Douglas Kirkland: Ο φωτογράφος που στα 27 του έπεισε τη Marilyn Monroe να ποζάρει μόνο με ένα σεντόνι

132

«Γνώρισα τρεις διαφορετικές Marilyn», θα έλεγε αργότερα ο «αγαπημένος φωτογράφος του Χόλιγουντ», που πέθανε στις 2 Οκτωβρίου, στα 88 χρόνια του.

Στις 2 Οκτωβρίου του 2022 ο κόσμος της φωτογραφίας μέτρησε μια ακόμα μεγάλη απώλεια: Ο Douglas Kirkland έφυγε πλήρης ημερών, όχι μόνο γιατί έζησε μέχρι τα 88 του αλλά, κυρίως, επειδή η ζωή του ξεχείλιζε από εικόνες και εμπειρίες.

Με καταγωγή από τον Καναδά, μετακόμισε στις ΗΠΑ όπου, ήδη στα 24 χρόνια του, εντάχθηκε στην ομάδα του Look Magazine και, αργότερα, του Life Magazine, στις σελίδες του οποίου είχε ανακαλύψει για πρώτη φορά, ως παιδί, την αγάπη για τη φωτογραφία.

Το 1961, στα 27 του, έμελλε να τραβήξει μια σειρά πορτρέτων που θα του εξασφάλιζε μια θέση στο πάνθεον των διασήμων: Έπεισε τη Marilyn Monroe να φωτογραφηθεί σχεδόν γυμνή στο κρεβάτι, φορώντας μόνο ένα σεντόνι, λιγότερο από ένα χρόνο πριν από το θάνατό της.

Το 1961, στα 27 του, έμελλε να τραβήξει μια σειρά πορτρέτων που θα του εξασφάλιζε μια θέση στο πάνθεον των διασήμων: Έπεισε τη Marilyn Monroe να φωτογραφηθεί σχεδόν γυμνή στο κρεβάτι, φορώντας μόνο ένα σεντόνι, λιγότερο από ένα χρόνο πριν από το θάνατό της.

Σε εκείνη τη φωτογράφιση γνώρισε τρεις διαφορετικές Marilyn, σύμφωνα με τα αρχεία του Musee de la Photographie στο Παρίσι: «Στην πρώτη τους συνάντηση ήταν απλή, προσιτή και πολύ φυσική. Την ημέρα της φωτογράφισης, μεταμορφώθηκε σε μια σούπερ σέξι Marilyn, δεν υπήρχε κανένας άλλος στο δωμάτιο και ήταν αδύνατον να στρέψεις αλλού το βλέμμα σου. Τέλος, λίγες μέρες αργότερα, συναντήθηκαν για τελευταία φορά, για να της δείξει τις εικόνες. Εκεί, ο Douglas είδε έναν καταθλιπτικό, σκοτεινό άνθρωπο, που δεν είχε καμία σχέση με εκείνον στις φωτογραφίες. Ήταν μια πολύ δυνατή και αξιομνημόνευτη εμπειρία για τον καλλιτέχνη».

Τις επόμενες δεκαετίες φωτογράφισε θρυλικές προσωπικότητες από το χώρο της τέχνης, αλλά και της επιστήμης, από τους πρωτοπόρους της φωτογραφίας Man Ray και Jacques Henri Lartigue μέχρι τον αστροφυσικό Dr. Stephen Hawking.

Φωτογράφισε θρυλικές προσωπικότητες από το χώρο της τέχνης, αλλά και της επιστήμης, από τους πρωτοπόρους της φωτογραφίας Man Ray και Jacques Henri Lartigue μέχρι τον αστροφυσικό Dr. Stephen Hawking.

Τα στιγμιότυπα του μπορούν να λειτουργήσουν σαν σεκάνς όπου βλέπουμε την εξέλιξη της ποπ κουλτούρας μέσα στον τελευταίο περίπου μισό αιώνα. Στα πορτρέτα που κληροδότησε στην ανθρωπότητα έχει απαθανατίσει τους επώνυμους σε μοναδικές στιγμές, όπου αποκαλύπτουν κάτι από τον αληθινό εαυτό τους, όπως η Cher, νέα μαμά ακόμα, ενώ κοιτά με λατρεία την κόρη της, Chastity, η Jacqueline Bisset με τη χαρακτηριστική μόδα των 60s ενώ καπνίζει αρειμανίως μπροστά στη λονδρέζικη Tower Bridge, η Audrey Hepburn, επίσης σαν αρχέτυπο των sixties, με το χαρακτηριστικό ξύπνιο βλέμμα της, η Fay Dunaway σε μια ξέφρενη βόλτα με κάμπριο στις αρχές των 70s, αλλά και η Grace Jones με μεγαλειώδες φόρεμα με βολάν το 1994.

Εξήντα έξι από τις εικόνες του βρήκαν θέση σε ένα λεύκωμα του 1993, που κυκλοφόρησε από την Collins Publishers με τίτλο «ICONS: Creativity with Camera and Computer» και εξώφυλλο εμπνευσμένο από ένα πορτρέτο του Andy Warhol (1969).

Ο «αγαπημένος φωτογράφος του Χόλιγουντ», όπως αποκαλέστηκε, εργάστηκε επίσης στα σετ των πιο εμβληματικών ταινιών όπως η «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος», η «Μελωδία της Ευτυχίας», ο «Υπέροχος Γκάτσμπι» στη σκηνοθετική εκδοχή του Baz Luhrmann, αλλά και ο «Τιτανικός», η επιτυχία του οποίου οδήγησε τον φωτογράφο σε ένα λεύκωμα («James Cameron’s Titanic») που έγινε μπεστ σέλερ.

Εργάστηκε στα σετ των πιο εμβληματικών ταινιών όπως η «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος», η «Μελωδία της Ευτυχίας», ο «Υπέροχος Γκάτσμπι» στη σκηνοθετική εκδοχή του Baz Luhrmann, αλλά και ο «Τιτανικός»
Οι φωτογραφικές αποστολές του τον ταξίδεψαν σε όλες τις ηπείρους (εκτός από την Ανταρκτική), όπου δούλεψε με το φακό του σε διαφορετικές θεματικές, από την αστρονομία (στη Χιλή) και τον Υπερσιβηρικό (στη Σιβηρία) μέχρι τη μόδα (στο Μπαλί).

Η βάση του, ωστόσο, παρέμεινε το σπίτι στην Καλιφόρνια που μοιραζόταν με τη δεύτερη σύζυγό του, Françoise, η οποία έγινε και ατζέντισσά του, και το γιο τους, Mark Kirkland, γνωστό κυρίως από τη σκηνοθεσία των «Simpsons».

«Αναζητάς εκείνο το κλικ που θα σε κάνει να πεις, εδώ είμαστε!», έλεγε ο ίδιος σε ένα ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε για τη ζωή του και κυκλοφόρησε το 2020 με τίτλο «That Click». Αν κρίνουμε από τον πλούτο του έργου του, βρέθηκε πολλές φορές εκεί ακριβώς όπου θα ήθελε να είναι.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις