντο

ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΑ ΑΚΡΙΒΑΚΗ, Χβαρ/Photo: Unsplash

30

Ταξίδι σε πανέμορφα ευρωπαϊκά νησιά, ιδανικά για καλοκαιρινές εξορμήσεις σε καταγάλανα νερά, απίστευτες παραλίες και μοναδική φυσική ομορφιά

Εντός και εκτός της Μεσογείου, τα ευρωπαϊκά νησιά μαγνητίζουν το ενδιαφέρον παγκοσμίως. Αφήνοντας εκτός τα δικά μας πανέμορφα νησιά ταξιδεύουμε σε Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα και Κροατία αναζητώντας παραλίες για τις απαραίτητες καλοκαιρινές βουτιές.

​Ίσκια, Ιταλία

Το νησί Ίσκια βρίσκεται στην Τυρρηνική Θάλασσα ακριβώς απέναντι από τη Νάπολη και είναι γνωστό για τα ιαματικά λουτρά του. Το νησί είναι από τα μέρη εκείνα που ναι μεν υποδέχεται πολλούς τουρίστες ωστόσο δεν ξεχειλίζει από κόσμο και κρατά μια ισορροπία διατηρώντας ακόμα το ρουστίκ ύφος του ενώ είναι αρκετά πιο οικονομικό από το γειτονικό Κάπρι.

Εδώ, θα ευχαριστηθείτε βουτιές στα συγκλονιστικά νερά της Μεσογείου. Η Citara στα δυτικά του νησιού είναι μια δημοφιλής και πανέμορφη παραλία που στη μια της πλευρά υψώνονται κατακόρυφα βράχια φουλ στο πράσινο, η άμμος είναι χρυσαφένια και τα νερά κρυστάλλινα. Η Spiaggia dei Maronti είναι επίσης από τις πιο δημοφιλείς παραλίες, με απαλή άμμο και υπέροχα νερά, και είναι το τέλειο μέρος για ηλιοθεραπεία και κολύμπι. Η spiaggia dei Pescatori έχει θέα τον θεόρατο κατακόρυφο βράχο με το κάστρο της Αραγωνίας που συνδέεται με μια γέφυρα με το νησί. Η Cartaromana στα ανατολικά είναι μικρή αλλά πολύ χαριτωμένη και με πράσινο φόντο ενώ η μακρόστενη Maronti στο νότο προσφέρει επιλογές σε beach bars. Υπάρχουν φυσικά και άλλες παραλίες ενώ αξίζει με τα χίλια να νοικιάσετε σκάφος και ανακαλύψετε και άλλα σημεία για βουτιές στα οποία δεν μπορείτε να φθάσετε οδικώς όπως η παραλία San Pancrazio με τα κατακόρυφα λευκά βράχια και τα κρυστάλλινα νερά.

Η Ίσκια είναι επίσης γνωστή και για τις ιαματικές πηγές της, έχει μάλιστα περίπου 100 ηφαιστειακές πηγές. Το πιο γνωστό ελεύθερο σημείο για ιαματικές βουτιές είναι το Baia di Sorgeto όπου το νερό θερμαίνεται από την υπόγεια ηφαιστειακή δραστηριότητα. Για πιο οργανωμένες βουτιές όμως θα πάτε στην παραλία Citara όπου θα βρείτε το Giardini Poseidon Terme το οποίο διαθέτει, ανάμεσα σε άλλα, πολλές πισίνες, με ιαματικό νερό, με θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 28°C έως 40°C καθώς επίσης και στο Negombo Hydrothermal Park όπου θα βρείτε διάσπαρτες 12 πισίνες, μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον. Εντελώς ξεχωριστά και τα λουτρά Cavascura κρυμμένα ανάμεσα σε τεράστιους ηφαιστειακούς βράχους.

Αξίζει και η βόλτα με ένα παραδοσιακό ξύλινο σκάφος gozzo στις ακτές του νησιού για να ανακαλύψετε τις εντυπωσιακές θαλάσσιες σπηλιές με τα συγκλονιστικά νερά. Για όσους θέλουν να ξεφύγουν από τις παραλίες και να εξερευνήσουν λίγο παραπάνω το νησί υπάρχει το όρος Epomeo, το ψηλότερο βουνό της Ίσκια, που είναι ιδανικό για πεζοπορία και προσφέρει καταπληκτική θέα.

