Η Αιμιλία Υψηλάντη πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Υποχώρηση από τη Μόσχα» στο Θέατρο Αργώ και μίλησε για όλα στο Πρω1νό.
Ανάμεσα στα όσα είπε στη συνέντευξή της ήταν και οι σκέψεις της για το κίνημα #metoo και τις κατηγορίες που βαραίνουν συναδέλφους της.
«Ο φόβος είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, δεν είναι η βία. Η βία γεννιέται από τον φόβο. Όποιος δεν έχει δύναμη το αναπληρώνει αυτό με βίαιη συμπεριφορά. Οι γυναίκες επειδή το βλέπουν και το ξέρουν αυτό, τους λυπούνται τους βίαιους συντρόφους τους και γίνονται δυο φορές σκλάβες.
Δεν είμαστε ευτυχισμένοι που βλέπουμε ανθρώπους της «οικογένειάς» μας να κατηγορούνται. Όμως η τιμωρία είναι απαραίτητη για την ύπαρξή μας σαν κοινωνία, διαφορετικά θα διαλυθούμε. Δεν θέλω να μπω στην παγίδα της λύπης, του οίκτου και της συμπάθειας.
Ο Λιγνάδης ήταν συνεργάτης μου και σαν ηθοποιό τον θεωρώ πολύ καλό και ήταν και καλός σκηνοθέτης. Συνεργάστηκα μαζί του πολύ καλά. Αλλά δεν θέλω να βάλω τον εαυτό μου να αντιμετωπίσω αυτό το πρόβλημα. Εδώ είναι η δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη αποφαίνεται. Θα ήταν καλό να μην λέγονται δημόσια αυτά (τα ναι μεν, αλλά…) γιατί δημιουργούν συγχύσεις.
Ο Γιώργος Κιμούλης είναι μια διαφορετική περίπτωση, να μην τα μπλέκουμε. Εγώ με τον Γιώργο θα έπινα και καφέ.
Έχει τύχει με άνθρωπο που με έχει βασανίσει στην ΕΣΑ, να φάω μαζί του το βράδυ. Δεν με βασάνισε ο ίδιος, ήταν ο ανακριτής μου στην ΕΣΑ. Μετά από πολλά χρόνια, ζήτησε να με δει. Βγήκαμε έξω και φάγαμε. Μια πολύ ενδιαφέρουσα βραδιά όπου κι εκείνος τελείωσε με αυτό που κουβάλαγε, κι εγώ χάρηκα πάρα πολύ που θέλησε να με δει μετά από 20 χρόνια.
Ο Κιμούλης είναι ένας άνθρωπος που θα μπορούσε κάποιος να πει ότι υπ’ ευθύνη σας θα πάτε να ταλαιπωρηθείτε φρικτά πάνω στην σκηνή. Δεν είναι όμως κακουργηματικού χαρακτήρα η πίεση και η ψυχολογική βία που ασκεί, τουλάχιστον για εμένα. Δεν ξέρω πως έχει φερθεί αλλού», ανέφερε μεταξύ άλλων η Αιμιλία Υψηλάντη.