Κόλιν Χουάνγκ: Ποιος είναι ο δισεκατομμυριούχος «Mr Temu» που προκάλεσε «σεισμό» στο διεθνές εμπόριο

132

Ο 43χρονος Κινέζος επιχειρηματίας Κόλιν Χουάνγκ, ιδρυτής της PDD Holdings, η οποία κατέχει τις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου Pinduoduo και Temu, είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα και ένας από τους πλουσιότερους στον κόσμο

Από τότε που κυκλοφόρησε πέρυσι, η πλατφόρμα Temu έχει εξελιχθεί σε μία από τις κορυφαίες εφαρμογές των ΗΠΑ, στοχεύοντας Αμερικανούς που δεν έχουν μετρητά με φθηνά προϊόντα χωρίς επωνυμία που αποστέλλονται απευθείας από το Γκουανγκζού της Κίνας. Σε διάστημα μόλις επτά μήνες, η εφαρμογή «κατέβηκε» 50 εκατομμύρια φορές. Η γρήγορη άνοδος συνοδεύτηκε φυσικά απο επικρίσεις οτι πιέζει τους προμηθευτές της σε μια προσπάθεια να κατακτήσει το Amazon.com, ενώ εμπλέκεται σε μία σειρά από αγωγές με την αντίπαλη Shein για θέματα αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Ο «εγκέφαλος» πίσω από το Temu είναι ο 43χρονος επιχειρηματίας Κόλιν Χουάνγκ που στο τέλος Νοεμβρίου είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια στα 49 δισεκατομμύρια δολάρια, στο δεύτερο μεγαλύτερο κέρδος από οποιονδήποτε δισεκατομμυριούχο στο ίδιο διάστημα σύμφωνα με την ανάλυση του Forbes.
Μετά το ράλι της «PDD Holdings» ο Χουάνγκ ξεπέρασε τον Ζανγκ Γιμίνγκ ιδρυτή της μητρικής του TikTok ByteDance, ως ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας. Ο Χουάνγκ είναι πλέον ο 25ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ακριβώς πίσω από τον πρόεδρο της Koch Industries και μεγιστάνα των εμπορευμάτων, Τσαρλς Κοχ.

Το «διαδικτυακό παζάρι» που απειλεί την Amazon
Ο ίδιος μπορεί να μην είναι γνωστό όνομα εκτός Κίνας, αλλά είναι ένας από τους νέους μεγιστάνες ηλεκτρονικού εμπορίου που αλλάζουν τα παγκόσμια δεδομένα στην παραγγελία και διάθεση αγαθών. Ιδρυτής της PDD Holdings, η οποία κατέχει τις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου Pinduoduo και Temu,τον Μάρτιο του 2021 παραιτήθηκε από τους εκτελεστικούς του ρόλους στην Pinduoduo και παρέδωσε τα δικαιώματα ψήφου για μερίδιο 29% στην εταιρεία.

Ο Κινέζος μεγιστάνας ήταν μέλος της ομάδας που ξεκίνησε το Google China, παραιτήθηκε ωστόσο το 2007 και από τότε είναι ένας πετυχημένος επιχειρηματίας που θησαυρίζει και επεκτείνει διαρκώς τη δράση του. Το Pinduoduo αρχικά ξεκίνησε ως ένα «διαδικτυακό παζάρι» για τους Κινέζους αγοραστές για να πετύχουν φτηνές τιμές σε καρπούς και άλλα γεωργικά προϊόντα, αλλά το PDD έβαλε στο στόχαστρο τους καταναλωτές παγκοσμίως, λανσάροντας την εφαρμογή αγορών Temu στις ΗΠΑ, εν μέσω σημαντικών αντιδράσεων από τους νομοθέτες.

Η PDD, της οποίας η κεφαλαιοποίηση εκτινάχθηκε σχεδόν στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κινεζική εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ, ακολουθώντας μόνο τον διαδικτυακό λιανοπωλητή Alibaba (193 δισεκατομμύρια δολάρια). Οι μετοχές της Alibaba και άλλων μεγάλων κινεζικών εταιρειών που διαπραγματεύονται στις ΗΠΑ, όπως ο επίσης ισχυρός «παίκτης» του ηλεκτρονικού εμπορίου JD.com και ο ηγέτης της τεχνητής νοημοσύνης Baidu, υποχώρησαν σε μεγάλο βαθμό, έναντι της PDD.

Γόνος εργατών με ταλέντο στα μαθηματικά
Ο Χουάνγκ γεννήθηκε το 1980 από γονείς εργάτες εργοστασίου στα περίχωρα της Χανγκζού, μιας πόλης στην ανατολική επαρχία Zεζιάνγκ της Κίνας, όπου εδρεύει επίσης ο γίγαντας ηλεκτρονικού εμπορίου του Τζακ Μα, Alibaba. Ο ίδιος είχε περιγράψει ορισμένες πτυχές της ζωής του στο ιστολόγιο Medium που έχει πλέον ανασταλεί.

Σε μια ανάρτηση, έγραψε ότι πήγε σε ένα «συνηθισμένο» δημοτικό σχολείο, αλλά αφού κέρδισε ένα βραβείο σε μια Ολυμπιάδα μαθηματικών ο δάσκαλός του του ζήτησε να δώσει εξετάσεις εισαγωγής για το εξαιρετικά επιλεκτικό Σχολείο Ξένων Γλωσσών Hangzhou (HFLS). Κέρδισε μια θέση, αλλά αρχικά δεν ήθελε να πάει καθώς νόμιζε ότι το σχολείο επικεντρωνόταν στις ξένες γλώσσες. «Ήθελα να πάω σε μια σχολή ισχυρή στα Μαθηματικά, τη Φυσική και τη Χημεία», έγραψε ο Χουάνγκ.

Το σχολείο ήταν γνωστό για τη φιλελεύθερη προσέγγισή του. «Ήμασταν εκτεθειμένοι στη δυτική κουλτούρα και επιρροή πολύ νωρίτερα, βαθύτερα και σε μεγαλύτερο βαθμό. Πολλοί από εμάς είμαστε πιο φιλελεύθεροι από τους συνομηλίκους μας σε άλλα σχολεία» έγραφε ο Χουάνγκ.

Στα 18 του άρχισε να σπουδάζει επιστήμη υπολογιστών στο διάσημο Πανεπιστήμιο Zεζιάνγκ. Στην πρώτη του χρονιά, επιλέχθηκε ως υπότροφος στο Melton Foundation, που ιδρύθηκε από τον ιδρυτή της VeriFone, Μπιλ Μέλτον και επέλεγε νέους φοιτητές από χώρες σε όλο τον κόσμο. Σε κάθε συνάδελφο δόθηκε ένας υπολογιστής και δεδομένα, ώστε να μπορούν να περιηγηθούν στο ίντερνετ και να στείλουν μήνυμα σε άλλους συναδέλφους. Μπορούσαν επίσης να ταξιδεύουν σε μια χώρα κάθε χρόνο. Ο ίδιος λέει οτι χάρη σε αυτή την εμπειρία γιατί απέκτησε μια πιο διεθνή νοοτροπία από τους περισσότερους ανθρώπους στην Κίνα.

Αν και ο Χουάνγκ νιώθει «πολύ τυχερός» για τις ευκαιρίες που είχε, περιγράφοντας τον εαυτό του ως «Φοίνικα που πετά στα ύψη από ένα κοτέτσι», έχει μετανιώσει για κάποια πράγματα. «Ήμουν πολύ προσανατολισμένος στους στόχους και έχασα πολύ χρόνο προσπαθώντας να γίνω νούμερο ένα στην τάξη και καλός μαθητής», έγραψε στο ιστολόγιό του στο Medium. Πρόσθεσε ότι θα ήθελε να είχε περάσει περισσότερο χρόνο όντας επαναστάτης, άτακτος και απλώς απολαμβάνοντας τα νιάτα του».

Ο ασκούμενος της Microsoft με το λαμπρό μέλλον
Πήρε τον πρώτο του μισθό ως ασκούμενος στη Microsoft και έκανε μια θητεία στη Microsoft στο Πεκίνο καθώς και στο γραφείο της εταιρείας στο Ρέντμοντ, στην Ουάσιγκτον, όπου πληρωνόταν πολύ περισσότερο, οπως είχε πει. Αποφάσισε να αποχωρήσει μετά την αποφοίτησή του, καθώς ένας μέντορας του είπε να κοιτάξει σε μια εταιρεία που ονομάζεται Google.

Ο Χουάνγκ αποφοίτησε με μεταπτυχιακό στην επιστήμη των υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, Μάντισον το 2004, και απέκτησε την πρώτη του δουλειά πλήρους απασχόλησης στη Google ως μηχανικός λογισμικού προτού γίνει διευθυντής προϊόντων. Εκείνη την εποχή, η Google ετοιμαζόταν να εισέλθει στην Κίνα και ο Huang έγινε μέλος της ομάδας του κολοσσού στην Κίνα.

Όταν ήταν παιδί, ο Χουάνγκ πήγαινε με τον παππού του για να προσκυνήσει τον Βούδα. Ως ενήλικας επισκεπτόταν το μοναστήρι Φο Γκουάνγκ Σαν στην Ταϊβάν, ένα διάσημο προσκυνηματικό μέρος για τους πιστούς του Δάσκαλου Χσινγκ Γιουν, ενός βουδιστή μοναχού και ιδρυτή του θρησκευτικού κινήματος Φο Γκουάνγκ Σαν.

Ο Χουάνγκ λέει ότι είναι μη βουδιστής, αλλά η θρησκεία έχει σαφώς αφήσει σημάδι επάνω του. Αναφερόμενος στις μέρες του στο Google, σημείωσε πώς τα χρήματα θα μπορούσαν να αλλάξουν τους ανθρώπους μέσα σε μια νύχτα. «Όπως ανέφερε ο Βουδισμός, πόσα χρήματα μπορεί κανείς να πάρει είναι μια αντίστοιχη ενάρετη ανταμοιβή. Δεν είναι απαραίτητα καλό να αποκτάς μια μεγάλη περιουσία χωρίς αρκετή αρετή», έγραφε στο blog του.

Είπε ότι μέρος του αρχικού προσωπικού της Google είχε «πάρα πολλά χρήματα, έχασε κίνητρα για δουλειά και άρχισε να ψάχνει για διασκέδαση και νέες καριέρες». Αυτοί οι άνθρωποι δυνητικά σπατάλησαν τα πιο πολύτιμα χρόνια τους, έγραψε. Ο Χουάνγκ παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος της Pinduoduo την 1η Ιουλίου 2020 και διατηρεί μερίδιο στην εταιρεία σύμφωνα με το Bloomberg. Από τότε που έφυγε από το τιμόνι του κολοσσού επικεντρώθηκε στην έρευνα στις επιστήμες των τροφίμων και της ζωής, σύμφωνα με το Bloomberg.

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!