​Σαρδηνία, Ιταλία

Το τεράστιο νησί της Σαρδηνίας είναι μια υπέροχη επιλογή για καλοκαιρινές διακοπές. Έχει παραλίες με σμαραγδένια νερά, πλούσια μεσογειακή φύση, σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, παραδόσεις και κουλτούρα που έχει διαμορφωθεί μέσα από πολλά πολλά χρόνια. Βρίσκεται και αυτό στην Τυρρηνική Θάλασσα κάτω ακριβώς από τη γαλλική Κορσική. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Κάλιαρι μια πόλη γεμάτη ιστορία, αξιοθέατα, ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική, όμορφες παραλίες και καταπράσινα πάρκα. Θα βολτάρετε στα στενά σοκάκια του Il Castello, της μεσαιωνικής ακρόπολης της Κάλιαρι στην κορυφή του λόφου, θα σταθείτε για να θαυμάσετε την αρχιτεκτονική της Cattedrale di Santa Maria, θα μάθετε την ιστορία του νησιού στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, θα περπατήσετε στην πολυσύχναστη συνοικία Marina κοντά στην προκυμαία για ψώνια, φαγητό και ποτό και θα χαλαρώστε στους κήπους του Orto Botanico.

Αυτά για να κλείσετε το άκρως τουριστικό κομμάτι και να πείτε πως είδατε τα βασικά αξιοθέατα καθώς καλοκαίρι χωρίς παραλία, όλοι το ξέρουν, δεν είναι καλοκαίρι και η Σαρδηνία έχει μερικές πολύ όμορφες παραλίες. Η Maddalena, στα νότια, κοντά στην πρωτεύουσα, είναι μεγάλη και αμμουδερή και έχει υπέροχα νερά. Η spiaggia di Nora είναι μια πολύ γραφική παραλία με ωραία άμμο και μια λιμνοθάλασσα στο πίσω μέρος της. Η Calaverde έχει υπέροχη άμμο και πράσινο φόντο, αντίστοιχο το σκηνικό και στην διπλανή spiaggia di Santa Margherita di Pula. Η Sa Colonia γειτονεύει επίσης με μια μικρή λιμνοθάλασσα και είναι πολύ χαριτωμένη, το ίδιο και η Su Giudeu. Στα δυτικά η Cala Domestica ανάμεσα στα ψηλά βράχια είναι πανέμορφη όπως και I Pini με τις μικρές αμμοθίνες. Το νησί είναι μεγάλο και έχει παραλίες για όλους. Έχει επίσης ενδιαφέροντα σημεία που μπορείτε να προσεγγίσετε μόνο με σκάφος.

​Μαγιόρκα, Ισπανία

Το διάσημο νησί της Ισπανίας είναι τοπ καλοκαιρινός προορισμός. Κάτι οι κολπίσκοι με τα γαλαζοπράσινα νερά κάτι οι γραφικοί οικισμοί με τη μεσαιωνική ατμόσφαιρα, κάτι το μεσογειακό ταπεραμέντο των κατοίκων κάνουν το νησί, κορυφαία επιλογή των ταξιδιωτών. Η Πάλμα Ντε Μαγιόρκα, η πρωτεύουσα του νησιού έχει μια ανάλαφρη κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα. Ψηλοί φοίνικες, πολυτελή ξενοδοχεία, ένας εντυπωσιακός καθεδρικός ναός, ένα εξίσου εντυπωσιακό κάστρο, μουσεία, αμέτρητα καφέ με τραπεζάκια στον ήλιο, εστιατόρια με κουζίνες από όλο τον κόσμο και αστέρια Michelin αλλά και μια τεράστια αμμουδιά για ηλιοθεραπεία και βουτιές. Αυτή είναι με λίγα λόγια η Πάλμα.

Υπάρχουν όμως και άλλα μέρη να δείτε όπως το απίθανα γραφικό ορεινό χωριό Valldemossa που περιτριγυρίζεται από καταπράσινες πλαγιές, παραδίπλα το Sóller με τον εντυπωσιακό καθεδρικό και το Deià, το γραφικό πετρόκτιστο χωριό, η Pollença στα βόρεια με το μικρό λιμάνι της και η Alcúdia με τα στενά στενά δρομάκια της αλλά και τις μαγευτικές της παραλίες με την ανοιχτόχρωμη άμμο και τα διάφανα νερά όπως Morer Vermell, η Sa Font de Sant Joan, η San Pere και στην ευρύτερη περιοχή η Muro και η Alcudia με τα πεύκα στο πίσω μέρος τους. Προφανώς και το νησί δεν έχει μόνο αυτές τις παραλίες. Για παράδειγμα στα νότια ξεχωρίζουν η Ses Roquetes, η Carbó και Dolç ενώ το Caló del Moro στα νοτιοανατολικά είναι ένα πολύ ιδιαίτερο σημείο για βουτιές. Υπάρχουν επίσης πολλοί απομονωμένοι κολπίσκοι σε όλο το νησί για πιο ήσυχες βουτιές ενώ προφανώς μπορείτε να νοικιάσετε σκάφος και να ανακαλύψετε επιπλέον κολπάκια αλλά και σπηλιές για να κολυμπήσετε.

