Η 44χρονη εκκεντρική ζωγράφος Τζόρτζια Ο΄ Κιφ -που γεννήθηκε σαν σήμερα- έζησε μια εκρηκτική σχέση με την 22χρονη τότε Φρίντα Κάλο.
Τι συνέβη όταν η εκκεντρική ζωγράφος Τζόρτζια Ο΄ Κιφ που απεικόνιζε τα λουλούδια σαν αιδοία συνάντησε την αντάρτισσα σε κάθε της κίνηση Φρίντα Κάλο; Μα μία σύντομη αλλά εκρηκτική σχέση από αυτές που συνήθιζε να δημιουργεί η Φρίντα Κάλο. Άλλωστε η λίστα με τα ειδύλλιά της εξαπλώνεται πέρα από φύλα, ηπείρους και δεκαετίες. Ανάμεσα στα ονόματα που φιγουράρουν κατά καιρούς σε αυτή τη λίστα είναι αυτά του Λεον Τρότσκι, της Ζοζεφίν Μπέικερ, του φωτογράφου Νίκολας Μάρεϊ και φυσικά της ζωγράφου Τζόρτζια Ο΄ Κιφ.
Η 24χρονη τότε Φρίντα Κάλο και η 44χρονη Τζόρτζια Ο΄ Κιφ συναντήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1930 στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν η Κάλο ταξίδεψε εκεί για να υποστηρίξει τον σύζυγό της ζωγράφο Ντιέγκο Ριβιέρα. Οι δύο γυναίκες είχαν πολλά κοινά – και οι δύο γυναίκες καλλιτέχνες που προσπαθούσαν να βρουν τη θέση τους σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο, ενώ ήταν παντρεμένες με μεγαλύτερους άνδρες των οποίων η φήμη τις επισκίαζε. Πιο συγκεκριμένα, ο σύζυγος της Ο΄ Κιφ ήταν ο διάσημος φωτογράφος Alfred Stieglitz, ενώ της Κάλο ο πασίγνωστος Μεξικάνος ζωγράφος Ντιέγκο Ριβιέρα.
Η Κάλο δεν άργησε να γοητευτεί από την Τζόρτζια Ο΄ Κιφ και άρχισαν να φλερτάρουν και να βγαίνουν μαζί σε εστιατόρια της Νέας Υόρκης, μόνες τους ή και μαζί με το Ριβιέρα. Τον Μάρτιο του 1933, η Τζόρτζια Ο΄ Κιφ υπέστη έναν νευρικό κλονισμό και νοσηλεύτηκε. Τότε η Κάλο της έγραψε μια επιστολή δύο σελίδων όπου αναφέρει: “Δεν μπορώ να γράψω στα αγγλικά όσα θα ήθελα να σου πω, ειδικά σε εσένα. Σε σκέφτομαι πολύ και δεν θα ξεχάσω ποτέ τα υπέροχα χέρια σου και το χρώμα των ματιών σου. Θα σε δω σύντομα.”
Η επιστολή αυτή σήμερα βρίσκεται στη βιβλιοθήκη Beinecke Rare Book & Manuscript στο Πανεπιστήμιο του Yale και είναι το μοναδικό έγγραφο που περιλαμβάνεται στον φάκελο Κάλο του αρχείου Άλφρεντ Στίγκλιτς / Τζόρτζια Ο΄ Κιφ. Στο νέο βιβλίο “Η Φρίντα στην Αμερική” (2020), που περιγράφει το πρώτο ταξίδι του ζεύγους των Μεξικανών ζωγράφων στις Ηνωμένες Πολιτείες, από το 1930 έως το 1933, αποκαλύπτει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ιδιαίτερη σχέση μεταξύ της 24χρονης Κάλο και της ήδη επιτυχημένης 44χρονης ζωγράφου Ο΄ Κιφ.
Το 1995, σ’ ένα άρθρο στο περιοδικό Vanity Fair δημοσιεύτηκε ένα απόσπασμα από μια επιστολή που η Κάλο έγραψε στην Ο΄ Κιφ τον Απρίλιο του 1933, αναφέροντας: “Η Ο΄ Κιφ ήταν στο νοσοκομείο για τρεις μήνες, και μετά πήγε στις Βερμούδες, τον υπόλοιπο καιρό. Δεν κάναμε έρωτα εκείνες τις μέρες, νομίζω ότι εξαιτίας της αδυναμίας της. Κρίμα! Λοιπόν αυτό είναι το μόνο που μπορώ να σου πω μέχρι τώρα.” Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα αρχείο για την απάντηση της Ο΄ Κιφ, εάν είχε απαντήσει, οπότε είναι αδύνατο να πούμε με σιγουριά αν εκείνο το συγκεκριμένο διάστημα τα συναισθήματα της Κάλο ανταποκρίθηκαν με οποιονδήποτε τρόπο.
Η επιρροή που είχε η Ο΄ Κιφ στην Φρίντα Κάλο έμεινε ανεξίτηλη τόσο σε προσωπικό όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο αφού αρκετά έργα της τα είχε εμπνευστεί από τα διάσημα λουλούδια της Ο΄ Κιφ.
Η Ο΄ Κιφ έμεινε στη ζωή της Κάλο για πολλά χρόνια. Το 1938 η καλλιτέχνις παρευρέθηκε στην έκθεση της νεαρής Κάλο σε γκαλερί στη Νέα Υόρκη για να την υποστηρίξει. Η δεκαετία του 1950 θα βρει τη Φρίντα Κάλο σε πολύ άσχημη κατάσταση: αφού διαγνώστηκε με γάγγραινα στο δεξί της πόδι, και περνούσε 9 μήνες στο νοσοκομείο υποβαλλόμενη σε μια σειρά δύσκολων και επικίνδυνων επεμβάσεων. Τότε η Ο΄ Κιφ ταξίδεψε δύο φορές μέχρι το Μεξικό για να την δει από κοντά.
Η επιρροή που είχε η Ο΄ Κιφ στην Φρίντα Κάλο έμεινε ανεξίτηλη τόσο σε προσωπικό όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο αφού αρκετά έργα της τα είχε εμπνευστεί από τα διάσημα λουλούδια της Ο΄ Κιφ. Ωστόσο αυτό που χαρακτήρισε τη σχέση των δύο σπουδαίων γυναικών και ζωγράφων είναι η βαθιά τους αγάπη που είχε εκφραστεί πολλές φορές μέσω των επιστολών της Κάλο προς την αγαπημένη της. Όταν η Ο΄ Κιφ νοσηλεύτηκε το 1933, η Κάλο της έγραψε: “Εάν εξακολουθείς να βρίσκεσαι στο νοσοκομείο όταν επιστρέψω, θα σου φέρω λουλούδια, αλλά είναι τόσο δύσκολο να βρω αυτά που θα ήθελα για εσένα