Οι ωραιότερες παραλίες της Κιμώλου -Εκεί όπου τα τιρκουάζ νερά συναντούν τη χρυσή άμμο

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΟΥΛΙΟΠΟΥΛΟ, Στη βόρεια πλευρά του νησιού, η παραλία Μοναστήρια συνδυάζει υπέροχη ιβουάρ αμμουδιά με απίθανα νερά/ Photo: Shutterstock

31

Tο κοινό μυστικό των Κυκλάδων είναι ένα χαρισματικό νησί που μένει αξέχαστο

Υπάρχουν προορισμοί που από την πρώτη φορά που τους επισκέπτεσαι, σκέφτεσαι ήδη πότε θα επιστρέψεις. Αυτό συμβαίνει στους επισκέπτες με την Κίμωλο. Δεν είναι μόνο ο γοητευτικός οικισμός της Χώρας, οι φιλόξενοι άνθρωποι, τα ντόπια εδέσματα, όπως η λαδένια – μία ελληνική παραλλαγή της πίτσας – η γενικότερη αίσθηση χαλαρότητας που αποπνέει το νησί. Πάνω από όλα ήταν οι παραλίες του και κυρίως τα πεντακάθαρα και δροσερά νερά τους.

Αν ψάχνετε μέρη για να απομονωθείτε ακόμα και κατά την υψηλή περίοδο, σε αυτή τη μικρή, αλλά πανέμορφη, γωνιά του Αιγαίου θα τα βρείτε. Αν θέλετε να συνδυάσετε το μπάνιο σας με ινσταγκραμικές φωτογραφίες, και πάλι είστε στο κατάλληλο μέρος. Συνήθως θα χρειαστεί να κάνετε λίγη υπομονή για να τις ανεβάσετε, καθώς τα δεδομένα ή το Wi-Fi σε πολλά μέρη του νησιού δεν είναι και τα πλέον γρήγορα. Αλλά αυτό μπορεί να θεωρηθεί πλεονέκτημα για όποιον θέλει να ζήσει μια κάπως off the grid εμπειρία, κάτι που απολαμβάνει κανείς όλο και πιο σπάνια στις μέρες μας. Εδώ παρουσιάζουμε τις δικές μας αγαπημένες παραλίες στο νησί.

Πράσα

Τα Πράσα (ή Πράσσα) είναι σίγουρα η πιο διάσημη παραλία του νησιού, αυτή που με αντικειμενικά κριτήρια θεωρείται η ομορφότερη, για πολλούς και από τις ομορφότερες της Ελλάδας. Έχει όλα όσα περιμένει κανείς από μία παραλία που αποσπά τέτοιους χαρακτηρισμούς: κάτασπρη άμμο, τιρκουάζ νερά, κάποια αρμυρίκια για φυσική σκιά.

H παραλία στον χάρτη:

Mαυροσπήλια- Ελληνικά

Στη δυτική πλευρά του νησιού βρίσκονται αυτές οι δύο παραλίες, στις οποίες θα φτάσετε ακολουθώντας βατό χωματόδρομο. Αξίζει και με το παραπάνω αυτήν τη μικρή ταλαιπωρία, αφού θα αποζημιωθείτε με το παραπάνω από τα κρυστάλλινα νερά και την υπέροχη αμμουδιά. Στα Ελληνικά έστεκε στην αρχαιότητα η Ακρόπολη του νησιού, κάποια ίχνη της διακρίνονται και τώρα στον βυθό. Στην παραλία Μαυροσπήλια θα κολυμπήσετε με θέα τα Ασπράγκρεμνα – ένα εντυπωσιακό σύμπλεγμα βράχων μέσα στη θάλασσα, το οποίο αποτελεί την καλύτερη πρώτη ύλη για υπέροχες φωτογραφίες.

Σας προτείνουμε να έρθετε εδώ με προμήθειες ή μετά το μεσημέρι, ώστε να μπορέσετε να απολαύσετε ένα από τα ομορφότερα ελληνικά ηλιοβασιλέματα.

Η παραλία στον χάρτη:

Γούπα- Καρράς- Ελέφαντας

Περίπου δέκα λεπτά περπάτημα από το χωριό της Κιμώλου βρίσκεται ο παραθαλάσσιος οικισμός της Γούπας. Στη μικρή βοτσαλωτή παραλία του Ρέματος θα κολυμπήσετε χαζεύοντας τα Σύρματα, όπως λέγονται οι λαξευμένοι μέσα στους βράχους χώροι με τις πολύχρωμες πόρτες, οι οποίοι τον χειμώνα χρησιμοποιούνται ως αποθηκευτικοί χώροι για τις βάρκες. Ένα δημοφιλές σημείο για βουτιά στη θάλασσα είναι ο Καρράς. Εδώ δεν υπάρχει αμμουδιά ή βότσαλο.

Θα βουτήξετε από τα βράχια σε μια φυσική πισίνα, η οποία έχει γαλήνια νερά σχεδόν όλες τις μέρες του χρόνου. Ένα άλλο πραγματικά ιδιαίτερο μέρος είναι ο Ελέφαντας, ένας βράχος τον οποίο έχει λαξεύσει η φύση και μοιάζει με το ομώνυμο μεγάλο θηλαστικό – εξ ου και το όνομα. Σίγουρα, αν έρθετε στο νησί, πρέπει να δείτε και να κολυμπήσετε σε αυτό το μοναδικό μέρος τουλάχιστον μία φορά.

Η παραλία στον χάρτη:

Μπονάτσα

Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της παραλίας και κάτι που την καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλή είναι αυτό που της έδωσε και το όνομά της. Όσο και να φυσάνε οι άνεμοι των Κυκλάδων, τα νερά είναι ήρεμα. Υπάρχουν αρμυρίκια για φυσική σκιά, αλλά και ομπρέλες και ξαπλώστρες για να νοικιάσετε. Η παραλία είναι μεγάλη και εύκολα προσβάσιμη, κάτι που την καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλή στις οικογένειες.

Η παραλία στον χάρτη:

Καλαμίτσι

Ακριβώς δίπλα στη Μπονάτσα βρίσκεται αυτή η παραλία με την ψιλή άμμο, τα αρμυρίκια και την υπέροχη θέα στο στενό Κιμώλου-Μήλου. Πέρα από την ίδια τη θαλάσσια εμπειρία, εξίσου γοητευτική είναι και η ομώνυμη ταβέρνα με το ευγενέστατο προσωπικό και τη χαλαρή ατμόσφαιρα. Θα απολαύσετε το φαγητό ή τον καφέ σας, κυριολεκτικά δίπλα στο νερό.

Μοναστήρια – Σούφι

Αυτές οι όμορφες παραλίες βρίσκονται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Αν δεν έχετε τετρακίνητο όχημα, καλύτερα να έρθετε μέσω θαλάσσης.

Αξίζει σε κάθε περίπτωση μια επίσκεψη εδώ. Δεν το λέμε μόνο εμείς, το λένε και οι ντόπιοι που μας επεσήμαναν ότι «οπωσδήποτε» έπρεπε να κολυμπήσουμε στα νερά τους.

Η παραλία στον χάρτη:

Αγιόκλημα

Για να φτάσουμε εδώ, ακολουθήσαμε ένα αρκετά κουραστικό μονοπάτι. Ιδιαίτερα η επιστροφή ήταν αρκετά κουραστική. Αλλά η εμπειρία άξιζε και με το παραπάνω. Σας προτείνουμε να έρθετε εδώ δια θαλάσσης, ώστε να απολαύσετε ξεκούραστοι και τη θερμή πηγή που αναβλύζει στην ακροθαλασσιά. Ιδανικό για όσους αναζητούν απομόνωση.

Αν έχετε πλωτό μέσο, αξίζει επίσης να κολυμπήσετε στα γαλαζοπράσινα νερά της Μακροπούντας.

Η παραλία στον χάρτη

Η Πολύαιγος, το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί των Κυκλάδων

Φυσικά, ένα κείμενο για τις παραλίες της Κιμώλου δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στα ιδιαίτερα νερά και τις παραλίες της Πολυαίγου, του ακατοίκητου νησιού που βρίσκεται δίπλα στην Κίμωλο. Από το λιμάνι της Κιμώλου ξεκινούν τους καλοκαιρινούς μήνες πλοία που θα σας οδηγήσουν σε μαγικές αμμουδιές και θαλάσσιες σπηλιές σε μια υπέροχη εκδρομή. Ωστόσο, θα ήταν άδικο να μην της αφιερώσουμε ένα ξεχωριστό άρθρο. Διαβάστε το εδώ.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!