«Επιτέλους να μάθουμε από τα λάθη μας με τόλμη»
Ο Τάσος Δούσης μετά το ξέσπασμά του για την δολοφονία του 36χρονου Αντώνη στο Blue Horizon, αλλά και τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel, για την οποία τα έβαλε με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη (δείτε εδώ την ανάρτηση για τους “κλαρινογαμπρούς” του κράτους), προχώρησε σε μία νέα ανάρτηση μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, αποκαλύπτοντας ένα ένα τα βήματά του, στην περίπτωση που εκτελούσε ο ίδιος χρέη Πρωθυπουργού σε τέτοιου είδους καταστάσεις, όπως είναι και οι πυρκαγιές, που μόνο θύματα αφήνουν πίσω τους.
Η ανάρτηση του Τάσου Δούση για τις φονικές πυρκαγιές και πλημμύρες
«Τι θα έκανα αν ήμουν ο Μητσοτάκης μετά τις φονικές πλημμύρες και πυρκαγιές!
Τώρα ξέρω, οι αντιπολιτευτικοί θα γράψετε….θα έδινα την παραίτηση μου και οι φιλοκυβερνητικοί θα αρχίσετε τον εξάψαλμο πως ο Μητσοτάκης τα έκανε ΟΛΑ τέλεια μπροστά στην θεομηνία! Στην πατρίδα μας φροντίζουμε να είμαστε οι καλύτεροι στον εθνικό διχασμό και στο μίσος. Μήπως όμως έχει έρθει η ώρα να αλλάξουμε;
Η γνώμη μου λοιπόν. Τι θα έκανα στην θέση του πρωθυπουργού. Θα έθετα σε εφαρμογή το σχέδιο που έκαναν οι Αμερικανοί μετά την « Κατρίνα » ή αν θέλετε το σχέδιο των Καναδών μετά τις πυρκαγιές του 2009! Τι διαφορετικό λοιπόν κάνουν όλοι αυτοί που δεν κάνουμε εμείς στην Ελλάδα; Το απλό, ψάχνουν τον τρόπο απέναντι σε μια τέτοια καταστροφή να μην τους ξανασυμβεί. Πως το κάνουν; Προσέξτε πρώτα απ’ όλα παραδέχονται δυο πράγματα. Πρώτον ,πως μπροστά σε μια τέτοια καταστροφή όντως το κράτος παρέλυσε και δεύτερον πως υπάρχει τρόπος την επόμενη φορά τα πράγματα να πάνε καλύτερα.
Θα σας πω τι έκαναν στην «Κατρίνα» που είχαν και 1500 νεκρούς και που η Νέα Ορλεάνη καταστράφηκε εντελώς. Ο Ναύαρχος Άλεν, μέχρι τότε επικεφαλής του Αμερικανικού Λιμενικού Σώματος, διορίστηκε εκτάκτως από την κυβέρνηση Μπους επικεφαλής των επιχειρήσεων διάσωσης και ανάκαμψης στη Νέα Ορλεάνη. Τι του ανέθεσαν; Πρώτον να ξαναφτιάξει από την αρχή την Νέα Ορλεάνη και να βγάλει ένα πόρισμα τι δεν πήγε καλά και πως την επόμενη φορά θα θωρακιστεί η περιοχή αποτελεσματικά. Ο Άνθρωπος όντως έφτιαξε την Νέα Ορλεάνη από την αρχή και παρέδωσε ένα πόρισμα χιλιάδων σελίδων, όχι με κατηγορίες, αλλά με στοιχεία συγκλονιστικά τι ΔΕΝ έγινε και τι ΠΡΕΠΕΙ να γίνει από εδώ και στο εξής.
