Ευγένιος Κασπέρσκι: S.O.S. από τον «γκουρού» του cyber security – Δρουν 900 συμμορίες κυβερνοεγκληματιών (pics)

57

«Αγριεύουν» οι χάκερς – Τα στοιχεία που αποκαλύπτει ο CEO μιας εκ των κορυφαίων εταιρειών της κυβερνοασφάλειας παγκοσμίως – Τα κρούσματα στην Ελλάδα, ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο…

Όταν αποφασίζει να μιλήσει για την κυβερνοασφάλεια ένας «γκουρού» του κλάδου όπως ο Ευγένιος Κασπέρσκι, οι περισσότεροι οφείλουν να σιωπούν και να ακούνε με προσοχή τα λόγια του.

Σε καιρούς που οι κάθε είδους απειλές και η γενικότερη δράση των χάκερς εξαπλώνονται σαν ένα απέραντο «μαύρο πέπλο» πάνω από το παγκόσμιο διαδίκτυο, τα λόγια του Ρώσου expert στο cyber security δεν αποτελούν μια απλή προειδοποίηση.

Ο συνιδρυτής (το… μακρινό 1997) και CEO της Kaspersky Lab, μιας top IT security εταιρείας και παρόχου φημισμένων anti-virus και άλλων προϊόντων ψηφιακής ασφάλειας με 4.000 υπαλλήλους σήμερα και έσοδα άνω των 700 εκατ. δολ. με έδρα την Μόσχα, εκπέμπει ένα μεγάλο S.O.S.:

«Ο αριθμός των «υψηλά επαγγελματικών» (highly professional) συμμοριών κυβερνοεγκληματιών έχει αυξηθεί υπέρογκα σε περίπου 900 από 12 πριν από 5 χρόνια, με τις πιο πολλές να εμπλέκονται σε κρατικές χορηγίες κατασκοπείας…», ήταν μερικές από τις δηλώσεις του οι οποίες καταγράφηκαν σε συνέντευξη του στο The National, στο πλαίσιο ενός σημαντικού τεχνολογικού event, του Gitex Technology Week στο Ντουμπάι.

Οι αριθμοί που αναφέρει τρομάζουν. Και ο Κασπέρσκι συνεχίζει αναφέροντας το αυτονόητο: ότι η «έκρηξη» του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο υπογραμμίζει την αυξανόμενη ανάγκη για τους διάφορους οργανισμούς να προστατεύσουν (ή και να επανασχεδιάσουν) την ψηφιακή υποδομή τους, για να την καταστήσουν «απαραβίαστη»…
Τα κρούσματα στην Ελλάδα και τα 300 δισ.$
Η αλήθεια είναι ότι οι επενδύσεις από τις εταιρείες του τομέα της κυβερνοασφάλειας για την ανάπτυξη τους σε επίπεδο τεχνολογιών, υπηρεσιών και προϊόντων έχουν εκτιναχθεί σε όλο τον πλανήτη.

Σε βαθμό ανάλογο των κινδύνων αλλά και των αντίστοιχων κονδυλίων που υποχρεώνονται πλέον να δαπανήσουν οι επιχειρήσεις και όμιλοι κάθε μεγέθους για να τους αντιμετωπίσουν. Κάποιοι μιλούν για μια «πίτα» η οποία μπορεί να ξεπερνά ακόμα και τα 300 δισ. δολ.

Μια τάση που έχει μεταφερθεί, φυσικά και στη ελληνική αγορά, όπου δυστυχώς τα τελευταία χρόνια δεν έλειψαν τα κρούσματα κυβερνοεπιθέσεων (πιο πρόσφατα σε ΔΕΣΦΑ, interworks.cloud, λίγους μήνες πριν στα ΕΛΤΑ, παλαιότερα το φθινόπωρο του 2018 στην Vivartia κ.α.).Μάλιστα, τον Νοέμβριο του 2021, η Ελλάδα εμφανίσθηκε σε μια από τις υψηλότερες θέσεις της λίστας ως προς τον αριθμό των επιθέσεων σε βιομηχανικά συστήματα, σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της Kaspersky, όπου φαινόταν ότι το 32% αυτών είχαν υποστεί κάποιου είδους παραβίαση!

Οι αριθμοί που αναφέρει τρομάζουν. Και ο Κασπέρσκι συνεχίζει αναφέροντας το αυτονόητο: ότι η «έκρηξη» του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο υπογραμμίζει την αυξανόμενη ανάγκη για τους διάφορους οργανισμούς να προστατεύσουν (ή και να επανασχεδιάσουν) την ψηφιακή υποδομή τους, για να την καταστήσουν «απαραβίαστη»…

Ένα σύνηθες κίνητρο, τα λύτρα. Ο χάκερ που είχε μπλοκάρει τους υπολογιστές της Vivartia, ζήτησε και έλαβε 75.000 ευρώ σε Bitcoin για να τους «απελευθερώσει»… Τα πράγματα γίνονται πιο σοβαρά, αν «χακαρισθεί» το σύστημα παραγωγής μιας βιομηχανίας και οδηγηθεί, ουσιαστικά, σε διακοπή προκαλώντας μεγάλες απώλειες, υλικές και οικονομικές.

Αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο
«Το 2017, υπήρχαν πολύ λίγες μόνο άκρως επαγγελματικές συμμορίες κυβερνο-εγκληματιών», όπως λέει ανάμεσα σε πολλά άλλα ο Ευγένιος Κασπέρσκι, «…και τώρα παρακολουθούμε περίπου 900 επαγγελματικά projects (!), εργαλεία που έχουν διακλαδωθεί από τον ίδιο πηγαίο κώδικα… και δεν ξέρουμε ποιος βρίσκεται πίσω από αυτά.».

Κάνει λόγο για ransomware και εμπλοκή του οικονομικού εγκλήματος και προσδιορίζει ως κύριους στόχους των χάκερς τη συλλογή πληροφοριών, την εκμετάλλευση ευπαθειών σε κρίσιμες υποδομές και τον εκβιασμό.

Μεταξύ των τομέων που κινδυνεύουν συμπεριλαμβάνονται οι δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, εταιρείες με ενεργές κρατικές συμβάσεις, εταιρείες υψηλής αξίας και επιχειρήσεις που χειρίζονται ευαίσθητες πληροφορίες.

Θεωρεί ότι στην ανάπτυξη της σχετικής τεχνολογίας και των νέων προϊόντων ή την εισαγωγή νέων ιδεών δεν υπάρχει πρόβλημα στον κλάδο της κυβερνοασφάλειας. Αντίθετα, δεν είναι εύκολο για τις εταιρείες, λέει, να βρουν αρκετούς –σε αριθμό- μηχανικούς του cyber security για να εφαρμόσουν νέα συστήματα…

Οι εγχώριοι ισχυροί «παίκτες»
Στην ελληνική αγορά ο τομέας της κυβερνοασφάλειας θεωρείται ταχέως αναπτυσσόμενος, με ρυθμούς ανάλογους του κατ’ εξοχήν κλάδου της πληροφορικής.

Η εισηγμένη Ideal Holdings με πρόεδρο Δ.Σ. τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου και η Obrela Security Industries με ιδρυτές τους Γιώργο Πατσή και Γιώργο Δάγλα ανήκουν στους πιο ισχυρούς «παίκτες» του cyber security στην Ελλάδα, διατηρώντας παράλληλα και διεθνείς δραστηριότητες.

Η πρώτη μετά την φετινή εξαγορά της Netbull από τη θυγατρική της, την Adacom, δημιούργησε έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους λύσεων και υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας στην Ελλάδα και την Κύπρο. Η δεύτερη, με επενδυτές το EOS Capital Partners του Απόστολου Ταμβακάκη και το Latsco family office, συμφερόντων της Μαριάννας Λάτση, εξαγόρασε στις αρχές του έτους την Encode και προγραμματίζει ένα δεύτερο deal μέσα στην
διετία, αυτή τη φορά στις ΗΠΑ.

Αντικείμενο της, η έγκαιρη ανίχνευση των κυβερνοαπειλών και των παραβιάσεων συστημάτων σε real time χρόνο, σε 24ωρη βάση, 365 ημέρες τον χρόνο. Από τις εταιρείες που διακρίνονται στον κλάδο είναι και οι Full Counter, Bewise, Crypteia Networks.

Το ελληνικών συμφερόντων βρετανικό fund Brookstreet Equity Partners επένδυσε στην CyberOwl, η οποία εξειδικεύεται στο cyber security για την ναυτιλία και συνεργάζεται με μια σειρά από μεγάλες ελληνικές ναυτιλιακές, που πρωτοστατούν στην ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των πλοίων τους.

Φιλέλληνας και billionaire
Για την ιστορία: ο Ευγένιος Κασπέρσκι (μέλος της «χρυσής» λίστας Forbes με προσωπική περιουσία ύψους 1 δισ. δολ.) και «βαρύ» βιογραφικό (Master of Science, Institute of Cryptography, Telecommunications and Computer Science/FSB Academy), απέδειξε τα συναισθήματα του για την Ελλάδα όταν, πριν από λίγα χρόνια, μέσω της Kaspersky Lab, είχε αναλάβει τη χρηματοδότηση έργων αποκατάστασης, ανασκαφών και μελέτης στον μοναδικής αρχαιολογικής αξίας χώρο του Ακρωτηρίου στο νησί της Σαντορίνης…

Ο πόλεμος και… η Ferrari
Δεν έμεινε «ατσαλάκωτος», ωστόσο, από τον πόλεμο της Ουκρανίας. Η ομάδα της Ferrari στην Formula 1 εφάρμοσε τα δικά της αντίποινα κατά του Ρώσου επιχειρηματία και έκοψε την εταιρεία του από τους χορηγούς της. Θεωρείται πρωτοπόρος στην επιστήμη του, καθώς άρχισε να δημιουργεί τα πρώτα του προγράμματα κατά των «ιών» στα early ‘90s, εποχή που οι περισσότεροι δεν γνώριζαν καν τι είναι το ίντερνετ.

Το ενδιαφέρον του για την ασφάλεια των Η/Υ προκάλεσε το 1989 ο ιός Cascade όταν μόλυνε το… δικό του PC. Το 1997 ίδρυσε την Kaspersky Lab, ως επικεφαλής ταυτόχρονα των ερευνών της εταιρείας και μετά από μια 25ετία, το 2022, πάνω από 400 εκατ. χρήστες χρησιμοποιούν τα προϊόντα της για να προστατεύσουν τους υπολογιστές τους!

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις