Ο Αλέξανδρος Ωνάσης και η ζωή που δεν έζησε

149

Έφυγε  το 1973 σε ένα τραγικό δυστύχημα με το αεροπλάνο του. Ο γόης και γιoς του έλληνα κροίσου Αριστοτέλη Ωνάση άλλαξε με τον θάνατό του τη μοίρα όλη της οικογένειας.
Ανάμεσα στους μύθους που περιβάλλουν εδώ και δεκαετίες την οικογένεια Ωνάση, την πλουσιότερη οικογένεια του κόσμου, υπάρχει ένα μαύρο σημάδι, ένας άλυτος γρίφος που αφορά στο θάνατο σε δυστύχημα του γιού του έλληνα κροίσου Αριστοτέλη Ωνάση, Αλέξανδρου. Σχεδόν 5 δεκαετίες μετά, η απώλειά του συνεχίζει να απασχολεί τα media σε όλον τον πλανήτη. Ήταν νέος, γοητευτικός, καρδιοκατακτητής σαν τον πατέρα του, προοριζόταν για κληρονόμος του και όλα αυτά τα συστατικά, τονίζουν ακόμη περισσότερο το μυστήριο. Ειδικά γιατί η απώλειά του στα 25 του χρόνια, σήμανε και την αρχή του τέλους για όλη την οικογένεια.

Για 20 μέρες καθυστερούσε την ταφή για να τον θρηνήσει
Αργά το μεσημέρι στις 23 Ιανουαρίου του 1973, ο Αριστοτέλης Ωνάσης βγαίνει από το δωμάτιο του νοσοκομείου ΚΑΤ στο οποίο νοσηλευόταν ο γιός του, αφού έχει δώσει εντολή να αποσυνδεθεί από τα μηχανήματα έχοντας την διαβεβαίωση των γιατρών ότι η κατάστασή του ήταν μη αναστρέψιμη. «Δημήτρη, είμαι ο φτωχότερος άνθρωπος στον κόσμο» θα πεί πέφτοντας στην αγκαλιά του δημοσιογράφου Δημήτρη Ρίζου. Ο γόης του διεθνούς jet set, ο κληρονόμος του, έχει φύγει από τη ζωή και καταλαβαίνει ότι η ζωή δεν έχει πια κανένα νόημα για εκείνον. Και αυτό δεν ήταν μόνο η απόγνωση της στιγμής, αλλά μία πλήρης συνειδητοποίηση της κατάστασης. Δύο μέρες πριν και ενώ γιόρταζε τα γενέθλιά του με την σύζυγό του Τζάκι Κέννεντι στην Νέα Υόρκη, τον ειδοποιούν ότι ο γιός του είχε ένα σοβαρό δυστύχημα, κάνοντας εκπαίδευση στον νέο πιλότο του υδροπλάνου που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούσε και εκείνος για τις μετακινήσεις του από τον Σκορπιό. Στην επιστροφή του στην Αθήνα φέρνει μαζί του ένα ξακουστό αμερικανό νευροχειρουργό και ειδοποιεί να ναυλωθεί αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας που ήταν και ιδιοκτησία του για να μεταφέρει έναν ακόμη γιατρό από το Λονδίνο προς την Αθήνα.

 

Η Γεωργία Βέττα που υπήρξε οικονόμος στο σπίτι του Αριστοτέλη Ωνάση μεταφέρει σε συνέντευξη της το κλίμα εκείνων των ημερών: «Όταν ήρθε ο Αρίστος στο ΚΑΤ για να δει τον Αλέξανδρο Ωνάση, άρχισε να κλαίει. Βγαίνοντας από το δωμάτιο είπε στους γιατρούς: «Βγάλτε τα σωληνάκια. Το παιδί μου είναι πεθαμένο». Είχε θολώσει το μυαλό του. Η αλήθεια είναι ότι δεν πίστευε ότι είχε πεθάνει. Για εκείνον, στο μυαλό του, ζούσε. Για 20 ημέρες βρισκόμασταν στον Σκορπιό. Εκείνος κάθε βράδυ κατηφόριζε στο εκκλησάκι που τον είχε μέσα στο φέρετρο και του μίλαγε, σαν να ζούσε. Του έλεγε ακόμα και τα σχέδιά του για την επόμενη μέρα. Γι’ αυτό και δεν έδινε εντολή για να τον θάψουν. Είχε μεγάλο καημό που χάθηκε τόσο απρόοπτα». Με τις πιέσεις του τότε Μητροπολίτη Λευκάδας γίνεται η νεκρώσιμος ακολουθία, χωρίς ωστόσο εκείνος να είναι παρών. Τραγικές φυσιογνωμίες εκείνη την ημέρα, η μητέρα του Τίνα Λιβανού – Νιάρχου, η αδελφή του Χριστίνα και η σύντροφός του βαρόνη Φιόνα Φον Τίσσεν. Και οι τρείς έμοιαζαν σα χαμένες.

