Οι λίμνες της Ελλάδας, φυσικές και τεχνητές, ξεπερνούν τις 60 και εκτείνονται από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, ομορφαίνοντας το τοπίο και αποτελώντας έναν υπέροχο καθρέφτη της φύσης. Εμείς επιλέγουμε τέσσερις από αυτές και τις γνωρίζουμε καλύτερα.
Πρέσπες, Φλώρινα
Θα χρειαστεί να διανύσετε αρκετά χιλιόμετρα μέχρι να φθάσετε στις Πρέσπες, σίγουρα όμως, το τοπίο στα υδάτινα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, θα σας αποζημιώσει για κάθε ταλαιπωρία. Όσοι, λοιπόν, αποφασίσετε να διανύσετε 540 χιλιόμετρα από την Αθήνα μέχρι τη Φλώρινα, γυρνώντας ταυτόχρονα τη μισή Ελλάδα, θα φτάσετε μπροστά στις λίμνες που ενώνουν τρεις χώρες, την Ελλάδα, την Αλβανία και τα Σκόπια. Εκεί θα συναντήσετε τη Μεγάλη Πρέσπα που χωρίζεται ανάμεσα στις 3 χώρες (με την Ελλάδα να συγκεντρώνει τα 39,5 τ.χλμ. της επιφάνειάς της) και τη Μικρή Πρέσπα ανήκει σε Ελλάδα και Αλβανία, με το μεγαλύτερο μέρος της (42,5 τ. χλμ.) να ανήκει στην Ελλάδα. Η Μικρή και η Μεγάλη Πρέσπα χωρίζονται από μια αβαθή λωρίδα αμμώδους γης, μήκους περίπου 4 χλμ. και πλάτους έως 1000 μέτρα, ενώ μια έκταση 256,9 τ. χλμ έχει ανακηρυχθεί ως ο «Εθνικός Δρυμός Πρεσπών» από το 1974. Οι Πρέσπες αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους βιότοπους της χώρας (αλλά και της Ευρώπης) και έναν από τους τελευταίους –δυστυχώς- φυσικούς παραδείσους που φιλοξενούν πολυάριθμα σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, που προστατεύεται από την Συνθήκη Ramsar. Εκεί συναντάμε περισσότερα από 1500 είδη φυτών, ενώ από την πτηνοπανίδα σημαντικότερη θεωρείται η παρουσία πελεκάνου και συγκεκριμένα του αργυροπελεκάνου που θεωρείται αρκετά σπάνιο είδος παγκοσμίως. Οι καλύτερες επιλογές για τη διαμονή σας είναι οι Ψαράδες, ο Άγιος Γερμανός με τους παραδοσιακούς ξενώνες και η πόλη της Φλώρινας.
Λίμνη Πλαστήρα, Καρδίτσα
Με φύση που δεν μοιάζει σε τίποτα με κάτι που έχετε ξαναδεί, η Λίμνη Πλαστήρα αποτελεί μια τεχνητή λίμνη που «παγίδευσε» τον ποταμό Ταυρωπό στο οροπέδιο της Νεβρόπολης και δημιούργησε ένα μοναδικό αποτέλεσμα, με μέγιστο μήκος τα 12 χλμ. και μέγιστο βάθος τα 60 μέτρα. Μπορεί η ομίχλη και το χιονισμένο τοπίο του χειμώνα να προσελκύει πολύ κόσμο, αλλά εξίσου εντυπωσιακό είναι το περιβάλλον εκεί και την Άνοιξη, με τα πάντα να ανθίζουν και το πράσινο να χρωματίζει κάθε γωνιά του τόπου. Τριγυρίστε στο γραφικό Νεοχώρι, την Κερασιά, τα Καλύβια, το Κρυονέρι και τα υπόλοιπα χωριά που μπορούν να αποτελέσουν το ορμητήριό σας, δείτε το περίφημο Φράγμα Ταυρωπού, κάντε το γύρο της λίμνης απολαμβάνοντας το τοπίο που την περιβάλλει, περάστε από τον καταρράκτη Ανθοχωρίου, επισκεφτείτε τη Μονή της Παναγιάς της Πελεκητής κι αν είστε δραστήριοι και ο καιρός το επιτρέπει, διάφορες δραστηριότητες όπως ποδήλατο βουνού, ιππασία, ορειβασία θα χαρίσουν στην απόδρασή σας… αδρεναλίνη.
Τριχωνίδα, Αιτωλοακαρνανία
Με επιφάνεια σχεδόν 96 τ.χλμ., μήκος 21,5 χιλιόμετρα και βάθος 58 μέτρα, η Τριχωνίδα στο νότιο τμήμα του νομού Αιτωλοακαρνανίας, ανάμεσα σε Μεσολόγγι και Τριχωνίδα, είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας. Με πλούσια φυσική ομορφιά και μεγάλη, η λίμνη αυτή ξεχωρίζει για πλούσια ορνιθοπανίδα της, καθώς έχουν παρατηρηθεί σε αυτή περισσότερα από 200 είδη πουλιών και 25 είδη ψαριών (μεταξύ των οποίων και ο νανογωβιός που συναντάται μόνο στα νερά της Τριχωνίδας), αλλά και για το ότι αποτελεί μία από τις λίγες περιοχές της Ελλάδας που συναντάται η βίδρα, θηλαστικό που συγγενεύει με το κουνάβι και συναντάται σε λίγες περιοχές της Ελλάδας. Αν βρεθείτε στην Τριχωνίδα, αφού χορτάσετε τα δάση από πλατάνια, λεύκες, ιτιές και πικροδάφνες που συμπληρώνουν το τοπίο, επισκεφτείτε τα κυριότερα χωριά της περιοχής, όπως το Παναιτώλιο και το Καινούργιο, κάντε μια βόλτα στα χωριά Παντάνασσα, Μυρτιά, Παραβόλα και αφήστε τη φύση και τα αρώματά της να σας ταξιδέψουν.
Λίμνη Καστοριάς, Καστοριά
Αν έχετε βρεθεί ποτέ στην Καστοριά, θα έχετε παρατηρήσει πως όπου και να κατευθυνθείτε, βρίσκεστε μπροστά στη λίμνη και τα γαλήνια νερά της, που δίνουν αίσθηση νησιού στην περιοχή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πόλη της Καστοριάς είναι χτισμένη στο δυτικό τμήμα μιας μικρής χερσονήσου που εισχωρεί σαν… γλώσσα στη λίμνη, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι τουρίστες να νιώθουν ότι βρίσκονται συνεχώς στα ίδια σημεία της πόλης, μπροστά στις όχθες της λίμνης της, έχοντας χάσει κάθε προσανατολισμό! Ακόμη κι έτσι, όμως, η λίμνη χαρίζει στην Καστοριά τεράστια ομορφιά, καθιστώντας τη μια από τις γραφικότερες ελληνικές πόλεις, ενώ έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Φυσικού Κάλλους από το Υπουργείο Πολιτισμού και είναι ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο «Φύση 2000». Γύρω από τη λίμνη υπάρχουν παρόχθια δάση υδρόφιλων δέντρων, που συνιστούν έναν από τους σπανιότερους οικότοπους της Ευρώπης, ενώ η ίδια η λίμνη συντηρεί πλούσια ορνιθοπανίδα που περιλαμβάνει σπάνια και απειλούμενα είδη. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Σπήλαιο του Δράκου στις όχθες της λίμνης, όπου θα συναντήσετε λίμνες και σπάνιους σχηματισμούς σταλακτιτών που γίνονται προσβάσιμα από πέντε διαδρόμους-σήραγγες και δύο κατασκευασμένες γέφυρες.