Τα βίντεό της έχουν 75 εκατομμύρια προβολές και αποτελούν μάθημα για την ανθρωπότητα.
Μια επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, που κρύφτηκε ανάμεσα σε πτώματα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αουσβιτς για να γλιτώσει, έγινε σταρ του TikTok σε ηλικία 85 ετών.
Η Τόβα Φρίντμαν (Tova Friedman) εμφανίζεται σε βίντεο που καταγράφει ο 17χρονος εγγονός της, Αρον Γκούντμαν, στο Νιού Τζέρσεϊ των ΗΠΑ. Από τότε που άρχισαν να τα δημοσιεύουν τον Σεπτέμβριο του 2021, έχουν 75 εκατομμύρια προβολές.
@tovafriedman #answer to @Makaniautobiograohy “The Daughter of Auschwitz” is out now! Link in bio! #tovafriedman #daughterofauschwitz #storytime #annefrank #history #truth #xyzbca #foryou #fyp #musthear
Η Φρίντμαν ήταν μόλις έξι ετών όταν κρατήθηκε στο Αουσβιτς την περίοδο 1944-45. Το TikTok είναι ένα «θαυμάσιο μέσο για το Ολοκαύτωμα, για νέους που δεν θέλουν να διαβάζουν τα βιβλία», λέει η 85χρονη. Είναι για όσους «δεν τους αρέσουν τα μαθήματα στο σχολείο, που δεν τους αρέσει ο τρόπος που διδάσκουν οι δάσκαλοι ή οτιδήποτε άλλο. Εδώ ακούνε», υπογραμμίζει.
@tovafriedman #answer to @lexi⚡️ only Auschwitz Tatooed. Just becauss they dont have a number does not mean they are not a survivor. @thetrueadventures #holocaust#survivor#shoah#jewish#fyp#jewtok#xyzbca#poland#freedom#prison#laborcamp#daughterofauschwitz#book#truth#foryou#history
Μερικοί από αυτούς που σχολιάζουν τα βίντεο λένε ότι έμαθαν ελάχιστα, ή ακόμα και τίποτα, για το Ολοκαύτωμα στο σχολείο. Τα βίντεο με τις περισσότερες προβολές είναι «αυτά που δείχνουν τον αριθμό της», εξηγεί ο Αρον – το χαρακτηρισρτικό «τατουάζ» στα χέρια των κρατουμένων του Αουσβιτς.
«Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν να έχουν την ευκαιρία να δουν έναν επιζώντα, να δουν την ιστορία στο χέρι τους», λέει. Και προσθέτει: «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το TikTok είναι ο τρόπος με τον οποίο μεταδίδουμε το μήνυμά μας και δείχνουμε τα πειστήρια του Ολοκαυτώματος που οι άνθρωποι αρνούνται αδίκως».
Η μητέρα της Φρίντμαν της έμαθε να επιβιώνει, αποφεύφοντας την οπτική επαφή με τους φρουρούς και κρυμμένη ανάμεσα σε πτώματα. Η ίδια ήταν πολύ δυστυχισμένη μετά τον πόλεμο και πέθανε κοντά στα 45.
Ο Αρον διευκρινίζει ότι κάνει αυτά τα βίντεο για να καταπολεμήσει τον αντισημιτικό λόγο στο διαδίκτυο και να ενημερώσει τη γενιά του TikTok σχετικά με τη φρίκη του Ολοκαυτώματος.
«Πρέπει να επικεντρωθούμε στην ιστορία και να προειδοποιήσουμε τους ανθρώπους πού μπορεί να οδηγήσει το μίσος εάν δεν ελεγχθεί, εάν κανείς δεν κάνει τίποτα γι ’αυτό», δηλώνει ο έφηβος.
Μιλώντας για τη δημιουργία μιας ζωής μετά από μια τόσο φρικτή θηριωδία, η Φρίντμαν, η οποία εργάζεται ως θεραπεύτρια και κοινωνική λειτουργός, λέει: «Η ζωή είναι ανθεκτική και μπορείς να ζήσεις ξανά. «Αυτό θα ήθελα να πω στους ανθρώπους. Είναι η ελπίδα με την οποία η ανθρωπότητα μπορεί να ξαναχτιστεί».