Hit The Road Jack! Ακολουθούμε την προτροπή του πασίγνωστου τραγουδιού και… παίρνουμε τους δρόμους… στην Ιταλία

Credit: 123RF

36

Tα χιλιόμετρα που «φεύγουν» κάτω από τις ρόδες, οι διαφοροποιήσεις στο σκηνικό, η παρέα που εναλλάσσεται πίσω από το τιμόνι, τα γέλια, οι βαθιές εισπνοές για να «ρουφήξεις» τις μυρωδιές της φύσης, η κίνηση σε αντίθεση με τη στασιμότητα της καθημερινότητας. Όλα αυτά κάνουν τα road trips από τις γοητευτικότερες επιλογές διακοπών για τα πιο… ανήσυχα πνεύματα ή και τους πιο ρομαντικούς ανάμεσά μας.

Βέβαια, με το άκουσμα του road trip το μυαλό «πετάγεται» αυτόματα σε κάποια από τις διάσημες routes της Αμερικής. Κι όμως, η ευρωπαϊκή ήπειρος διαθέτει τις δικές της οδικές διαδρομές που κλέβουν καρδιές. Στην Προβηγκία, επαρχιακοί δρόμοι ξεδιπλώνονται ανάμεσα σε ελαιόδεντρα, αμπέλια, βράχια και μεσαιωνικά χωριά, την ίδια ώρα που οι μυρωδιές της φύσης μπλέκονται με εκείνες του σαπουνιού, του κρασιού και της γαλλικής κουζίνας. Στην Ακτή Αμάλφι, από την άλλη, ο κοσμοπολίτικος αέρας, η αύρα μιας αλλοτινής εποχής, χωριά βγαλμένα από πίνακα ζωγραφικής και οι πιο γοητευτικές θεάσεις ακτών και θάλασσας, ακολουθώντας φιδίσιες διαδρομές, χαράζονται ανεξίτηλα στη μνήμη.

Το σίγουρο, πάντως, είναι πως είτε ο «κύκλος» που ξεκινάει από τη γαλλική Αβινιόν για να καταλήξει περίπου 360 χλμ. μετά στην ίδια πόλη, είτε τα μόλις 75 χλμ. της προτεινόμενης διαδρομής από το Σαλέρνο έως το Ποζιτάνο στη γειτονική Ιταλία, αυτά τα road trips θα μας «ακολουθούν» για μια ζωή…

Αφετηρία: Salerno

Μπορεί να μην μπορεί να συγκριθεί με τη γραφικότητα των χωριών που θα συναντήσουμε, καθώς θα ταξιδεύουμε κατά μήκος της Ακτής Amalfi, το Salerno, όμως, αποδεικνύεται ιδανικό σημείο για να πιάσουμε την ακτή από την αρχή της και επίσης για να του αφιερώσουμε μία από τις μέρες μας. Αλλωστε, πρόκειται για πόλη με ιστορία που ανάγεται στα χρόνια των Ετρούσκων, με ένα γοητευτικό ιστορικό κέντρο και ένα σύγχρονο λιμάνι, ο τερματικός σταθμός του οποίου σχεδιάστηκε από τη βραβευμένη αρχιτέκτονα Zaha Hadid και εγκαινιάστηκε το 2012.

Στενό δρομάκι στο Σαλέρνο στην Ιταλία.
Στενό δρομάκι στο Σαλέρνο στην Ιταλία. Credit: Shutterstock.com
Το εσωτερικό της εκκλησία στο Σαλέρνο της Ιταλίας
Το εσωτερικό της εκκλησία στο Σαλέρνο της Ιταλίας. Credit: Shutterstock.com

Εκτός από το σουλάτσο μας στο ιστορικό κέντρο, όπου μεσαιωνικές εκκλησίες στέκουν δίπλα σε παραδοσιακές τρατορίες και καλαίσθητα wine bars, ή στην παραλιακή περατζάδα, που θεωρείται από τις ομορφότερες της Ευρώπης, επισκεπτόμαστε οπωσδήποτε τον καθεδρικό ναό με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες. Επίσης, «ανεβαίνουμε» 263 μ. πάνω από το Salerno, στο πιο διάσημο μνημείο του, το Castello di Arechi, και απολαμβάνουμε τη θέα στη θάλασσα και στις κεραμοσκεπές της πόλης – αν είμαστε τυχεροί, μπορεί να πετύχουμε και κάποιο κονσέρτο από τα πολλά που φιλοξενεί το κάστρο κάθε καλοκαίρι.

Στάση 1η: Maiori – Minori

Αφιερώνοντας 50 λεπτά οδήγησης -χρόνος που βεβαίως θα αυξηθεί αν υποκύπτουμε κάθε φορά στην ανάγκη μας να σταματήσουμε για να θαυμάσουμε τη θέα- φτάνουμε στο Maiori, το χωριό με τη μεγαλύτερη σε μήκος παραλία απ’ όλες της ακτής, μια αμμουδιά μήκους 1 χιλιομέτρου. Μετά την αναζωογονητική μας βουτιά εδώ, συνεχίζουμε την πορεία μας 2 χλμ., για να «σταθμεύσουμε» στο διπλανό Minori, έναν παράδεισο για τους… γαργαντούες. Το χωριό είναι διάσημο για τα χειροποίητα ζυμαρικά του, με σπεσιαλιτέ τα scialatielli, που θα τα γευτούμε σε πολλά εστιατόρια, ενώ αν θέλουμε να αγοράσουμε τις προμήθειές μας για το σπίτι, φροντίζει γι’ αυτό το εργαστήρι Il Pastaio (37, Largo Solaio dei Pastai).

Το Μινόρι στην ακτή Αμάλφι.
Το Μινόρι στην ακτή Αμάλφι. Credit: Shutterstock.com

Η ακτή Amalfi φημίζεται για τα λεμόνια της και κατ’ επέκταση το διάσημο ιταλικό λικέρ λιμοντσέλο – κι εδώ στο Minori παίρνουμε μια καλή πρώτη γεύση! Ειδικά αν επιλέξουμε για το γεύμα μας την αγροτουριστική Villa Maria (χτισμένη ανάμεσα σε λεμονιές, στον λόφο πάνω από το Minori), για νόστιμα πιάτα με υλικά δικής τους παραγωγής. Ετερη εξαιρετική επιλογή για φαγητό είναι το εστιατόριο Giardiniello (17, Corso Vittorio Emanuele), για φρέσκα ψάρια και χειροποίητες πίτσες με μοτσαρέλα, ντοματίνια και φρέσκο βασιλικό. Η γευστική εμπειρία που, όμως, είναι πιο must απ’ όλες στο Minori είναι τα γλυκά στην Pasticceria De Riso, του διάσημου Ιταλού pastry chef Sal de Riso – αν βρείτε sfogliatelle με κρέμα λεμονιού, μην τη χάσετε!

Aπό την Pasticceria De Riso, να δοκιμάσετε το sfogliatelle με κρέμα λεμονιού και φυσικά lemoncello.
Aπό την Pasticceria De Riso, να δοκιμάσετε το sfogliatelle με κρέμα λεμονιού και φυσικά lemoncello. Credit: Shutterstock.com

Στάση 2η: Ravello

Αντί να πάρει σειρά το κοντινό παραλιακό Amalfi, κάνουμε μια παράκαμψη… 2 ημερών, στρίβοντας προς Ravello (20 λεπτά από το Minori). Έρωτας με την πρώτη ματιά – κι αν κάνεις το ταξίδι με τον… έρωτά σου, νομίζεις ότι θα σκάσεις από ευτυχία! Ψηλά στον λόφο πάνω από το Amalfi, το Ravello δεν υπήρξε τυχαία «καταφύγιο» για τον ποιητή D.H. Lawrence ή τη συγγραφέα Virginia Wolf, μεταξύ πολλών άλλων.

To Ravello στην ακτή Αμάλφι.
To Ravello στην ακτή Αμάλφι. Credit: Shutterstock.com

Με μια ατμόσφαιρα σχεδόν εξωπραγματική, με εικόνες βγαλμένες από ρομαντική καρτ-ποστάλ και ίσως με την καλύτερη θέα σε όλη την ακτή, αξίζει τη διήμερη διαμονή, μόνο και μόνο για να μεταφερθείς σε άλλον… κόσμο, απολαμβάνοντας αργόσυρτα το λιμοντσέλο σου και χαζεύοντας τη θάλασσα.

Η βίλα Cimbrone με τους απίθανους κήπους της.
Η βίλα Cimbrone με τους απίθανους κήπους της. Credit: Shutterstock.com
Η βίλα Rufolo στο Ravello στην ακτή Αμάλφι.
Η βίλα Rufolo στο Ravello στην ακτή Αμάλφι. Credit: Shutterstock.com

Δύο βίλες κλέβουν εδώ την παράσταση: η Villa Rufolo και η Villa Cimbrone (σήμερα ξενοδοχείο), και οι δύο κυρίως για τους πανέμορφους κήπους τους και την εξίσου πανέμορφη θέα… Για τη διαμονή μας στο Ravello, αξιόλογες επιλογές το Hotel Garden (http://lnx.gardenravello.com) και το Hotel La Moresca (www.lamorescaravello.com/).

Στάση 3η: Amalfi

Σαν να μεσολαβεί ανάμεσα στο βουνό και τη θάλασσα, το Amalfi (15 λεπτά από Ravello) είναι σίγουρα όμορφο, πολύ όμορφο… Η πολιτεία τούτη, όμως, που μεταξύ του 9ου και του 12ου αιώνα αποτελούσε ισχυρή ναυτική δύναμη, σήμερα είναι και τόσο υπερ-τουριστική που δεν συστήνεται για όσους πάσχουν από αγοραφοβία! Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να εγκαταλείψουμε την τουριστική «μόστρα», για να περιπλανηθούμε στα στενά σοκάκια και τα κάθετα σκαλοπάτια στο ψηλότερο οικιστικό μέρος, ώστε να «εισπνεύσουμε» την αυθεντική ατμόσφαιρα του τόπου.

Το Αμάλφι
Το Αμάλφι. Credit: Shutterstock.com

Αξίζει, επίσης, να επισκεφθούμε τον καθεδρικό ναό, Duomo di Sant’ Andrea, πριν ακολουθήσουμε την πεζοπορική διαδρομή για την κοιλάδα των μύλων (Valle dei Mulini), που ξεκινά από το κέντρο του Amalfi – ήχοι της φύσης, ρυάκια και ερειπωμένοι νερόμυλοι, που κάποτε χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή χαρτιού, μας συντροφεύουν στη διαδρομή. Αν, πάλι, δεν είμαστε της πεζοπορίας, επιλέγουμε τη βαρκάδα από το Amalfi στην Grotta dello Smeraldo, τη σμαραγδένια σπηλιά ελληνιστί, που οφείλει το όνομά της στο χρώμα των νερών της. Δίπλα στο Amalfi (15 λεπτά περπάτημα), το ψαροχώρι Atrani, το πιο μικρό χωριό της νότιας Ιταλίας, μας καλεί για βουτιά και χαλάρωση στην παραλία του, αλλά και για ζυμαρικά και απίθανα θαλασσινά πιάτα στο Ristorante Savo (6, Supportico Marinella) και στο Mistral (Piazza Umberto 1).

Στάση 4η: Positano

Φωτογενές και κοσμικό, ιδανικό μέρος για όσους θέλουν… να δουν και να τους δουν, με σκάφη να αποβιβάζουν λογής-λογής διασημότητες τους καλοκαιρινούς μήνες, το Positano απέχει από το Amalfi 55 λεπτά. Τυχερός ο συγγραφέας Τζον Στάινμπεκ που ήρθε εδώ τη δεκαετία του 1960, καθώς τότε μνημόνευε πως δεν υπήρχαν αρκετοί τουρίστες για να θεωρηθεί το χωριό τουριστικό!

Το γραφικό Positano κοντά στη διάσημη ακτή Aμάλφι στην Καμπανία.
Το γραφικό Positano κοντά στη διάσημη ακτή Aμάλφι στην Καμπανία. Credit: Shutterstock.com

Αυτό, όμως, που ίσχυε και τότε για εκείνον και για τους επισκέπτες του σήμερα είναι πως αυτό το μέρος έχει βγει από κάποιο όνειρο… Ροζ, ροδακινί, μοβ κτίρια με αψίδες «σκαρφαλώνουν» στο βουνό και αγναντεύουν τη θάλασσα. Δύο παραλίες, η Spiaggia Grande και η Fornillo, μια εκκλησία που δεν προλαβαίνει να φιλοξενεί γάμους, η Chiesa di Santa Maria Assunta, και μία αξιόλογη αίθουσα Τέχνης με έργα σύγχρονων Ιταλών καλλιτεχνών, η Franco Senesi, είναι τα πιο αξιοσημείωτα αξιοθέατα. Το ξενοδοχείο La Sirenuse (www.sirenuse.it) είναι επίσης μια σύγχρονη σειρήνα -εκεί παραπέμπει άλλωστε και το όνομά του- με το ανάλογο… κόστος όμως, οπότε για τη διαμονή μας επιλέγουμε κάποια από τις πιο value for money επιλογές, όπως το Hotel Savoia (http://savoiapositano.it) ή τη Villa Nettuno (www.villanettunopositano.it). Πάντως, ένα κοκτέιλ στο La Sirenuse ή, αντίστοιχα, στο Hotel Maricanto αξίζει να το πιούμε, καθώς σουρουπώνει…

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!