Χβαρ, Κροατία

Στην Αδριατική Θάλασσα τώρα, απέναντι από το Σπλιτ στην Κροατία ξεχωρίζει το Χβαρ, ένα μακρόστενο νησί που είναι ένας από τους πιο hot καλοκαιρινoύς προορισμούς της Ευρώπης. Μάλιστα στη θέση της σημερινής κωμόπολης Stari Grad βρισκόταν η ελληνική αποικία Φάρος, που είχε ιδρυθεί το 384 π.Χ. από Παριανούς. Οι παραλίες, το φυσικό κάλλος του νησιού, τα λιβάδια με τις λεβάντες, η μακρόχρονη ιστορία του, οι όμορφοι οικισμοί του, τα δυνατά ξενοδοχεία του και η βαλκανική φιλοξενία δημιουργούν μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία.

Οργανωμένες με δυνατά παραλιακά κλαμπ ή πιο χαλαρές ιδανικές για οικογένειες ή εντελώς ελεύθερες όλες οι παραλίες του Χβαρ έχουν υπέροχα νερά. Αν και πολλές είναι βραχώδεις ή με βότσαλο, υπάρχουν και αμμώδεις παραλίες όπου το πράσινο φτάνει πολλές φορές σχεδόν μέχρι το νερό. Η Vela Garška με τα δύο μικρά κολπάκια της το ένα με τη λιλιπούτεια βοτσαλωτή παραλία και το άλλο με τα βραχάκια είναι πραγματικά πανέμορφη. Η Pokonji με τα λευκά βότσαλα, αν και σε σημεία της έχει πέτρες μέσα στο νερό, είναι πολύ όμορφη, κοντά της βρίσκεται και η βραχώδης παραλία Mekićevica με τα διάφανα τιρκουάζ νερά ενώ λίγο μετά συναντάτε τη Velo Borce μια παραλία με ένα πυκνό πευκοδάσος και σμαραγδένια νερά. Μισό βήμα πιο πέρα είναι και η Mala Milna με το ψιλό βοτσαλάκι και η Dubovica ένα μικρό κολπάκι με μια χούφτα πετρόκτιστα σπίτια. Αυτά προς τα νότια του νησιού, στα βόρεια η Lučišće είναι μια μαγευτική παραλία, με βοτσαλάκι και δυο καταπράσινες πλαγιές να την πλαισιώνουν. H Jagodna είναι βραχώδης και την περιτριγυρίζει απίθανο πράσινο, η Svirachina είναι και αυτή λουσμένη στο πράσινο με καταπληκτικά νερά και ιδανική για πιο χαλαρές βουτιές ενώ η Majerovica είναι πιο κοσμπολίτικη.

Στα must είναι και μια εκδρομή στα κοντινά νησάκια Pakleni όπως επίσης και στις σπηλιές Medvidina και Modra στο γειτονικό νησί Biševo.

Εκτός από τις παραλίες μπορείτε να ανακαλύψετε διάφορα σημεία με ενδιαφέρον όπως το κάστρο Tvrdava Spanjola πάνω από την πρωτεύουσα Χβαρ το οποίο μαζί με τα τείχη της πόλης αποτελούσε ένα απόρθητο οχυρό. Χρονολογείται τον 13ο αιώνα και κατασκευάστηκε από τους Βενετούς που είχαν το νησί υπό την κυριαρχία τους ωστόσο δέχθηκε πολλές αλλαγές από τους Αυστριακούς πολύ αργότερα. Ο εντυπωσιακός καθεδρικός του Αγίου Στεφάνου αξίζει το χρόνο σας όπως και μια επίσκεψη στο γραφικό χωριό Pitve που μετρά σχεδόν δυο χιλιετίες ιστορίας. Στα σημαντικά αξιοθέατα του νησιού είναι επίσης και η θερινή κατοικία του Hanibal Lucić, του 16ου αι., του σημαντικού ποιητή και θεατρικού συγγραφέα της Αναγέννησης καθώς είναι το πιο διάσημο παράδειγμα εξοχικού της εποχής αυτής στο Χβαρ.

