Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν πλησιάζουν στα 50 ανησυχούν. Ο βασικός λόγος δε που αγχώνονται είναι επειδή δεν έχουν κάνει όλα αυτά που έλεγαν και πίστευαν ότι θα είχαν κάνει μέχρι τότε. Και φυσικά, δε μιλάμε για αναρρίχηση στο Κιλιμάντζαρο (παρότι θα ήταν πολύ κουλ), αλλά για πράγματα που μας κάνουν πιο ευτυχισμένους, πιο υγιείς και καλύτερους ανθρώπους.
Δείτε λοιπόν τι πρέπει να έχετε κάνει έως τα 50:
1. Να γίνετε ο μέντορας κάποιου. Μέχρι τα 50, το λογικό είναι να έχετε ήδη επιτύχει πράγματα στην καριέρα σας, οπότε αδράξτε την ευκαιρία να μοιραστείτε αυτά που μάθατε με κάποιον νεότερο ή κάποιον που έχει διαφορετική εμπειρία από σας.
2. Να ζητάτε συγγνώμη. Τα λάθη είναι ανθρώπινα, όμως δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να ζητούν συγγνώμη γι’ αυτά. Όταν χρειαστεί, λοιπόν, να απολογηθείτε στη δουλειά, θα πρέπει να το κάνετε γρήγορα (μόλις διαπιστώσετε το λάθος), να το κάνετε αυτοπροσώπως, να εξηγήσετε τι συνέβη, να πείτε συγγνώμη και να δείξετε πώς θα αποφύγετε να επαναλάβετε το λάθος στο μέλλον.
3. Να περνάτε χρόνο μόνοι σας. Οι στενές σχέσεις είναι πολύ σημαντικές για την υγεία και την ευτυχία ενός ανθρώπου. Το ίδιο ισχύει και για τη μοναξιά. Δε χρειάζεται να είστε πάντα παρέα με άλλους ανθρώπους, αληθινούς ή ψηφιακούς.
4. Να αναγνωρίζετε τα ψέματα. Αυτό είναι ένα προσόν γενικά για τη ζωή ενός ανθρώπου και υπάρχουν πολλά σημάδια που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, όπως το πώς κάθεται ο συνομιλητής σας ή το αν σας κοιτάει στα μάτια.
5. Μετριάστε τις προσδοκίες σας από μία σχέση. Μπορεί να έχετε σχέση για χρόνια ή να ξεκινήσατε μία καινούργια σχέση πρόσφατα. Όπως και να έχει, πρέπει να γνωρίζετε ότι η ερωτική σας ζωή δε θα είναι για πάντα όπως στην αρχή. Συνήθως, τα προβλήματα εμφανίζονται όταν οι άνθρωποι έχουν μη-ρεαλιστικές προσδοκίες. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να έχετε χαμηλές προσδοκίες, αλλά να είστε ρεαλιστές.
6. Να διαχειρίζεστε το άγχος. Είναι δεδομένο ότι η ζωή είναι αγχωτική. Όμως η διαχείριση άγχους δεν σημαίνει να απαλλαχτούμε από αυτά που μας προκαλούν ανησυχίες, αλλά να μάθουμε να διαχειριζόμαστε αυτές τις ανησυχίες. Οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι στον κόσμο έχουν μάθει πώς να το κάνουν. Για παράδειγμα, ο Μπιλ Γκέιτς διαβάζει πριν κοιμηθεί, ο Γουόρεν Μπάφετ παίζει γιουκαλίλι και η Σέριλ Σαντμπεργκ του Facebook κλείνει το τηλέφωνο τη νύχτα.
7. Να υπερασπίζεστε τον εαυτό σας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό προσόν για κάθε ενήλικα. Ένα άλλο σημαντικό εργαλείο είναι να ζητάτε συμβουλές από άλλους, ώστε να τους κάνετε συμμάχους σας. Ένα τρίτο είναι να ηρεμείτε το πάθος σας και να φαίνεστε ειδικός όταν μιλάτε για κάτι ώστε να σας ακούν οι άλλοι.
8. Να ακούτε χωρίς να μιλάτε. Μπορεί να νοιώθετε πολλές φορές την ανάγκη να διακόψετε το συνομιλητή σας για κάτι που είπε, όμως μην το κάνετε. Αφήστε τον να ολοκληρώσει αυτό που έχει να πει και απαντάτε μετά.
9. Φτιάξτε ένα αυστηρό πρόγραμμα. Σίγουρα είναι δύσκολο, ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Αν κοιμηθείτε περισσότερο για μερικές μέρες, ρισκάρετε να επανεκκινήσετε το βιολογικό σας ρολόι με ένα διαφορετικό κύκλο, οπότε και θα κουράζεστε πιο εύκολα.
10. Πιάστε κουβέντα με παρέες ανθρώπων. Το βέβαιο είναι ότι αν εσείς αισθάνεστε άβολα να συζητάτε με ανθρώπους που σας εντυπωσιάζουν, το ίδιο αισθάνονται και εκείνοι. Όμως ακόμη και αν δεν ξέρετε κανένα, μη μένετε σπίτι. Πολλοί άνθρωποι φοβούνται να πιάσουν κουβέντα με άλλους. Βελτιώστε τις ικανότητές σας στην ψιλοκουβέντα και θα δείτε γρήγορα την πίεση που αισθάνεστε να φεύγει.
11. Βρείτε και ακολουθείστε ένα πρόγραμμα άσκησης καθημερινά. Πειραματιστείτε και βρείτε μία δραστηριότητα που σας αρέσει, είτε είναι ζούμπα, είτε χορός, είτε αεροβική, είτε άρση βαρών. Από τα 30 και μετά χάνετε μυϊκή μάζα, οπότε είναι σημαντικό να βρείτε τρόπο να τη διατηρήσετε μεγαλώνοντας.