Χάρισε απλόχερα το γέλιο στον κόσμο. Χαρακτηρίστηκε – όχι άδικα – ως ένας από τους καλύτερους και αυθεντικούς κωμικούς του κινηματογράφου και αγαπήθηκε από τον κόσμο όσο κανείς άλλος. Γι’ αυτό και τα νέα ότι έδωσε ο Ρόμπιν Γουίλιαμς έδωσε τέλος στη ζωή του, στις 11 Αυγούστου το 2014 σε ηλικία 63 ετών, σόκαρε τον πλανήτη.
Ο χαμός του βύθισε τον κόσμο στη θλίψη, τους στέρησε το ατόφιο ταλέντο του, ενώ οι πληροφορίες που ακολούθησαν το επόμενο διάστημα αποκάλυπταν πόσο διαφορετική ήταν η ζωή του εκτός της μεγάλης οθόνης. Οι φήμες και τα σενάρια τότε έδιναν κι έπαιρναν, με τη σύζυγό του να βάζει ένα τέλος τα όσα λέγονταν για εκείνον, χωρίς εκείνον.
Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς έδινε τις δικές του μάχες κόντρα στην κατάθλιψη, το άγχος, καθώς και τα πρώτα στάδια του Πάρκινσον, το οποίο δεν ήταν έτοιμος να αποδεχτεί δημόσια. Και ήταν αυτός ο λόγος έλεγαν, που τον οδήγησαν στην αυτοχειρία.
Ο κωμικός με τους προσωπικούς δαίμονες
Ο Ρόμπιν Μακ Λόριν Ουίλιαμς γεννήθηκε στις 21 Ιουλίου 1951. Η μητέρα του Λόρι Μακ Λόριν ήταν πρώην μοντέλο και ο πατέρας του Ρομπερτ Φιτζγκεραλντ στέλεχος της εταιρίας Φορντ Μότορ. Μεγάλωσε στο Μπλούμφιλντ Χιλς του Μίτσιγκαν και στα δεκαέξι του χρόνια μετακόμισε μαζί με την οικογένεια του στην Καλιφόρνια.
Φοίτησε στο κολέγιο Κλερμόντ Μενς και στη συνέχεια παρακολούθησε θεατρικές σπουδές στο κολέγιο Μαρίν. Αργότερα φοίτησε με υποτροφία στη φημισμένη δραματική σχολή Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης.
Έγινε γνωστός από το ρόλο του εξωγήινου Μορκ στην τηλεοπτική σειρά Μορκ & Μίντι (1978-1982), για τον οποίο κέρδισε Χρυσή Σφαίρα καλύτερου ηθοποιού στην κατηγορία κωμική σειρά ή μιούζικαλ. Πρωταγωνίστησε σε ταινίες με ευρεία αποδοχή τόσο από τους κριτικούς, όσο και από το κοινό, όπως: Καλημέρα Βιετνάμ (1987), Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών (1989), Ξυπνήματα (1990), Ο Βασιλιάς της Μοναξιάς (1991) και Ο Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ (1997), Η Κυρία Ντάουτφαϊερ (1993), Τζουμάντζι (1995), κ.α.
Είχε βραβευτεί με Όσκαρ Β’ ανδρικού ρόλου το 1997 για την ταινία Ο Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ, ενώ είχε προταθεί τρεις φορές για βραβείο Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου. Είχε επίσης βραβευθεί με δύο βραβεία Έμμυ, έξι Χρυσές Σφαίρες, δύο βραβεία Σωματείου Ηθοποιών και τέσσερα βραβεία Γκράμι.
Από νωρίς, όμως, ο σπουδαίος ηθοποιός ξεκίνησε τις προσωπικές του μάχες με τους δαίμονές του. Κι ενώ η καριέρα του απογειωνόταν, εκείνος εξαρτιόταν όλο και περισσότερο από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Ωστόσο, ο θάνατος του καλού του φίλου, Τζον Μπελούσι το 1982 από ναρκωτικά, ήταν για εκείνον το γερό «χαστούκι» για να τον κάνει να απομακρυνθεί από τον κόσμο των ουσιών και των ψευδαισθήσεων.
Όμως, ο Γουίλιαμς, ο άνθρωπος που έδινε χαρά στον κόσμο, στη ζωή του για πολλά χρόνια έδινε συνεχώς «μάχη» με την κατάθλιψη και τις φοβίες.
Το ντοκιμαντέρ για τις τελευταίες ημέρες της ζωής του
Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ του ντοκιμαντέρ με θέμα τις τελευταίες μέρες της ζωής του ηθοποιού, με τον τίτλο «Robin’s Wish». Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει συνεντεύξεις με όσους γνώριζαν τον βραβευμένο αγαπημένο κωμικό, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου του, Σούζαν Σνάιντερ, καθώς και επιστήμονες που ειδικεύονται στην νόσο «Lew Body Dementia», από την οποία έπασχε χωρίς να το γνωρίζει, μέχρι το θάνατο του το 2014.
Η σύζυγος του είπε: «κατά την διάρκεια του τελευταίου έτους της ζωής του, ο Ρόμπιν αντιμετώπισε άγχος, παράνοια, αϋπνία, τρομακτικές μεταβαλλόμενες πραγματικότητες και ένα ”τρενάκι τρόμου”, ελπίδας και απελπισίας. Με τη φροντίδα ιατρικής ομάδας, αντιμετωπίσαμε μια αδιάκοπη παρέλαση συμπτωμάτων».
«Μόνο μετά το θάνατο του Ρόμπιν, στην βιοψία που έγινε , αποκαλύφθηκε η πηγή του τρόμου που βίωνε. Η νόσος του Lewy είχε εξαπλωθεί παντού. Ήταν μια από τις χειρότερες περιπτώσεις που είχαν δει οι επιστήμονες».
Όσο για τον τίτλο που φέρει το ντοκιμαντέρ, η σύζυγός του εξηγεί πως είναι εμπνευσμένος από την φιλοδοξία του Ρόμπιν Γουίλιαμς να κάνει τους ανθρώπους «λιγότερο φοβισμένους».