Γκόζο, Μάλτα

Βορειοδυτικά της Μάλτας τώρα, βρίσκεται το μικρό νησί Γκόζο. Ένας τόπος ιδανικός για διακοπές χαλάρωσης -αυτές που δεν χρειάζονται πολλά πολλά παρά μόνο καλή θάλασσα και καλό φαγητό. Σε αντίθεση με τη γειτονική Μάλτα που δέχεται πλήθος τουριστών, εδώ κυριαρχεί το τοπικό στοιχείο καθώς ο τουρισμός ακόμα δεν έχει κατακλύσει το νησί. Ωστόσο, δεν λείπουν τα πολυτελή ξενοδοχεία και τα γαστρονομικά εστιατόρια. Εδώ, μπορεί να πετύχετε τους ντόπιους να αρμέγουν με τα χέρια κατσίκια και πρόβατα για να φτιάξουν το παραδοσιακό τυρί Gozitan ενώ μια ώρα μετά να απολαμβάνετε τις ανέσεις ενός πεντάστερου ξενοδοχείου.

Πάρτε λοιπόν, πετσέτα, καπέλο και αντηλιακό και χαλαρώστε στις παραδεισένιες παραλίες και τους όρμους του Γκόζο. Στα βόρεια η Ramla είναι η μεγαλύτερη παραλία του νησιού και φημίζεται για την κόκκινη άμμο της. Η παραλία Daħlet Qorrot, στα ανατολικά, θυμίζει κάτι από Μήλο με τις σκαλιστές αποθήκες για τις βάρκες στα βράχια, τα λεγόμενα σύρματα, και τα καταγάλανα νερά. Αντίστοιχο το σκηνικό και στην Mġarr ix-Xini που βρίσκεται σε ένα πολύ στενόμακρο, σαν κανάλι, κολπάκι στο οποίο καταλήγει ένα φαράγγι. Νοτιοανατολικά η Hondoq ir-Rummien έχει υπέροχη αμμουδιά και τιρκουάζ νερά αν και μικρή ενώ η γύρω ακτογραμμή προσφέρεται για κολύμβηση με αναπνευστήρα.

Ο κόλπος Dwejra είναι από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά αξιοθέατα του νησιού και οφείλει τη φήμη του στο Azure Window, μια ψηλή πέτρινη καμάρα μέσα στη θάλασσα η οποία κατέρρευσε πριν μερικά χρόνια. Πρόκειται για μια βραχώδης εντυπωσιακή περιοχή που δίνει τη δυνατότητα για βουτιές σε ένα μικρό σημείο της. Αυτή η τοποθεσία θεωρείται επίσης μια από τις καλύτερες τοποθεσίες για να απολαύσετε τα αστέρια στο νυχτερινό ουρανό, καθώς είναι εντελώς απαλλαγμένη από φωτορύπανση. Λίγο πιο βόρεια θα βρείτε την όμορφη φυσική πισίνα Blue Hole, ένα εξαιρετικό μέρος για τους λάτρεις των καταδύσεων και πιο πάνω την Inland Sea, μια ακόμη φυσική «πισίνα» σαφώς μεγαλύτερη η οποία από τη μια πλευρά της έχει τη στεριά και από την άλλη έναν ψηλό βράχο με ένα μικρό άνοιγμα προς τη θάλασσα.

Τώρα ακριβώς απέναντι στα νότια, τα νησάκια Comino και Cominotto που μοιάζουν σαν Κυκλαδονήσια έχουν όμορφες αμμουδιές αλλά και βραχώδη σημεία για βουτιές. Ποιο διάσημο σημείο για να χαρείτε τη θάλασσα η Blue Lagoon στο Comino. Τα διαυγή νερά του δε, το κάνουν έναν εξαιρετικό καταδυτικό προορισμό.

Τέλος, αξίζει να περπατήστε κατά μήκος του κόλπου Dwejra απολαμβάνοντας τη θέα της απόκρημνης ακτογραμμής αλλά και να νοικιάσετε σκάφος και κάνετε το γύρο του νησιού όπου μπορείτε να δείτε τους συναρπαστικούς κατακόρυφους βράχους να υψώνονται μέσα από τη θάλασσα σαν ένα συνεχόμενο τείχος στα δυτικά και νότια του νησιού ανακαλύπτοντας σπηλιές και μικρούς όρμους

​Μαδέρα, Πορτογαλία

Η Μαδέρα είναι μια ομάδα νησιών στον Ατλαντικό Ωκεανό η οποία ανήκει στην Πορτογαλία και βρίσκεται νοτιοδυτικά της χώρας και απέναντι από το Μαρόκο. Είναι παγκοσμίου φήμης παραθεριστικός προορισμός και πολύ γνωστό νησί για το ομώνυμο κρασί το οποίο ωριμάζει σε θερμό περιβάλλον για 90 τουλάχιστον ημέρες και παράγεται στην οριοθετημένη περιοχή της Μαδέρας από περίπου 5 διαφορετικά σταφύλια.

Οι διακοπές σε αυτό το ηφαιστειογενές νησί είναι πραγματικά μια μοναδική εμπειρία. Αν και βρέχεται από τον Ατλαντικό δεν του λείπει το μεσογειακό ταπεραμέντο. Με μια κληρονομιά που μετρά 600 χρόνια ιστορίας γεμάτη από διαφορετικά αρχιτεκτονικά στυλ, κάστρα, οχυρά, παλάτια, ιστορικούς χώρους, κουλτούρα και παραδόσεις δεν θα βαρεθείτε σε καμία περίπτωση πόσο μάλλον όταν προσθέσετε τις πανέμορφες παραλίες της και την πλούσια προς εξερεύνηση βλάστηση. Τα μόνα νησιά που κατοικούνται από το σύμπλεγμα είναι αυτό της Μαδέρα και του Πόρτο Σάντο. Η βλάστηση που επικρατεί εδώ είναι οργιώδης και το κλίμα υποτροπικό, είναι σαν να υπάρχει μια συνεχόμενη άνοιξη, μάλιστα το τροπικό της δάσος έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και έχει σπάνια είδη ενδημικών ζώων και πουλιών.

Οι πιο όμορφες παραλίες βρίσκονται στο μικρό νησάκι Πόρτο Σάντο. Αν και είναι γενικά ένα βραχώδες νησί και με τις περισσότερες πλευρές του να είναι απόκρημνες διαθέτει μια τεράστια αμμουδερή παραλία περίπου 9 χλμ. στα νότια, που είναι πανέμορφη. Ισχυρίζονται δε ότι η άμμος έχει αποδεδειγμένες θεραπευτικές ιδιότητες για τον οργανισμό καθώς και ότι η ποιότητα των νερών μπορεί να προσφέρει στο σώμα τα μεταλλικά άλατα που του χάνει από το στρες και την κούραση. Αν θέλετε οργανωμένη παραλία για το απόλυτο ριλάξ και υπέροχη βελούδινη άμμο, θα πάτε στην τεράστια παραλία Porto Santo που συνδυάζει τα τιρκουάζ νερά με τις θεραπευτικές ιδιότητες της άμμου, όπως προαναφέραμε.

Αν σας αρέσουν οι πιο περιπετειώδεις βουτιές θα πάτε στην άκρη της Porto Santo, στην Calheta που είναι γεμάτη μαύρα βράχια ενώ αξίζει να μείνετε μέχρι το δειλινό για να απολαύσετε ένα από τα καλύτερα ηλιοβασιλέματα στο νησί. Βραχώδης με σμαραγδένια νερά και πολύ ιδιαίτερη παραλία είναι και η Salemas με τις φυσικές πισίνες, που αποτελεί το hidden gem του νησιού. Μία από τις πιο όμορφες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε γύρω από τα νησιά εκτός από τις καταδύσεις είναι και η παρατήρηση φαλαινών και δελφινιών ενώ οι πεζοπόροι θα ευχαριστηθείτε διαδρομές σε υπέροχη φύση. Μοναδική εμπειρία πεζοπορίας είναι αυτή στο βουνό Pico Ruivo, το υψηλότερο της Μαδέρα, όπου τα μονοπάτια σας οδηγούν μέσα και πάνω από τα σύννεφα.

Μην παραλείψετε και μια στάση στην Funchal, την πρωτεύουσα του συμπλέγματος. Περιπλανηθείτε για να θαυμάστε την αρχιτεκτονική της, τον εντυπωσιακό γοτθικό Καθεδρικό ναό της πόλης, το παλιό Παλάτι του Επισκόπου που λειτουργεί ως Μουσείο Τέχνης, τους Βοτανικούς Κήπους και τον Τροπικό Κήπο του Παλατιού Μόντε. Από τη Μαδέρα μάλιστα κατάγεται και ο πασίγνωστος ποδοσφαιριστής Cristiano Ronaldo οπότε όσοι είστε φανατικοί του ποδοσφαίρου μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Μουσείο CR7 αφιερωμένο στα τρόπαια του ποδοσφαιριστή.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!