Το πόρισμα του που βασίστηκε σε δεκάδες συνεντεύξεις με κατοίκους επιστήμονες και τοπικούς άρχοντες ΔΕΝ αμφισβητήθηκε από ΚΑΝΕΝΑΝ. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι από κοινού πάλεψαν και στήριξαν την δουλειά του Ναυάρχου, ο οποίος παρέδωσε 500.000 σελίδες υποστηρίζοντας:
«Συμφωνήσαμε [ως επιτροπή]», γράφει, ότι «το καθήκον μας είναι πολύ σημαντικό για να γίνει αντικείμενο γκρίνιας. Δεν ήταν θέμα κομματικής πολιτικής. Ο Κατρίνα δεν έκανε διακρίσεις μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατών». Το πόρισμα αναγνωρίζει το τεράστιο μέγεθος του τυφώνα, τις αναπόφευκτες καταστροφές που θα επέφερε, και την κακή τύχη να εκδηλωθεί Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, το ζητούμενο δεν ήταν απλώς να αποτιμήσει την καταστροφή, αλλά να «συνάγει μαθήματα, χωρίς να δακτυλοδεικτεί».
Ομολογεί ότι η κρατική απόκριση σε όλα τα επίπεδα (ομοσπονδιακό, πολιτειακό, τοπικό) ήταν, εκ των πραγμάτων, ανεπαρκής και προσπαθεί να κατανοήσει πώς θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Δεν χρειάζεται να λέμε, αναφέρει το πόρισμα, ότι «αν δεν έσπαζαν τα φράγματα, δεν θα είχαμε τα προβλήματα αυτά». «Τα φράγματα έσπασαν και το κράτος και άλλοι οργανισμοί απέτυχαν με πολλούς τρόπους». Γιατί η κρατική απόκριση ήταν τόσο ανεπαρκής απέναντι σε μια καταστροφή που είχε προβλεφθεί; Τι δεν λειτούργησε καλά;
Αυτά είπε και αλλά πολλά και ΚΑΝΕΝΑΣ δεν τον αμφισβήτησε. Γιατί; Διότι δούλεψε σοβαρά έξω από τον κομματικό και κυβερνητικό σύστημα. Ήταν μια εθνική προσπάθεια που την αγκάλιασαν ΟΛΟΙ σε κλίμα συνεργασίας. Αποτέλεσμα. Η Νέα Ορλεάνη όχι μόνο έγινε καλύτερη αλλά θωρακίστηκε για μελλοντικές καταστροφές στον απόλυτο βαθμό με έργα εθνικής πνοής. Το ζήτημα λοιπόν είναι όχι απλά να αποζημιωθεί ο κόσμος να φτιαχτούν 10 έργα και μετά μια από τα ίδια.
Πρέπει επιτέλους να αποκτήσουμε γνώση σοβαρή, απέναντι στις εθνικές καταστροφές τύπου Ιανός, Daniel ή Mega φωτιές. Δεν είναι θέμα μόνο να ξανά φυτέψουμε τα δέντρα στον Έβρο, αλλά πως δεν θα ξαναπάρει φωτιά ο Έβρος. Αλλά και αν ξαναπάρει να είμαστε εκεί να την αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά. Να βάλουμε τέλος στην προχειρότητα στον ερασιτεχνισμό τους φτηνούς εντυπωσιασμούς. Να εφαρμόσουμε μοντέλα απέναντι στην κλιματική αλλαγή σαν να είναι πόλεμος.
Στον πόλεμο πρέπει να είμαστε ενωμένοι γιατί η φωτιά δεν σκοτώνει μόνο δεξιούς η αριστερούς. Τα φυσικά φαινόμενα απειλούν ΟΛΟΥΣ πέρα από ιδεολογία και κόμματα. Δημιουργήστε τώρα κύριε Πρωθυπουργέ επιτροπές σοβαρές με στόχο έναν και μοναδικό. Πως την επόμενη φορά θα είμαστε όλοι καλύτεροι για την προστασία συμπολιτών μας και του φυσικού πλούτου μας. Εφαρμόστε μοντέλο «Κατρίνα» μπορεί να μην έχει πολιτικά οφέλη άμεσα αλλά έχει ωφελεί για τον λαό στο μέλλον.
Το κράτος δεν μπορεί να είναι αναλογικό σε μια σύγχρονη ψηφιακή εποχή. Δεν μπορούμε να πυροβολούμε με αεροβόλο την κλιματική αλλαγή όταν χρειαζόμαστε πυραύλους τομαχωκ. Επιτέλους να μάθουμε από τα λάθη μας με τόλμη. Να τολμήσουμε το διαφορετικό για να μην έχουμε ξανά ένα Μάτι μια Θεσσαλία έναν Έβρο μια Ρόδο».