Στη σκιά του πατέρα του
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης ποτέ δεν πίστεψε πως ο θάνατός του ήταν ατύχημα. Πίστευε μέχρι το τέλος της ζωής του δύο χρόνια μετά, πως ο γιός του ήταν θύμα εκδίκησης κάποιων εχθρών του. Είχε κάνει προκήρυξη και έδινε αμοιβή ενός εκατομμυρίου δολαρίων σε όποιον του έφερνε στοιχεία που να αποδείκνυε τις υποψίες του. Η έρευνα και η δίκη που ακολούθησε έδειξε πως η πτώση του μικρού Piaggio, 54 δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του, οφειλόταν σε λάθος διασύνδεση των πηδαλίων. Εμπειρογνόμωνες έλληνες και ξένοι, ιδιωτικοί ερευνητές και στελέχη της αστυνομίας συνέχισαν για μία πενταετία μετά το δυστύχημα να ερευνούν τα αίτια, ενώ ο υπεύθυνος μηχανικός συντήρησης του αεροσκάφους, ήταν κατηγορηματικός πως δεν είχε γίνει τεχνικό λάθος. Οι υποψίες αναζωπυρώθηκαν όταν ήρθε στην επιφάνεια και η υπόθεση της πτώσης ενός ιδιωτικού λίαρ τζέτ της οικογένειας δύο χρόνια πριν. Επιβάτης θα ήταν ο Αλέξανδρος, ο οποίος ακύρωσε τελευταία στιγμή το ταξίδι του με αυτό. Η δίκη αθώωσε τους μηχανικούς της Ολυμπιακής, αλλά ο γρίφος παρέμεινε άλυτος. Ακόμη και οι αμεριακανοί συγκυβερνήτες τους οποίους εκπαίδευε ο Ωνάσης εκείνη την ημέρα δεν μπορούσαν να εξηγήσουν την ξαφνική πτώση.

Αλέξανδρος Ωνάσης: Η τραγική ιστορία πίσω από το όνομα – “Επιτέλους Σαββατοκύριακο” 30/4/17

Το ερώτημα αν ο Αλέξανδρος Ωνάσης πλήρωνε αμαρτίες του πατέρα του δεν απαντήθηκε ποτέ. Ο Αριστοτέλης είχε ανοιχτά πολλά επιχειρηματικά και πολιτικά μέτωπα και όλοι ήθελαν τον αφανισμό του. Ο Αλέξανδρος ακόμη και με τον θάνατό του συνέχιζε να ζεί στη σκιά του πατέρα του. Όπως και όταν ήταν μικρός.

Η ζωή του ως παιδί ήταν ζηλευτή για πολλά. Είχε ότι ήθελε. Ζούσε ανάμεσα στην Αθήνα, το Μόντε Κάρλο, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη και ακόμη και μετά τον χωρισμό των γονιών του, προσπαθούσε να είναι πάντα κοντά στην αδελφή του Χριστίνα. Με τον δεύτερο σύζυγο της μητέρας του Τίνας Λιβανού, Σταύρο Νιάρχο, δεν είχε ιδιαίτερες σχέσεις. Ούτε και συμπάθησε ιδιαίτερα την δεύτερη σύζυγο του πατέρα του Τζάκι Κέννεντι. Με τον Τζών Κέννεντι junior, το γιό της, είχαν μεν διαφορά ηλικίας αλλά εκείνος ως μεγαλύτερος προσπάθησε να του δημιουργήσει ένα οικείο περιβάλλον στο Σκορπιό.

 

Τον πατέρα του τον γνώρισε πια όταν ενηλικιώθηκε. Η απουσία του ήταν πάντα αισθητή, όπως και η αυστηρότητα του προς εκείνον. Δεν του συγχώρεσε ποτέ όταν τον διέκοψε από τις σπουδές του, ως τιμωρία για ένα φλέρτ του, επειδή έκανε κοπάνα μαζί της για να φύγουν ταξίδι. Ο Αριστοτέλης άρχισε να εκτιμά τον γιό του όταν του εκδήλωσε την επιθυμία να σπουδάσει πιλότος και όταν ανέλαβε με πάθος την Ολυμπιακή Αεροπορία. Τον αποκαλούσε «αεροπλανάκια» και τον έβλεπε συνεχώς να προσπαθεί να του αποδείξει την αξία του. Θεωρούσε ότι τον σκληραγωγούσε με τις συνεχείς του αρνήσεις, γιατί έτσι πίστευε ότι θα γινόταν αντάξιος συνεχιστής του. Εκείνος όμως δεν είχε κληρονομήσει τη σκληράδα του, αλλά την λεπτότητα και την ευγένεια της μητέρας του.

Οι γυμνόστηθες φωτογραφίες της αγαπημένης του
Κανέναν δεσμό του δεν ενέκρινε ο πατέρας του. Καμιά δεν ήταν άξια να είναι στο πλάι του γιου του. Ακόμη και ο θυελλώδης δεσμός του με το μοντέλο και πρώην σύζυγο βαρώνου, την Φιόνα Φον Τίσσεν, διαζευγμένη με δύο παιδιά όταν τον γνώρισε, προκαλούσε τα τελεσίγραφα του πατέρα του να μην την παντρευτεί λέγοντάς του: «Μα θα παντρευτείς κάποια που έχει την ίδια ηλικία με τη μάνα σου;» Εκείνος όμως συνέχιζε να εμφανίζεται δημόσια με την κατά 16 χρόνια μεγαλύτερη αγαπημένη του, που υπήρξε ο έρωτας της ζωής του. Κυκλοφορούσαν βέβαια πάντα με τον φόβο των παπαράτσι. Και μάλιστα ένα καλοκαίρι στις Σπέτσες, ο δαιμόνιος φωτορεπόρτερ Δημήτρης Κουλούρης (που είχε φωτογραφίσει και την Τζάκι Κέννεντι γυμνή στο Σκορπιό) είχε στα χέρια του λήψεις με γυμνόστηθη την Φιόνα. Η ίδια, χρόνια αργότερα, περιέγραψε στην κόρη του φωτογράφου και δημοσιογράφο Αλεξία Κουλούρη τι ακριβώς συνέβη: «Τρομοκρατηθήκαμε όταν μας ζήτησε να τον συναντήσουμε. Εκείνος μας είπε ότι παρόλο που του έδιναν αρκετά χρήματα, θα μας έδινε όλα τα αρνητικά, αν ποζάραμε σε μία φωτογραφία για εκείνον. Όπως και έγινε».

Ο θάνατός του τη συγκλόνισε. Και έγινε η αιτία να έρθει για ένα διάστημα πιο κοντά με τον πατέρα του, όταν εκείνος ζήτησε τη βοήθειά της για να βρει μία απάντηση στον ξαφνικό χαμό του. Απαντήσεις δεν πήρε ποτέ. Η απώλεια του Αλέξανδρου, έφερε την πτώση του άλλοτε πανίσχυρου κροίσου. Καταβεβλημένος πέθανε δύο χρόνια μετά, όπως και η μητέρα του Τίνα Λιβανού. Και δημιούργησε μία μόνιμη ανασφάλεια και στην αδελφή του Χριστίνα, η οποία έκανε μεγάλη προσπάθεια για να ζήσει μία κανονική ζωή. Δεν τα κατάφερε όμως ούτε και εκείνη.

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!