Η 63χρονη μητέρα του σεΐχη του Κατάρ έκλεψε τις εντυπώσεις στον πρόσφατο γάμο του διαδόχου της Ιορδανίας
Η μητέρα του σημερινού σεΐχη του Κατάρ έκανε μια άκρως εντυπωσιακή εμφάνιση στον πολυαναμενόμενο γάμο με δύο τουαλέτες του οίκου Valentino, ο οποίος αγοράστηκε από την καταριανή βασιλική οικογένεια το 2012 έναντι 700 εκατ. ευρώ. Η σεΐχα Μόζα εμφανίστηκε στο παλάτι Zahran του Αμμάν για την γαμήλια τελετή με εντυπωσιακό vintage μάξι σύνολο Valentino σε ροζ και μαύρη απόχρωση ενώ την κομψή της εμφάνιση ολοκλήρωσε με το μαύρο τουρμπάνι, ένα αξεσουάρ που δεν αποχωρίζεται σχεδόν ποτέ. Την ίδια μέρα στην δεξίωση η «πιο κομψή γυναίκα στον κόσμο», όπως είθισται να την αποκαλεί ο διεθνής Τύπος, μαγνήτισε όλα τα βλέμματα με μάξι σιφόν τουαλέτα Valentino σε λάιμ απόχρωση.
Η εντυπωσιακή σεΐχα είχε γοητεύσει και τον αείμνηστο πρίγκιπα Φίλιππο
Στον βασιλικό γάμο της Ιορδανίας η σεΐχα Μόζα ξεχώρισε ανάμεσα σε κομψές γαλαζοαίματες παρουσίες, όπως η μητέρα του γαμπρού, βασίλισσα Ράνια, η πριγκίπισσα της Ουαλίας, η βασίλισσα της Ολλανδίας Μάξιμα, η πριγκίπισσα Βεατρίκη από τη Βρετανία και πολλές άλλες. Όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που η μητέρα του σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι ξεχωρίζει για την κομψότητά της. Το 2015 το περιοδικό Vanity Fair την κατέταξε στην κορυφή των διεθνώς πιο καλοντυμένων γυναικών ενώ οι θαυμαστές της στο Instagram έχουν δημιουργήσει σελίδα για την μελαχρινή σεΐχα με 318.000 ακολούθους.
Βρετανικά δημοσιεύματα αναφέρουν πως, όταν τον Οκτώβριο του 2010 η σεΐχα μαζί με τον σύζυγό της επισκέφθηκαν το Κάστρο του Ουίνδσορ και συναντήθηκαν με την βασίλισσα Ελισάβετ και τον πρίγκιπα Φίλιππο, ο αείμνηστος βασιλικός σύζυγος, που οι φήμες τον ήθελαν να έχει αδυναμία στο «ωραίο φύλο», δεν άφηνε από τα μάτια του την πανέμορφη σεΐχα του Κατάρ.
Η ίδια, η σεΐχα Μόζα σε παλαιότερη συνέντευξη στους Financial Times αποκάλυψε πως δεν διαθέτει στιλίστα καθώς δεν θα μπορούσε να βρει κάποιον που να καταλάβει αυτά που εκείνη θέλει. «Είναι για μένα μια πνευματική θεραπεία. Όταν αισθάνομαι εξαντλημένη επισκέπτομαι το dressing room, ψάχνω τις ντουλάπες μου και προσπαθώ να ανακατέψω τα ρούχα και να δημιουργήσω στιλ», είχε δηλώσει η πιο ισχυρή γυναίκα του Κατάρ. Η οικογένειά της διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία στη βρετανική πρωτεύουσα, μεταξύ των οποίων τον ουρανοξύστη Σαρντ, που είναι ο ψηλότερος στην Ευρώπη και τα πολυκαταστήματα Harrods. Τον Απρίλιο του 2020 βρετανικά δημοσιεύματα ανέφεραν πως η πανίσχυρη σεΐχα Μόζα του Κατάρ αγόρασε σε τιμή που αγγίζει το 1 δισ. ευρώ το θρυλικό ξενοδοχείο Ritz του Λονδίνου. Όμως, αμέσως το γραφείο της εξέδωσε λιτή ανακοίνωση η οποία τόνιζε πως τα σχετικά δημοσιεύματα είναι «παντελώς αναληθή». Τελικά, αποκαλύφθηκε πως τα πεντάστερο ξενοδοχείο στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας αγόρασε έναντι 800 εκατ. λιρών ο Αμπντούλ Χάντι Αλ Χαζρί, 40χρονος επιχειρηματίας από το Κατάρ και αδελφός της σεΐχα Αλ Ανούντ, της δεύτερης συζύγου του σημερινού σεΐχη του Κατάρ.
«Το ανοιχτό μυαλό σε ένα βαθιά συντηρητικό βασίλειο», έγραψε ο Guardian για την σεΐχα του Κατάρ
«Η σεΐχα Μόζα είναι το ανοιχτό μυαλό σε ένα βαθιά συντηρητικό βασίλειο», είχε γράψει ο Guardian το 2010 σε αφιέρωμα για την μητέρα του σεΐχη του Κατάρ. Η Μόζα γεννήθηκε στο Κατάρ αλλά μεγάλωσε στην Αίγυπτο και στο Κουβέιτ καθώς ο πατέρας της εξορίστηκε επειδή ήταν αντίθετος με το καθεστώς στο πλούσιο εμιράτο. Το 1977, σε ηλικία 18 ετών η Μόζα επέστρεψε στην πατρίδα της και γνώρισε τον Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν απλώς μέλος της βασιλικής οικογένειας. Το 1995 ανέτρεψε τον πατέρα του με αιματηρό πραξικόπημα έχοντας την υποστήριξη του στρατού και πήρε την εξουσία.
Ο σύζυγός της, σεΐχης Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι παραιτήθηκε τον Ιούνιο του 2013 από τον θρόνο υπέρ του γιου του Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι. Ο 43χρονος σεΐχης είναι ο δεύτερος γιος της Μόζα ενώ ο πρωτότοκος γιος της, Τζασίμ δήλωσε πως δεν ενδιαφέρεται για το θρόνο. Η Μόζα έχει αποκτήσει με τον σύζυγό της 7 παιδιά, 5 γιους και δύο κόρες. Ο τέως σεΐχης έχει συνολικά 24 παιδιά από τους τρεις γάμους του.
Η Μόζα έχει συνδέσει το όνομά της με αξιόλογο έργο για την εκπαίδευση στο Κατάρ. Είναι πρόεδρος του «Ιδρύματος για την Πρόοδο της Εκπαίδευσης των Επιστημών και της Κοινότητας» και έχει αποφασιστικό ρόλο στην ίδρυση της «εκπαιδευτικής πόλης του Κατάρ», όπου έχουν δημιουργηθεί παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων για την εκπαίδευση των νέων στη Μέση Ανατολή.