Βιώσιμα ταξίδια στα νησιά: Πώς μειώνουμε το αποτύπωμα άνθρακα

27

Η Ελλάδα γνωστή για τα μοναδικά της τοπία και την πλούσια ιστορία της, προσφέρει εκατοντάδες νησιά, που περιμένουν να τα ανακαλύψετε. Γι’ αυτό και πλήθος κόσμου κάθε χρόνο επιλέγει σύντομες διαδρομές, όπως το δρομολόγιο ραφήνα άνδρος, είτε πιο μακρινές. Όμως, καθώς αυξάνεται ο τουρισμός, αυξάνεται και η ανάγκη για βιώσιμες πρακτικές που προστατεύουν το περιβάλλον και διασφαλίζουν την αειφόρο ανάπτυξη των νησιών μας.

Παρόλα αυτά υπάρχουν τρόποι, που μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα στα ταξίδια στα νησιά.Από το ταξίδι με πλοίο, ως βιώσιμη λύση μεταφοράς, ως την οικολογικών καταλυμάτων και την υποστήριξη τοπικών επιχειρήσεων, οι λύσεις είναι πολλές. Πάμε να δούμε μερικές από αυτές, ώστε να κάνουμε τα ταξίδια στα νησιά βιώσιμη επιλογή.

Ταξίδι με πλοίο ή ferry boat: Μεταφερόμαστε βιώσιμα!

Το πλοίο ή το ferry boat είναι μία από τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές για τα ταξίδια στα ελληνικά νησιά. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι εκπομπές CO2 ανά επιβάτη-χιλιόμετρο για τα πλοία είναι σημαντικά χαμηλότερες σε σύγκριση με τα αεροπλάνα. Έρευνες επίσης δείχνουν, ότι ένα ταξίδι με πλοίο μπορεί να παράγει έως και 75% λιγότερες εκπομπές CO2 από ένα αντίστοιχο αεροπορικό ταξίδι.

Αυτό καθιστά το δια θαλάσσης ταξίδι μια πιο οικολογική επιλογή για όσους επιθυμούν να εξερευνήσουν τα ελληνικά νησιά. Επιπρόσθετα οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών στην Ελλάδα υιοθετούν συνεχώς νέες τεχνολογίες και πρακτικές για τη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος.

Σε αυτό το πλαίσιο πολλά από τα σύγχρονα πλοία είναι εξοπλισμένα με συστήματα επεξεργασίας λυμάτων και μηχανές, που μειώνουν την κατανάλωση καυσίμου.

Βιώσιμα καταλύματα για διαμονή

Όποιος έχει κάνει το δρομολόγιο ραφήνα μύκονος, γνωρίζει ότι εκτός από το νησί των Ανέμων, εκτός της νυχτερινής ζωής, έχει να επιδείξει και καινοτόμα καταλύματα, που προάγουν τις βιώσιμες λύσεις στην εστίαση.

Η επιλογή του κατάλληλου καταλύματος παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος. Όπως πολλά νησιά στην Ελλάδα, έτσι και η Μύκονος, προσφέρει πλέον καταλύματα που ακολουθούν βιώσιμες πρακτικές. Επομένως αναζητήστε ξενοδοχεία και πανδοχεία που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εφαρμόζουν πρακτικές εξοικονόμησης νερού.

Επίσης πολλά οικολογικά καταλύματα προσφέρουν οργανικά προϊόντα και χρησιμοποιούν τοπικά υλικά για τη διακόσμηση και την κατασκευή τους, υποστηρίζοντας έτσι την τοπική οικονομία και μειώνοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των μεταφορών.

Στηρίξτε την τοπική οικονομία ψωνίζοντας από ντόπιους επιχειρηματίες

Μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για να υιοθετήσετε τη βιωσιμότητα και στα ταξίδια στα νησιά είναι η στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων. Όταν επιλέγετε να γευματίσετε σε τοπικές ταβέρνες που χρησιμοποιούν ντόπια προϊόντα συμβάλλετε στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

 

Το ίδιο και όταν αγοράζετε χειροποίητα αναμνηστικά από ντόπιους τεχνίτες. Με αυτόν τον τρόπο συνεισφέρετε στη μείωση των εκπομπών άνθρακα, που συνδέονται με τη μεταφορά προϊόντων από μακρινές αποστάσεις.

 

Επιπλέον η στήριξη τοπικών επιχειρήσεων ενθαρρύνει τη διατήρηση παραδοσιακών πρακτικών και τεχνών, που συχνά είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον από τις μαζικές βιομηχανικές διαδικασίες παραγωγής.

Σεβασμός στη φύση και την πανίδα

Δεν είναι λίγοι εκείνοι, που επιλέγουν το δρομολόγιο ραφήνα τήνος, ώστε να απολαύσουν την πεζοπορία μέσα από τα γραφικά μονοπάτια της Τήνου. Τα ταξίδια στα νησιά προσφέρουν την ευκαιρία να γνωρίσετε την εντυπωσιακή φυσική ομορφιά και την πλούσια βιοποικιλότητα της περιοχής.

Όμως πάνω απ’ όλα είναι σημαντικό να δείχνουμε σεβασμό προς το περιβάλλον και τα φυσικά καταφύγια που επισκεπτόμαστε. Ακολουθήστε τα καθορισμένα μονοπάτια κατά την πεζοπορία σας και αποφύγετε την καταστροφή των φυσικών οικοσυστημάτων.

Επίσης μπορείτε να συμμετέχετε σε οργανωμένες δράσεις καθαρισμού παραλιών ή υποστήριξης προστατευόμενων περιοχών συμβάλλοντας ενεργά στη διατήρηση της φυσικής ομορφιάς των νησιών.

 

 Προοπτικές για βιώσιμα ταξίδια στα νησιά

Τα βιώσιμα ταξίδια στα νησιά δε συνεπάγονται, ότι θα κάνουμε εκπτώσεις στη διασκέδασή και την απόλαυση των διακοπών μας. Αντιθέτως μάλιστα προσφέρουν μια πιο αυθεντική και ουσιαστική εμπειρία.

Μέσα από επιλογές όπως η τοπική κουζίνα, οι οικογενειακές επιχειρήσεις των κατοίκων, αλλά και από τα φυσικό τοπίο ενός προορισμού ερχόμαστε πιο κοντά στην τοπική κουλτούρα και τις φυσικές ομορφιές. Οι επιλογές μας έχουν σημασία, και με λίγη προσοχή μπορούμε όλοι να συμβάλουμε στη διατήρηση της φυσικής ομορφιάς και του πολιτισμού των ελληνικών νησιών για τις μελλοντικές γενιές.

Image by Freepik

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!