Είχε τεθεί σε κατ’οίκον περιορισμό μετά από live διαμαρτυρία κατά της εισβολής στην Ουκρανία.
Στη λίστα καταζητούμενων έβαλε η Ρωσία την δημοσιογράφο Μαρίνα Οβσιανίκοβα, η οποία φέρεται να απέδρασε από τον κατ’ οίκον περιορισμό που είχε τεθεί.
Η 44χρονη δημοσιογράφος γεννημένη στην Ουκρανία προσέλκυσε τη διεθνή προσοχή τον Μάρτιο όταν εισέβαλε σε ένα στούντιο του Channel One, όπου εργαζόταν για να καταγγείλει την ρωσική εισβολή, κατά τη διάρκεια ενός ζωντανού δελτίου ειδήσεων, κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε «όχι στον πόλεμο». Της επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000 ρούβλια (460 λίρες).
Η δημοσιογράφος συνέχισε να διαμαρτύρεται κατά του πολέμου και τον Αύγουστο κατηγορήθηκε για διασπορά ψευδών ειδήσεων σχετικά με τον ρωσικό στρατό.
Είχε αναρτήσει ένα πλακάτ που έλεγε «Ο Πούτιν είναι δολοφόνος, οι στρατιώτες του είναι φασίστες» κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας της στον ποταμό Μόσκοβα απέναντι από το Κρεμλίνο.
Τότε τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι την δίκη. Είναι αντιμέτωπη με ποινή 10 ετών αν κριθεί ένοχη.
Ωστόσο, το Σάββατο, ο πρώην σύζυγος της Οβσιανίκοβα είπε ότι απέδρασε από το σπίτι όπου κρατείτο μαζί με την κόρη της.
«Χθες το βράδυ, η πρώην σύζυγός μου έφυγε από το μέρος όπου είχε τεθεί υπό περιορισμό και εξαφανίστηκε με την 11χρονη κόρη μου προς άγνωστη κατεύθυνση» είπε ο Ιγκόρ Οβσιανίκοβ, που εργάζεται στο τμήμα ειδήσεων του RT.
Άγνωστο παραμένει το πού βρίσκεται η δημοσιογράφος. Την Δευτέρα προστέθηκε στην λίστα του υπουργείου Εσωτερικών με τους καταζητούμενους, όπου και αναρτήθηκε φωτογραφία της.
Από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει ξεκινήσει μια άνευ προηγουμένου καταστολή διαδηλωτών και ξένων δικτύων κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ άλλων.
Στις αρχές Μαρτίου, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε έναν δρακόντειο νόμο που επιβάλλει ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών για τη διάδοση σκόπιμα «ψευδών» ειδήσεων σχετικά με τον στρατό, ποινικοποιώντας ουσιαστικά οποιαδήποτε δημόσια κριτική για τον πόλεμο.
Εκατοντάδες κορυφαίοι Ρώσοι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι και ακτιβιστές έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, φοβούμενοι ένα κύμα κυβερνητικής καταστολής.
Αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε σε παραιτήσεις δημοσιογράφων από τα αυστηρά ελεγχόμενα κρατικά τηλεοπτικά κανάλια της Ρωσίας.
Τον περασμένο μήνα, η Ζάνα Αγκαλάκοβα, πρώην παρουσιάστρια ειδήσεων του Channel One, η οποία την εποχή της παραίτησής της τον Μάρτιο ήταν ανταποκρίτρια του σταθμού στο Παρίσι, ανακοίνωσε ότι επέστρεφε τα δύο κρατικά μετάλλια που έλαβε από τον Πούτιν για τη δουλειά της στο κανάλι.
«Κύριε Πρόεδρε, η ηγεσία σας οδηγεί τη χώρα στην άβυσσο», είπε η Αγκαλάκοβα σε χειρόγραφο σημείωμα που αναρτήθηκε στη σελίδα της στο Facebook. «Θεωρώ τα βραβεία σας απαράδεκτα».